IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследванията на ЕС срещу Google напредват

Въпреки забавянето и по двата случая вече има напредък, твърди Маргрете Вестагер

15:25 | 19.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разследванията на това как Google може би използва своята мобилна операционна система Android и рекламната услуга AdSense, за да пречи на конкуренцията, напредват. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, на фона на притесненията за прекаленото забавяне на процеса, предава Ройтерс.

Европейската комисия (ЕК) започна разследване на Android през 2015 г., след оплакване, подадено две години по-рано от лобистката група FairSearch.

Документ от 2016 г., разгледан от Ройтерс, показва, че Европейският съюз (ЕС) планира да наложи голяма глоба на компанията и ще ѝ нареди да спре да предлага плащания със споделяне на приходите на производителите на смартфони, за да инсталират предварително само Google Search.

Освен това се очаква да каже на компанията, която е едно от звената на Alphabet, да спре да изисква браузърът Chrome и други приложения да бъдат инсталирани заедно с Google Play Store. В случая с AdSence от 2016 г. Google е обвинена в блокиране на конкурентите при рекламите в онлайн търсачката.

Комисията все още трябва да се произнесе по всеки от случаите, които предизвикват опасения сред конкурентите на Google и сред потребителските групи.

"Напредваме по нашите два случая, свързани с Google, както по случая с Android, така и с този за AdSense”, обясни еврокомисарят по конкуренцията.

"Пет години за случая на Google изглеждат като цяла вечност“, коментира депутатът Рамон Тремоса. Повтаряйки призивите на част от конкурентите на Google за разделяне на бизнеса на компанията. Подобен ход е необичаен като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още