IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber сключи извънсъдебно споразумение с шофьори в Ню Йорк

Над 2 400 шофьори обвиняват компанията в подвеждащи реклами и в това, че е изисквалата прекалено високи такси от тях

09:57 | 10.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският концерн за споделени пътувания Uber Technologies Inc се съгласи да плати до 3 млн. долара за извънсъдебно уреждане на предявен колективен иск, подаден от името на 2 421 шофьори в Ню Йорк. Те обвиняват компанията, че изисква прекомерно високи такси от тарифите им, предава Ройтерс.

Предварителното споразумение е внесено във вторник във федералния съд в Бруклин, Ню Йорк, и изисква одобрение от окръжния прокурор Николас Гарауфис. 

Шофьорите обвиняват Uber в нарушение на договора за включване на данък върху продажбите и такса "Black Car Fund", като по този начин се увеличават дължимите от шофьорите суми.

Те обвиняват и Uber в неверни реклами, в които се твърди, че компанията предлага гарантирани заплащаия без да се разкриват условията. Така например в една реклама за шофьорите се казва, че те могат „да шофират и гарантирано да изкарат 5 хил. долара още в първия си месец зад волана“.

Компанията със седалище в Сан Франциско отрича всички обвинения и сключи споразумението без да признава, че е извършила неправомерни действия, за да избегне разходите и неудобствата от съдебни спорове, става ясно от документацията по договорката.

Uber не отговаря веднага на исканията на Ройтерс за коментар по темата.

Споразумението обхваща водачи на Uber, които са използвали приложението ѝ, за да организират пътувания в Ню Йорк от 29 декември 2009 г. и чиито искове не подлежат на арбитраж.

Съгласно предишно споразумение Uber трябва да плати повече от 80 млн. долара на около 96 хил. шофьори в Ню Йорк, след като дружеството призна през май 2017 г., че по невнимание е имало недостатъчно добре платени шофьори в продължение на две и половина години, показват съдебни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още