Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

WhatsApp е позволил комуникация в групи за детска порнография

Само за последните 10 дни приложението е забранило около 130 000 акаунта за нарушаване на правилата срещу сексуалното малтретиране на деца

WhatsApp е позволил комуникация в групи за детска порнография

Снимка: Ройтерс

Притежаваната от Facebook услуга за съобщения в реално време WhatsApp попада под сериозна критика заради неспособността си да се справи с разпространението на детска порнография в приложението за съобщения.

Доклад на две израелски онлайн групи за безопасност, Netivei Reshet и Screensaverz, заключава, че е лесно да се намерят групи в WhatsApp, в които хората споделят снимки и видеоклипове на деца, с които е сексуално злоупотребявано.

Още по темата

Някои приложения на трети страни, които предоставят линкове за присъединяване към групите на WhatsApp, имат раздели за съдържание за пълнолетни, които са били използвани за споделяне на детска порнография на платформата, твърди TechCrunch, която е превела доклада.

Авторите на разследването са се свързали с Facebook заради проблема, но някои медии, включително Financial Times, са установили, че няколко от групите все още са активни в платформата. Една чат група за детска порнография например има 256 членове от различни страни, включително САЩ, и е била активна по-рано през тази седмица. Акаунтите в групата са били по-късно забранени от WhatsApp, която заяви, че е забелязала проблема, преди Financial Times да предупреди компанията.

Двете неправителствени организации са открили групите за детска порнография през лятото, след като човек се е обадил на горещата им линия, за да подаде сигнал.

Говорител на WhatsApp каза, че компанията „има политика на нулева толерантност към сексуалното малтретиране на деца".

„Разгръщаме най-съвременната ни технология, включително и изкуствен интелект, за да сканираме профилните снимки и изображенията в докладваното съдържание и активно да забраним акаунти, за които има съмнение, че споделят това съдържание", заяви говорителят. Дружеството отговаря и на молби от правоприлагащите органи и докладва за злоупотреби на американския Национален център за изчезнали и експлоатирани деца.

Само в рамките на последните 10 дни WhatsApp е забранил около 130 000 акаунта за нарушаване на правилата ѝ срещу сексуалното малтретиране на деца. 
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Web WhatsApp

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Adobe зарадва инвеститорите с по-висока от очакваното прогноза