IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите препоръчват: Част VIII - Явор Йорданов

Управляващият съдружник в EasyDoc.bg препоръчва любими книги, филми и музика, на които да посветим време в следващите месеци

12:00 | 01.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EasyDoc</em></p>

Снимка: EasyDoc

"Лидерите препоръчват" е поредица от интервюта с български личности, доказани професионалисти в своята област, които дават своите препоръки за качествено съдържание, на което да посветим времето си в следващите месеци, в които ще сме повече време у дома.

Днес ви срещаме с Явор Йорданов. Той е управляващ съдружник в EasyDoc.bg, платформа за онлайн запазване на час при лекар  и провеждане на онлайн консултации. Има 10 години опит в сферата на разработка на IT решения за бизнеса, като е работил с клиенти от цял свят, в това число САЩ, Сингапур, Саудитска Арабия, Абу Даби и т.н. Има няколко стартъпа зад гърба си, а EasyDoc.bg е последното му начинание, на което е отдаден през последните три години. 

Ето какво ни препоръчва Явор за следващите месеци и кой е неговият човек за пример през тази толкова предизвикателна година:

Филм: “Das wilde Leben”

Истината е, че не прекарвам много време пред телевизора и ако го правя, това е, за да гледам футбол, тъй като съм страстен почитател на Реал Мадрид. Спомням си, че докато живеех в Берлин, мой приятел ми препоръча да гледам “Das wilde Leben”. По това време, този филм беше право в десетката за мен, защото описва живота на “лудата” Уши Обермайер. Тя изживява мечтата на цяло поколение германци да преследва всяко свое желание в търсене на свободата. Особено интригуващо е как от строго консервативно семейство попада в Комуна 1, едно от най-емблематичните места в Европа и Берлин в края на 60-те години. Оттам нататък животът ѝ е низ от безкрайни авантюри с известни за времето си мъже (например Мик Джагър и Кийт Ричардс от Rolling Stones) и пътешествия из цял свят с луди изживявания. Мисля, че по време на този “локдаун” на всички ни трябва да си припомним какъв е смисълът на живота и този филм е повече от добър избор.

Сериал: “Boardwalk empire”

Без колебание за мен това е “Boardwalk empire”! Дори намирам известна прилика с времето, в което живеем - и тогава Wall Street се срива и тогава има “сух режим”. Защото, когато за някои нещо е забранено и води до загуба, то други намират начин да печелят от него. Всъщност сериалът започва как в Атлантик сити празнуват началото на “сухия режим”, защото това означава огромен бизнес за производителите на нелегален алкохол. Продукцията е на Мартин Скорсезе и няма нужда повече да я рекламирам.

Снимка: Broadwalk Empire/Facebook page

Книга: "Стратегията "Син океан"

Нямам любима книга. Основно чета бизнес книги и биографии на спортисти. Последната бизнес книга, която прочетох е “Blue Ocean Strategy”(има я на български - "Стратегия “Син океан”). Идеята е да избягваш “червения/кървав океан” в бизнеса, който най-вече се получава, когато няколко компании предлагат една услуга и се борят на един ограничен пазар. Няма правилна формула на успеха, а книгата ти дава “рамка” как да мислиш и може да ти помогне в твоя конкретен пример. От биографиите за спортисти моят абсолютен фаворит е биографията на Рафа Надал! Много истинска, описва най-важните моменти в живота му и как се е чувствал преди и по време на многото големи финали, които е изиграл. Всеки знае, че Рафа е абсолютен звяр на корта, но много малко са запознати, че в живота той е най-обикновен и много колеблив човек.

Джаджа, която да ни е от полза: Прахосмукачка робот

Не е много коректно да го кажа, тъй като все още не я притежавам, но това ще е следващата ми по-голяма покупка! Това е прахосмукачка робот, особено полезна е за хора с дете, както сме ние. Предполагам, че ще е полезна и по принцип за всяко домакинство, защото не си представям животът ни да минава в почистване на дома, има далеч по-приятни занимания. 


Снимка: Pixabay

Музика: Ville Valo and Natasha Avelon - "Summer Wine"

За да е в тон с филма, който препоръчах, ще кажа, че “Summer Wine” на Ville Valo и Natasha Avelon. Това е саундракът на “Das wilde Leben”.

Домашно занимание за зимата: Повече общуване

Общувайте с близките си хора и оставете телефона настрана. Ще се почувствате по-щастливи и по-пълноценни.

Човекът за пример на Явор Йорданов за 2020 г: Медиците

Това са всички медици! Правят огромни жертви, за да ни спасяват, понякога дори с цената на своя живот… Няма как да не спомена моята майка, която е медицинска сестра и пенсионер, но прекара първия локдаун без нито един почивен ден, а дори в момента отново е на работа. Респект за нея и всички други, на чиито рамене лежи българското здравеопазване в този тежък момент! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още