IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не се отказвам от ръст на минималната заплата от догодина

Не е сериозно да замразим пенсионната възраст за още една година, предстоят дебати за стъпката, каза вицепремиерът и социален министър за Investor.bg

08:15 | 27.11.14 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. Снимка: БТА

Министерството на финансите вече публикува проектобюджета за 2015 година. От неговата част в социалната сфера е видно, че минималната работна заплата няма да се повишава догодина, че нарастването на пенсионната възраст и стаж ще е със стъпката „Дянков”, тоест с по четири месеца годишно. Планирана е също  отмяната на данъчното облекчение за доходите, непревишаващи 12 минимални работни заплати, запазва се швейцарското правило за индексиране на пенсиите, свиват се разходите в бюджетната сфера

Каква е визията за социалната политика догодина, какво можем да очакваме за пенсионната реформа, за осигуровките, за заетостта и безработицата, какви ще са политиките на пазара на труда. Отговорите на тези и други въпроси вижте в интервюто на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин за Investor.bg.

Министър Калфин, беше ли ви полезен пакетът от мерки за оптимизиране на осигурителната система, предаден Ви от служебният министър Йордан Христосков?

Много е полезен този пакет особено заради това, което ще се опитам да направя през следващата година. Той е съгласие върху дългосрочните параметри на осигурителната система – пенсионна възраст, категории труд, осигурителни вноски - така че различните предложени варианти ще бъдат добра основа за обсъждане.

Ще продължавате ли да настоявате за увеличаване на минималната работна заплата още от догодина, след като проектобюджетът залага нарастване от 2016 година?

Това е първоначалното предложение на финансовия министър, предстои да го обсъдим, да мине през комисии и през парламента, така че има още стъпки, докато се вземе решение. Да, ще продължавам да настоявам за нарастване на минималната заплата от догодина и има много икономическа логика в това, защото ниските доходи водят до това, на което сме свидетели през последните 15 месеца – стагнация, дефлация, ниско потребление.

Проектобюджетът за 2015 година залага нарастване на пенсионната възраст с по четири месеца годишно в следващите три години до 2017 година? Ще искате ли промяна на това правило „Дянков”?

Знаем, че законът „Дянков” не беше отменен, а беше замразен през тази година с идеята да се потърси ново решение, което очевидно не е намерено. А сега за поредна година да кажем, че пак догодина ще търсим  решение, е просто несериозно. Това е един от основните ни ангажименти по отношение на европейските фондове. Аз лично не виждам защо беше приета тази стръмна скала – нарастване с по четири месеца годишно, като мъжете се предвижда да се пенсионират на 67 години до 2018 година. Скалата може да е доста по-плавна, но това трябва да е елемент от цялостното съгласие по пенсионната реформа. 

Какви са вашите забележки по проектобюджета в социалната му част?

Една от моите забележки е по отношение на възрастта за пенсиониране. Най-малкото в момента трябва да се помисли за облекчаване на хората в предпенсионна възраст. Увеличението на възрастта за пенсиониране точно на тези хора ще се отрази много зле. Според мен възможности за по-ранно пенсиониране трябва да бъдат предвидени. Ще настоявам хората, които са пред пенсия, да имат възможност да компенсират и то основно за възрастта. Защото стаж може да се купи, но възрастта е незаобиколим фактор и в това отношение трябва да има някакво облекчение, за да могат хората да излязат в пенсия.

Ако успеем да намерим съгласие с финансовото министерство за по-плавно увеличение на пенсионната възраст, с ангажимент то да продължи и да не е само за една година, и ако намерим вариант да подпомагаме тези, които са в предпенсионна възраст, то тогава действително бихме могли да създадем друг модел, различен от сега действащия.

Ще се застъпите ли за автоматичния механизъм за нарастване на пенсионната възраст спрямо продължителността на живота?

Автоматичният механизъм за нарастване на пенсионната възраст спрямо продължителността на живота е задължителен. Той ще бъде включен, след като се стигне до 65 години възраст за пенсиониране. Но сега трябва да стигнем до тази възраст от 65 години, като имам предвид не догодина, а това да се разтегне в един доста дълъг период напред.

Каква позиция ще отстоявате по отношение на ранното пенсиониране на военните и в специалните ведомства?

Според мен е задължително, като част от цялостната пенсионна реформа, да се търси фактора "възраст" като елемент от промените. Това може да се случи в по-дългосрочен план. Но това, което догодина трябва да избегнем, е да не се разширява още повече ножицата между трета категория труд, от една страна, и първа и втора, от друга.

Все още не е сигурно дали догодина нещата с ранното пенсиониране за първа и втора категория ще останат както са сега, предстоят срещи със синдикати, с бизнеса, с политическите ръководства. Но трябва да търсим някакъв вариант. Не трябва да си мислим, че ако остане сега този модел, той ще си остане така завинаги.

Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 7 rate down comment 3
supertrader
преди 9 години
Я си спомни ситуацията преди 2008 година ! Доходите се повишаваха и изедниците плащаха все повече..що така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 3
cokrat1
преди 9 години
Не съм съгласен с това мнение...пари в държавата има предостатъчно...но "чорбаджиите изедници" не щат да плащат по-високи доходи доброволно "посмъртно"...ей затова трябва "гръцки вариант"...но няма го човека-водач да повече онеправданите ...Още чакаме да се появи!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 8
supertrader
преди 9 години
Как се оправят доходите ! Трябва да се оправи потреблението и да се обърне дефлацията в инфлация и доходите ще почнат да се повишават като се работи. С лозунги и прицелване в следствието от проблема НИЩО не се оправя и ситуацията остава без промяна. По лошо тези дейстия имат НЕГАТИВЕН ефект, защото едно повишаване на мин.заплата означава повече пари внасяни от работодателите за осигуровки в бюджета и още повече ги притиска да свият работата-бизнеса който в момента не е никак доходоносен - ПРИЧИНА - ДЕФЛАЦИЯТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
пич/..о, какво като са... професионалисти по дадена материя офлайн, ...трябват хора които да поведат "хорото" срещу ниските доходи...защото това е най-големия проблем в държавата. Ако не си съгласен с това ...определено заслужаваш да бъдеш наричан "куку".... Нужна е сериозна промяна в доходите...не обяснения, пояснения и т.н....от професионалисти-експерти които обясняват, поясняват как не можело да стане и т.н...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
срив във връзката...пояснение...истинския проблем тук е, че няма кой да поведе всичките хора с ниски доходи...ааааа, иначе пари в държавата има предостатъчно за всички!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 4
cokrat1
преди 9 години
пич/..о - гледай телевизия довечера да видиш какво става в Гърция...дай боже скоро да се събудят и тук всички с ниски доходи/истинския прпоблем туке,...ей тогава ще видиш ..кон боб яде ли...тогава ти ще търсиш къде да се скриеш с твоите разбирания за истинските неща от живота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 7
юрист
преди 9 години
Видно е, че в този форум вирее квазикомпетентността , а лицата, които са реалните професионалисти по дадена материя офлайн, се считат за " куку"...Ако се продължава с такава умишлена профанизация на нещата, нищо чудно утре лица, които черпят знанията си предимно от уикипедия и на всеки професионален аргумент противопоставят аргумента:"..Абе пич не ми обяснявай две + две колко е...", да започнат да пишат и нови макро и микро псевдоикономически теории и да ги разпространяват във българските форуми като най-иновативните :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 8
cokrat1
преди 9 години
Аз също съм свързан с тая материя....само се надявам тая година профсъюзите и НОИ да успеят да наложат наказанието ЗАТВОР за неплащане на реални осигуровки!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 9 години
ъ , нямам такива претенции , просто това работа и затова си позволявам да го коментирам за разлика от повечето който не правят и не знаят разликата между МОД и МРЗ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 8
cokrat1
преди 9 години
Да бе да...а, ти седиш на орбита някаде в пространството и имаш поглед над цялата действителност в БГ...такива се наричат КУКУ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още