IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава плавното възстановяване на жилищния пазар в България

Страната ни се изкачва до 24-то място в глобална класация за ръст на цените на жилищата, следвайки световната тенденция за възстановяване на цените

15:17 | 20.03.15 г. 15
Продължава плавното възстановяване на жилищния пазар в България

България продължава да се изкачва в класацията на онлайн изданието Global Property Guide за жилищните пазари. През последните три месеца на миналата година страната ни заема 24-то място по ръст на цените на жилищата, докато през предходното тримесечие беше на 28-ма позиция.

За тримесечието ръстът на цените на жилищата у нас, коригиран с инфлацията, достига 0,14%, а на годишна база се е ускорил до 2,05% спрямо 0,38% година по-рано, сочат данните на изданието.

Ирландия е изместила Дубай и вече е лидер по ръст на цените на жилищата в глобален план с годишно увеличение от 16,6% и почти 5% за тримесечието. Следва Дубай с годишен ръст от почти 13%, а трета е Естония с годишен ръст на цените от 12,6%.

Топ 10 на класацията се допълва от Швеция, Израел, Япония (Токио), Турция, Хонконг, Великобритания и Исландия.

Същевременно в дъното на класацията е Украйна (Киев), където е отчетен най-силен спад на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година заради конфликта в източната част на страната. На годишна база е отчетен спад от почти 49% спрямо ръст от 0,95% година по-рано, а за тримесечието понижението достига почти 10 на сто.

Русия е втора по спад на цените със съответно 6,15% и 1,4% на годишна база и за тримесечието. Трети е Китай (Пекин), който допреди година беше сред най-бързо растящите пазари на жилища в света с понижение от 5,7% на годишна база, но ръст от 1,05% за тримесечието.

Топ 10 на най-слабо представящите се жилищни пазари в света се допълва от Гърция, Сингапур, Пуерто Рико, Испания, Финландия, Румъния и Португалия.

Глобалният пазар на жилища - нов Ренесанс

Бумът на цените на жилищата в световен мащаб продължава, посочва изданието. Ръст е отчетен на 31 от общо 41 изследвани пазари, като всички 17 пазара в Европа са сред растящите.

Твърдо се очертава обаче тенденцията за пазар на жилища на две скорости, като най-видимо е отслабването на пазарите в Азия, с изключение на Япония и Хонконг. Същевременно жилищните сектори в Китай и Сингапур са в челната петица на спадащите пазари, докато година по-рано бяха в челото на растящите.

Наблюдава се и забавяне на растежа на жилищния пазар в САЩ, както и в Австралия и в целия Тихоокеански регион, отчита изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 19 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Българите на възраст от 20-30г са средно 55хил. родени всяка година и останали у нас, което прави около 600 хил. души. За сметка на това обаче българите на възраст 35-50г са по 90-95 хил. набора. Или с 2 думи потенциалните купувачи на жилищния пазар ще намалеят с около 50% в следващата 1-2 петилетки. На печелившите честито...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
цвъкнах ти плюс...па и цвъкнах и на себе си, че съм умен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
да и това, приемам допълнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
data
преди 9 години
лихвите по ипотеките се нормализираха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
Ми то не е хубаво да сме много нагоре в тая класация, още повече, че реално сме по-нагоре, заради дефлацията. Но пък бих казал-всичко си е в нормата-няма как да има резки движения(все още). Просто щото хората трябва да имат пари(говоря за масата хора, не ми вадете числата на спестените кинти, а гледайте структурата на влоговете-брой хора), за да пазаруват имоти. Та-правилната позиция(според мен) е умерен оптимизъм-дали щото заради КТБ малко се размърда пазара, дали щото все пак средната заплата в БГ расте...Но с две думи-нищо неочаквано. И дано не започнат резките движения, щото тогава пак ще имаме икономика основаваща се на строителство на жилищни сгради, щото ще увеличим общият външен дълг, пък производство пак няма да видим. И предвид, че все повече си ***/намаляват вариантите(украинци и руснаци) някой чужденец да купи тук, това допълнително ще ни създаде проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още