IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците - противоотрова за социализма в ЕС

Ако Европа иска да задържи Великобритания, трябва да се реформира спешно

12:45 | 11.05.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън и съпругата му Саманта позират пред журналисти при завръщането си на Downing Street 10 след срещата си с кралица Елизабет Втора. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън и съпругата му Саманта позират пред журналисти при завръщането си на Downing Street 10 след срещата си с кралица Елизабет Втора. Снимка: Ройтерс

Въпреки че едва ли много европейци могат да си представя някой да гласува за републиканците в САЩ, за Нетаняху или дори за торите - британците го направиха отново. А за ЕС това може да бъде добра новина. Защо? Защото прекаленото фиксиране върху тежкото положение на гърците и липсата на воля за реформи  на южняците сега получава малко противотежест.

Ако досега повечето европейци трепериха за това дали ще се стигне до Grexit (излизане на Гърция от еврозоната), сега след триумфа на торите всички вече мислят и за Brexit (излизане на Великобритания от ЕС). Европа трябва да се задвижи, ако поиска да задържи евроскептичните тори в рамките на ЕС, и то да се задвижи в правилната посока, пише в свой коментар DPA. 

Дистанцираността на британците от почти социалистическия континентален ЕС се циментира от ясния успех на Дейвид Камерън. Британците не искат един свръхмощен Брюксел, не искат фискален съюз, не искат омекване на политиката на строги икономии, а са за укрепване на икономиката, дерегулацията и засилване на конкуренцията. За щастие.

По този начин британците стават идеален партньор за Ангела Меркел и икономически рационално и социално неромантични страни като Полша, Швеция или Финландия. Британският финансов министър Джордж Озбърн и колегата му от Германия Волфганг Шойбле имат сходни виждания. В дебата за бъдещето развитие на Европа те могат да спечят по-голяма роля.

Федералният канцлер винаги е давал да се разбере колко много означава за нея оставането на британците в ЕС. Тя би направила всичко мислимо, за да се избегне Brexit, и тя може, поне така твърди, да внедри голяма част от собствените си идеи в европейските компромисни преговори. За късмет на германските данъкоплатци.

Но има и още нещо. Победата на торите е победа на една партия, в чиято основа освен малко прашен традиционализъм и елит, влиза онзи безсрамен, страхотен, възхитителен индивидуализъм, който може да се срещне само в Англия.

Алергията на торите към ЕС се предизвиква от регулации и твърде много намеса. Тачъризмът беше една модернизираща идея, чието културно обещание можеше да се изкупи едва от политиката на Тони Блеър. Днес лидерите на торите, като Дейвид Камерън и Борис Джонсън, не се страхуват от контакта с настоящето.

Те въплъщават по-добре духа на времето на една прогресивна, просветена, либерална Европа от бунтовете в Атина или клубовете по интереси в Париж, Рим или Берлин. Така че това може би беше един наистина добър избор за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Както позволиха на Шотландия да се отдели, така ще позволят и да излязат от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis11
преди 8 години
Само ако нямаше американски бази да са окупирали Германия, само да се махнат тея от там, те немците ше им кажат на "всичкото батко с партитата" че и до ден днешен плащат на Израел пари. Както бачкат само като *** и търпят само обиди с тоя Хитлер от всеки цял живот, и хрантутят сулю и пулю един ден ако изпуснат пара ше стане лудница и ако Русия и Китай са с тях още по-голема лудница ......няма араби няма мараби, и разни *** да се разпореждат за разни права и някви кретенясали англичани ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Дааааа. Дедо Мави право в целта тоя път. Германия и Швеция, дето са измислили социализма, идеалните партньори. Некои хора пишат колко да не заспят.А поляците пък.. какво партньори, те бритаците точно тях искат да изгонят, че в Лондон повече полски се чува по улиците отколкото британски английски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Michaelis 11, Обединяването на Европа с Русия (че и с Азия) е от каквото разбира се България би спечелила геополитически и всякак най-много, но Батковците дето са плащали за Революцията преди 100 години и Двете Световни Войни явно са се много пристрастили към партитата с яхти из топлите острови с голите мацки и обслужващи подтичващи роби/емигранти, та дано некой ги гепи за ташките, ама засега ние им плащаме лихви и данъци. (последен коментар по темата)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis11
преди 8 години
Rekindled Friendship? Russia Promotes Alliance With Germany, Francehttp://sputniknews.com/europe/20150510/1021959639.htmlне се стягай, нема страшно зарежи ги тея *** англичаните, ЕС може да носи едни Гърци, ама и англичаните ше ни дое в повече, те да плюскат, а ние със заплати от 500лв. ше се обърнат нещата и тея са и без тва на никъде в тая локва там .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis11
преди 8 години
и като събира ДДС от европейски стоки да не ни товари нас ? Товари си себе си, а ние какви толкова стоки внасяме от там, че не ми е ясно ? Ше спечели от излизането друг път, да излезне и да си направи TTIP с дружките си от Сашш да си рупат мутирали храни докато им поникнат рога и опашки на всичките, че ми е писнало от тея англоговорящите *** и без тва те са фактически отровата не света не "противоотрова" както са се цанили. Изцицаха на цял свят ресурсите даже още цицат от Индия и Австралия, но и те ше им кажат един ден аре неам нужда вече от разни корони и отживелици и си стойте там на острова без ресурси да ви скиваме КОЛКО ТОЛКО сте ВЕЛИКИ .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 7
comet
преди 8 години
Не бъркайте какво казват Англичаните с какво искат да постигнат! В последната седмица стана съвсем ясно, че поне близкото бъдеще на Европа ще е жалко. Политиката е Европейският съюз да бъде прикачен към САЩ по подобие на страната ни към Европейския съюз.И за да бъде доизтощена и не рипа срещу това, на Европа насилствено й налагат: емиграция на африканци и араби; отрязване на Руските пазари и суровини; задушаващата прегръдка на американските банки и корпоративна индустрия; периферна геополитическа позиция и граница с изтощаващи военени конфликти в Украйна и Близкия изток; помагане на Гърция и подобни тарикати; субсидиране на социално слабите безработни тарикати; . Всичкото това, разбира се, ще е до момента в който смъртната хватка на поглъщане приключи.Англичаните (Великобританците) биха имали уникалното географско, културно и езиково предимство (за да се затвърдят като център) след присъединяването на Европейския Съюз към САЩ. Усетиха се (или им е било подсказано) и поеха курс към отделяне (или най-малкото извоюване на привилегирована позиция в процеса), но не виждам кое ще спаси Германия от икономически инфаркт (след който да бъде лекувана от англоговорещите й приятели).А ние съвсем не цъфтим в процеса, вижте Македония или какви закони Кунева се е амбицирала да прокарва, т.е. за нас Гарванът грачи грозно, зловещо; скръб на сърцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 8 години
Едно излизане ще е печелившо за Великобритания. Най-малко ще събира ДДС от вноса на европейски стоки (вноса е два пъти по-голям от износа за ЕС) и ще отпадне вноската. Спомняте си как чиновниците искаха да обложат транзакциите в Лондон. А прогнозите Ви че Великобритания ще изгуби от напускането на ЕС, ще се сбъдне толкова колкото същите за отделянето на Шотландия. Но все пак се надявам, че няма да напуснат защото са една от малкото нормално мислещи нации в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis11
преди 8 години
Техните автомобили вървят като топла баница там. Това е пазар от потенциални 64 милиона потребители. ------------------------------------------------------------------------------------------------мммм не съвсем, като топла баница вървят само скъпите и то по няколко бройки и то пак на някой банкер или руснак или арабляк както пише колегата от долу. Там няма много място за коли. Германия ше спечели в пъти повече ако не се правят на Лили Иванова и направят съюз с Руснаците .... Тогава с тази комбинация не знам, кой ше може да им отговори, а Сашш няма да са хич ама хич доволни от такова развитие .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis11
преди 8 години
Ако излезнат и от ЕС - ще се превърнат в огромния *** , какъвто са били през 17 -18 век... Поздрави !!!--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------дано не знам .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още