IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците - противоотрова за социализма в ЕС

Ако Европа иска да задържи Великобритания, трябва да се реформира спешно

12:45 | 11.05.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън и съпругата му Саманта позират пред журналисти при завръщането си на Downing Street 10 след срещата си с кралица Елизабет Втора. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън и съпругата му Саманта позират пред журналисти при завръщането си на Downing Street 10 след срещата си с кралица Елизабет Втора. Снимка: Ройтерс

Въпреки че едва ли много европейци могат да си представя някой да гласува за републиканците в САЩ, за Нетаняху или дори за торите - британците го направиха отново. А за ЕС това може да бъде добра новина. Защо? Защото прекаленото фиксиране върху тежкото положение на гърците и липсата на воля за реформи  на южняците сега получава малко противотежест.

Ако досега повечето европейци трепериха за това дали ще се стигне до Grexit (излизане на Гърция от еврозоната), сега след триумфа на торите всички вече мислят и за Brexit (излизане на Великобритания от ЕС). Европа трябва да се задвижи, ако поиска да задържи евроскептичните тори в рамките на ЕС, и то да се задвижи в правилната посока, пише в свой коментар DPA. 

Дистанцираността на британците от почти социалистическия континентален ЕС се циментира от ясния успех на Дейвид Камерън. Британците не искат един свръхмощен Брюксел, не искат фискален съюз, не искат омекване на политиката на строги икономии, а са за укрепване на икономиката, дерегулацията и засилване на конкуренцията. За щастие.

По този начин британците стават идеален партньор за Ангела Меркел и икономически рационално и социално неромантични страни като Полша, Швеция или Финландия. Британският финансов министър Джордж Озбърн и колегата му от Германия Волфганг Шойбле имат сходни виждания. В дебата за бъдещето развитие на Европа те могат да спечят по-голяма роля.

Федералният канцлер винаги е давал да се разбере колко много означава за нея оставането на британците в ЕС. Тя би направила всичко мислимо, за да се избегне Brexit, и тя може, поне така твърди, да внедри голяма част от собствените си идеи в европейските компромисни преговори. За късмет на германските данъкоплатци.

Но има и още нещо. Победата на торите е победа на една партия, в чиято основа освен малко прашен традиционализъм и елит, влиза онзи безсрамен, страхотен, възхитителен индивидуализъм, който може да се срещне само в Англия.

Алергията на торите към ЕС се предизвиква от регулации и твърде много намеса. Тачъризмът беше една модернизираща идея, чието културно обещание можеше да се изкупи едва от политиката на Тони Блеър. Днес лидерите на торите, като Дейвид Камерън и Борис Джонсън, не се страхуват от контакта с настоящето.

Те въплъщават по-добре духа на времето на една прогресивна, просветена, либерална Европа от бунтовете в Атина или клубовете по интереси в Париж, Рим или Берлин. Така че това може би беше един наистина добър избор за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Ако говорим за загуби, лично за нас българите не смятам, че ще са големи. Най-голям интерес от Лондон в ЕС имат германците. Техните автомобили вървят като топла баница там. Това е пазар от потенциални 64 милиона потребители. С висока покупателна способност. Освен това парите, които сега се дават на Брюксел, тогава ще трябва да се преразпределят между останалите донори в бюджета - сиреч между Германия, Франция, Холандия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
mavericos
преди 8 години
Британците искат да се възползват само от предимствата на ЕС , но не и да се борят с недостатъците и проблемите му. Не само , че ще загубят международно влияние ако излязат, но и ще излязат от масата за преки преговори в международна икономическа огранизация, оперираща в задния им двор. Всички ще загубят от излизането им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
hevito666
преди 8 години
... и друго Лондон е Лондон , заради парите на арабите и руснаците .последните индикации са , че и арабите и руснаците си изтеглят парите от там ...Ако излезнат и от ЕС - ще се превърнат в огромния *** , какъвто са били през 17 -18 век...Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
hevito666
преди 8 години
...глупости се пишат , на килограм ......! В държава в която основната перспектива е - ПЕТО поколение безработен / жилище - дъжавно , пари -държавни , сметки - от държавата / това белите ...!А *** се и обиждат и налитат на бой , ако им предложиш да работят ... Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis11
преди 8 години
Ако Европа иска да задържи Великобритания, трябва да се реформира спешно------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Не Европа Не Желае да задържи Ахангличаните, *** наглецците както винаги цял свят ше се съобразява с тях. Според мен май тряя да напуснат, тогава ше видим кой кум, кой сват, кой на булката брат, само преди излизане да не запбраат да си платат сметката за членския внос и после кой от къде е, че нещо мнооо дават наклон на мъжкия полов орган на всички .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
А аз ще го кажа и още по-недипломатечно от теб: дрън-дрън! Британците - противоотрова за социализма в ЕС и в същото време - идеален партньор за Германия, Швеция и Финландия - люлките на евросоциализма... хахаха!Абе всеки пише ли пише - такива са времената, плаща се за количество... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 8 години
Хубаво написано, но само половината истина, при това изопачена - точно фактът, че британците не искат да се конкурират с евтината работна ръка от Източна Европа в комбинация с Брюкселската бюрокрация, доведе до тази наистина отчетлива победа на торите. Накратко - хем са мързеливи, хем целта им е получаването на още отстъпки и изключения от европейските правила, специално за тях. По подобие на Тачъровите, получени през 80-те.Само и единствено не мога да схвана как при толкова имигранти с азиатски произход от бившите колонии, се зачекнаха за малобройните (за сравнение само Индия, Пакистан и Бангладеш са с далеч по-голям потенциал за емигранти - раждат хората) източно-европейски емигранти... Но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 30
крас
преди 8 години
ОПИТА НА МЕРКЕЛ ДА НАЛАПА БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ СЕ ОКАЗВА ЛЪЖИЦА КОЯТО НЕ Е ЗА НЕЙНАТА УСТА. СЛЕД ИЗКАЗВАНЕТО НА БЕН ШАЛОМ БЕРНАНГЕ, ПРОБЛЕМА НА САЩ НЕ Е КИТАЙ, А ГЕРМАНИЯ С НЕЙНОТО ПОЛОЖИТЕЛНО ТЪРГОВСКО САЛДО, ПОСЛЕДВА И ПЛАВНОТО ОТБЛЪСКВАНЕ НА ИМПЕРИЯТА ОТ ОПИТВАЩАТА СЕ ДА СЕ НАЛОЖИ КАТО ОПРЕДЕЛЯЩ ФАКТОР В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ГЕРМАНИЯ!В РУСИЯ ПЕЯТ ВСТАВАЙ СТРАНА АГРОМНАЯ , А ГЪРЦИТЕ НАПРАВО ОПРЕДЕЛЯТ НЕМЦИТЕ КАТО ФАШИСТИ.ОБЛАЦИТЕ НАД ГЕРМАНИЯ И ТОВА КОЕТО ТЯ ИЗГРАДИ КАТО СИСТЕМА НАРЕЧЕНА ес СЕ СГЪСТЯВАТ. СЪС СИГУРНОСТ НА ГЕРМАНИЯ И ПОДВЛАСТНАТА И ЕВРОПА И ПРЕДСТОЯТ МНОГО ДРАМАТИЧНИ СЪБИТИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още