IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандският парламент взе решение да не се отказва от сделката ЕС-Украйна

Решението бе взето въпреки референдума, на който над 60% от гласувалите се противопоставиха на споразумението

11:12 | 20.04.16 г. 50
<p>
	Холандският премиер Марк Рюте.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Холандският премиер Марк Рюте. Снимка: архив Ройтерс

Холандските депутати гласуваха да не се отказват от споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна във вторник. Решението бе взето въпреки референдума по-рано този месец, на който над 60% от гласувалите се противопоставиха на сделката, пише POLITICO.

На необвързващия референдум на 6 април холандците категорично отхвърлиха споразумението, което има за цел да създаде по-близки икономически и социални отношения между ЕС и Украйна. Само 32% от имащите право на глас участваха в гласуването, с което едва се премина прагът от 30%, за да бъдат резултатите валидни.

Във вторник депутатите от холандската опозиция поискаха да се отмени по-ранен парламентарен вот в подкрепа на споразумението за асоцииране, но гласовете им се оказаха недостатъчни с резултат 71 към 75.

Депутатът от Социалистическата партия Хари ван Бомел, който внесе искането за отмяна на по-ранното решение, изрази разочарованието си в Twitter, казвайки: „гласоподавателят бе изкаран от играта“.

Сега холандският министър-председател Марк Рюте има повече време, за да се опита да договори условията на споразумението с останалите лидери на ЕС.

Миналата седмица той поиска повече време, за да намери „решение, което ще е справедливо към референдума“, съобщи AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Гоше Гоше, няма такива въртиопашки като тебе баце. От 100 кладенеца извади вода за да докажеш тезата си. Единственото, което направи е че стана с една идея по-смешен от преди. Хвала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
И аз това викам, не е обвързващ, *** що тогава го провеждат като няма да се съобразяват с него? А нали уж по тяхната конституция при явка >30% го считат за действителен, значи няма какво да тикаш цифрите 32%. Легитимен ли е? Да. Съобразяват ли се с него? Не. Както каза по-долу колегата - "До тук с демокрацията" Още повече, какво значи това понятие необвързващ референдум? Дай да те от*бъ пък да знаеш че ще е необвързващо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 0
d333
преди 8 години
Това ме кара да се замисля... Ако УК след два месеца ако кажат OXI на ЕС на референдума... дали няма политиците да излязат и да кажат, бе то само така си питаме, няма да ходим никъде... ХАХАХА... Е.ем ви и демокрацията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 14
georgi_shum
преди 8 години
НЕЛЕГИТИМНА ти е на теб кухата кратуна :) С какъв вот се "гаврят'? Въпростния референтум по Холандската конституция е необвързващ - т.е резултатие от него нямат задължителен характер. Отделно явилите се на референдума за една 32 % от гласоподавателите т.е огромната част от холадките хора нямат отношение или не им пука за този въпрос. От явилите се 60 % са гласували против... Те искаш да кажеш, че решение взето от 15-17 % от холадските хора е легитимно?? Отделно решението за продължавене споразумението с Украйна не е взето еднолично от правителство или крал, а с гласуване в Парламента им, който е легитемно избран орган и представлява волята отново на холандския народ... Май на теб някой трябва със СИЛА да ти забрани да пишеш.. :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
ЗАЩО въобще правят референдум, щом се гаврят с вотът на народът ????? Правителство, което по такъв начин игнорира свободната воля на своите граждани, трябва да бъде свалено със сила - то е НЕЛЕГИТИМНО !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
еми за тея 3 млрд. ше има обвинения, че Путин им ги е дал нарочно, т.е. да не им ги е давал, прекарал се е и толкоз ... :)) А в Хагата сигурно ше хванат главния съдия как изневерява на мъжа си с друго мъжко гадже в работно време ше изкарат една любовна п.едалска драма по ТВто и е готов .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 8 години
че то един веуик български мислител го е казал наскоро:майната им на парите/демокрацията, важното е да сме здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Глава Формулы-1: Путин должен править ЕвропойПрезидент Formula One Management и Formula 1 Administration Берни Экклстоун заявил, что президент России Владимир Путин должен править Европой.Ха сега де ! Една държава, една партия и един,...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Ти остай рашките, кажи за демокрацията в ЕС :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Еми те спокойно ше минат и без твоето уважение...колкото до Шенген , ние можем и без него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още