IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P намали рейтинга на Русия до неинвестиционен статут

След обявяването на решението на кредитната агенция руската рубла се обезцени с 5% спрямо долара

21:22 | 26.01.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P намали рейтинга на Русия до неинвестиционен статут

Международната рейтинговата агенция  Standard & Poor’s (S&P) понижи суверенния рейтинг на Русия с едно ниво от BBB- до „спекулативното“ равнище ВВ+ с негативна перспектива, предаде Bloomberg, като се позова на информация на сайта на агенцията.

Негативната прогноза означава, че рейтингът може да бъде допълнително понижен през следващите месеци.

Така за първи път от над десетилетие кредитният рейтинг на Русия е под инвестиционното ниво. 

Гъвкавостта по отношение на паричната политика също е отслабнала, както и перспективите за икономическия растеж, заяви в понеделник агенцията.

Ситуацията в руската банкова система се влошава, с което паричната политика на Централната банка на Русия става все по-ограничена, се казва в становището на Standard & Poor's. Централната банка е изправена пред трудни решения заради предизвиканата от инфлацията девалвация на рублата, защото тя същевременно трябва да подкрепи и икономическия растеж. През декември централната банка повиши основната лихва с 0,75 процентни пункта до 17%, за да направи рублата по-привлекателна и да овладее инфлацията. Но това от своя страна оскъпява разходите за кредити на руските фирми и задушава допълнително икономиката. 

Според анализаторите на Standard & Poor's се повишава опасността от свиване на финансовите резерви на Русия заради натиска от страна на кабинета икономиката да бъде подкрепяна на всяка цена. Перспективата е негативна не на последно място заради факта, че руските парични власти ще разполагат с ограничени възможности за действие заради евентуалното въвеждане на контрол на капиталовите трансфери. 

Западните санкции заради кризата в Украйна и резкият спад на цените на петрола изправят някога процъфтяващата развиваща се икономика пред сериозни затруднения.

Като реакция на съобщението на S&P рублата загуби повече от пет на сто от стойността си спрямо долара, като един долар се разменяше за 68 рубли.

Намаляване на рейтинга под инвестиционен клас може да принуди част от инвеститорите да продадат вложенията си в руски дълг. "Неинвестиционен рейтинг би имал много съществено влияние върху руския корпоративен дълг", коментира Иън Хейг, партньор в нюйоркската Firebird Management LLC, която управлява около 1,1 млрд. долара, включително руски акции. "Иронията е, че много от руските държавни компании са обект на санкции и вече са изолирани от външните пазари, така че няма как да рефинансират дълговете си, така или иначе".

Останалите две големи кредитни агенции все още поддържат инвестиционен статус на руския рейтинг. Припомняме, че на 16-и януари Moody's сви рейтинга на страната с една степен  до най-ниския инвестиционен клас. Агенцията понижи рейтинга на страната от Baa2 на Baa3. След тази степен рейтингът би се считал за спекулативен, което би накарало много инвеститори да се откажат от ангажимент. 

Русия е на ръба на рецесията, след като петролът, най-големият износен продукт на страната, поевтиня с повече от 50 на сто от юни. Рублата пък се обезцени с 47 процент през последните шест месеца, след като ограниченията за финансиране и забраните за износ, наложени от САЩ и техните съюзници след анксирането на Крим от Путин, накараха инвеститорите да избягват валутата. Централната банка на Русия вдигна основния си лихвен процент на шест пъти от март насам до 17% и похарчи 88 млрд. долара през 2014 г. в подкрепа на валутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 13 rate down comment 19
STRAHO
преди 9 години
Между другото последния голям диктатор Европа нямаше да преживее или поне европейците не германци /родителите ти също/ ако не беше Русия! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 23
STRAHO
преди 9 години
Ами ако го наследи Рогозин? Жириновски ? Или някой още по радикален? Американците едно трябва да проумеят, с Русия номера няма да мине. Тези номера с пропагандата вършат работа донякъде, но няма да са им достатъчни. Там хората имат и растат със самочувствие на граждани на велика нация. Не са смачкани като тук за да им се връзват на номерата. Това, че Европа е има още на картата след целия този геноцид над руснаци е само заради нечовешките нерви на Путин. Не се знае този след него с какви нерви ще е. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Ако искаш може да не вярваш и в курса на рублата или в цената на нефта, но ти препоръчвам да приемаш реалностите ако не искаш ти лично да загубиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
дано не знам ... щом се чувстваш по-комфортно без него ок не му обръщай внимание, ако ти пречи наемат доброволци в Донецк и Луганск и мяташ пушкотевицата на рамо и ше се стреляш за славата на САЩа после те ше ти харизат някой медал. Иначе никой не е вечен в това няма спор, но ше ни се наложи сега малко да поживеем с такива кат него кво да прайш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 11
многодобре
преди 9 години
...спи спокойно синко, този Путин не е истински,той няма да дойде докато спиш, и няма да те вземе.Спи спокойно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 24
Nikola666
преди 9 години
Не виждам какво значение има кой кого финансирал. Важното е че е умрял като куче заедно с кучето си. И Путин е тръгнал по неговия път. Но Европа е надживяла много диктатори, ще надживее и Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
аре ве братче само ти ли не си разбрал, че тоя прословут Хитлер е финансиран от дедо му на Буш т.е. най-дъртия Буш (на стария Сом дедо му).... :)) От там иде Хитлер не от Русията, от там където си мислиш, че имало демокрация. за Мусолини един тука в предишните статии мисля, че даже ти го беше цитирал какво точно е фашизма и от къде иде .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 14
Nikola666
преди 9 години
Не мисля че Путин се интересува от някакви си рейтинги повече от колкото на времето Хитлер и Мусолини са се интересували.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
вече имам чувството, че новините за България се различават от останалия свят, даже и в САша не ги псуват толкова колкото в инвестора ..... lol ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
Тея новини са за празноглавци, а глей тея враговете кво праат зад гърба на redcretenaSchlumberger buys $1.7bn stake in Russias biggest drillerhttp://rt.com/business/224379-schlumberger-russia-oil-drilling/предатели ньедни изменят на демокрацията ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още