IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron спря добива на шистов газ в Полша

Американската енергийна компанията аргументира решението си с ниската доходоносност на проектите в страната

21:57 | 02.02.15 г. 28
Chevron спря добива на шистов газ в Полша

Американската енергийна група Chevron обяви, че е спряла добива на шистов газ в Полша по силата на план за свиване на инвестициите на фона на рязкото поевтиняване на петрола, което засяга рентабилността ѝ, предаде АFP.

Полският филиал на Chevron – Chevron Polska Energy Resources SP. zo.o, реши да спре дейността си в добива на шистов газ в Полша, потвърди днес компанията, пише БТА.

Според групата решението е взет заради това, че тя е била принудена да избира между различни проекти и е преценила, че дейностите ѝ в Полша не са толкова доходоносни, колкото по други проекти.

Още в петък втората енергийна група в САЩ обяви, че ще инвестира само 35 млрд. долара в проектите си за добив на петрол през 2015 г., което е спад с 13 на сто спрямо 2014 г. Chevron допълни, че предпочете проектите, които предлагат най-доходоносните възможности.

В края на януари петролната компания съобщи, че продажбите на активи и бизнесът с рафинерии са помогнали за частично компенсиране на ефекта от резкия спад в цените на петрола. Това е довело до по-добри от очакваното резултати за тримесечието до декември.

Въпреки това Chevron заяви, че плановете са да намали капиталовите си разходи с 13% тази година до 35 млрд. долара.

Chevron е втората по големина петролна компания в САЩ по пазарна оценка след ExxonMobil. От дружеството заявиха, че работят по повишаване на добива на петрол и газ, въпреки че цените на "черното злато" отбелязаха сериозен спад през последните месеци заради огромните запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Ами приятелю, то си има механизми за това. Която държава иска да се грижи за околната среда, може да слага акциз на горивата, да слага въглеродни квоти, да вдига данъците за втори автомобил в семейството, да слага прогресивен данък на мощността, да въвежда стандарти Евро 1000 ...НО така могат да се предприемат мерки НАИСТИНА насочени към опазване на околната среда, а не на принципа "Тече щото има, ако няма, няма да тече" както казват дъртите автомонтьори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Целта "ниска цена на петрола" е цел само на тези които търгуват с него. Ниската цена прави борбата с вредите по климата нерентабилна. На всички остнали нас, целта не трябва да е да горим повече петрол, а да намалим горенето и да пазим природата. Ниската цена трудно би ни подтикнала към намаляване на петрола. Тъкмо обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
за съжаление всяка една валута, която е била световен резерв завършва по тоя начин ... долара няма да направи изключение не знам къде ше я правят тая война, но дано не е ядрена и в световен мащаб, че ше станем на туршия всичките ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
eboyanov
преди 9 години
"въпреки че цените на "черното злато" отбелязаха сериозен спад през последните месеци заради огромните запаси."хм значи светът се готви за война ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
е са ше видим тея със мега силните валути USAта какво ше продадат и на кой ше го продадат. Ако искаш си купи ти Аппли за 2 бонбона ..... :)) А поселдните, просто ше минат под агидата на Жълтурите и с тяхната валута ше се опраат, като NYSE им бъзикат цените, ми няма проблеми има изход и от тая ситуация .... да не е само долара ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
ABBA
преди 9 години
САЩ играят руска рулетка. Русия атакува нефтодолара:http://strogosekretno.com/237/1/%D0%A1%D0%90%D0%A9-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
добре, че цените на петрола са ниски та им спасиха природата на тея *** полските мишки и не само на тях, ръце тряя да им целуват на Арапите и *** .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
misantrope, араповете не стига, че им спасяват почвата на тея *** поляците, както и на американците и като гледам евтиния петрол е активизирал сумай ти дейности като уволнения в болшинството петролни компании, BP, Shell, Shevron и т.н. И в Норвегия изпоуволниха сумай ти работна ръка. В Тексас не го пускат тука в инвестора, но е моеж да скиваш как са се развили там .... с едни -40% точно колко е паднала цената на петрола :))) Целта е да станат зависими от тунджата и после арапи, *** и венецуелци пак да са напред. А Шеврона кат навърти загуби и се вдигнат цените и като се разработят пак с тоя шистак ми мноо просто, па ше смъкнат цените и ше им се *** века още повече докато не си тръгнат ..... :)) И начи викаш, само за Шеврон е зле за USA там не ги лови нишо, че е американска фирма ...... мммдобре .. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Нещо се радвате като *** на баница и пак сте абсолютно неадекватни. На един пак му се вижда Русия, на друг Щатите как потъват. ХА ХА!Просто арабовете правят дъмпинг на петрола ИМЕННО с цел да направят шистовия добив нерентабилен. В това обаче няма АБСОЛЮТНО нищо лошо защото крайната цел - да има евтин петрол е постигната. Това, че Шеврон ще свие инвестициите не е беда за никого, освен за Шеврон Евтиния петрол ще активизира десетки други бизнес дейности, а ако арабовете решат пак да вдигнат цената, ... ами Шеврон е на позиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
deant
преди 9 години
хаха това щеше да се случи и в САЩ ако не беше дотиран добива постоянно. Просто има ниска доходност... а замърсяването е съвсем отделно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още