IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се появи в Брюксел без нови предложения*

Страната може да поиска мостово финансиране или молба за нова спасителна помощна програма към ЕСМ

16:55 | 07.07.15 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотос. Снимка: Ройтерс

По всичко изглежда, че срещата на Еврогрупата във вторник няма да доведе до очакваните положителни резултати. Очаква се финансовите министри от еврозоната да си отпътуват още след няколко часа, след като гръцката делегация не е представила никакви нови конкретни предложения. Такива ще има може би едва в сряда.

"Те казват, че ще представят нова молба и резюме на предложенията може би утре", каза пред Ройтерс и  високопоставен представител на еврозоната, който говори при условие за анонимност.

Британският Guardian също информира, позовавайки се на официален източник от еврозоната, че Гърция засега не е  представила нови предложения на кредиторите и планира да огласи  утре конкретни мерки за решаването на проблемите с държавния дълг. 

Според италианската новинарска агенция Ansa гръцкото правителство възнамерява да поиска мостово финансиране в размер на 7 млрд. евро. С него вероятно страната възнамерява да посрещне следващите плащания на траншове – към ЕЦБ и МВФ.

Правителството на Гърция възнамерява да подаде молба за нова спасителна помощна програма към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), твърди източник на германското издание Handelsblatt. Въпреки това обаче представителите на страната не са внесли нито писмена молба, нито писмени предложения, което е довело до объркване финансовите министри, пише още медията.

Официална пресконференция след срещата няма да има, а ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум ще даде само т.нар. doorstep – кратко изявление на вратата на залата. Според анализатори това говори, че и днес няма да има съществен пробив.

Междувременно и министърът на икономиката и вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел заяви днес за пореден път, че евентуално обсъждане на облекчаване на Гърция дълг може да се обмисли само след прилагането на реформи от Атина. Ще можем да говорим за намаляване на дълга, само когато гръцкото правителство покаже, че прилага реформите", заяви Габриел в интервю за седмичника Stern.

В противен случай "дългът отново ще започне да се увеличава само ден след намаляването му", допълни Габриел.

Засега Берлин твърдо отказва да се водят преговори по преструктуриране на колосалния дълг на Гърция, изправена пред финансово задушаване. И въпреки всичко именно това предоговаряне е поставено като условие за споразумение с кредиторите от гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас, отбелязва AFP.

Така по всичко личи, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас няма да изпълни поредно свое обещание - да постигне споразумение с кредиторите до два дни след референдума.

*Актуализирано в 17,20 часа

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 20
крас
преди 8 години
О неразумни,НЕ СЪМ АЗ КОЙТО НАРИЧА ТАКА НАРОДА НИ!!Знаеш ли кой е написал това:НЕ СМЕ НАРОДНе сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша.ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ЗА ВАС ОТ ФОНДАЦИЯ "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ" ИМЕТО ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ НЕ ЗНАЧИ НИЩО.ВЪПРОС НА ИНТЕЛЕКТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 19
крас
преди 8 години
Прав си, че гръцките банки нямат пари за повече от седмица. ПРЕЗ ТАЗИ СЕДМИЦА ВАРУФАКИС ВЕЧЕ ЩЕ Е НАПЕЧАТАЛ ДРАХМАТА КОЯТО ЩЕ ЗАМЕНИ ГРЪЦКОТО ЕВРО. КАКА ЩЕ СЕ ПОЧУСТВАЩ КОГАТО УСТАНОВИШ ЧЕ ГРЪЦКОТО ЕВРО В ПОРТФЕЙЛА ТИ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛО В ДРАХМИ? НЕ ТИ ОСТАВИ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА ПИЕШ ЕДНО УЗО за смъртта на "ЕДИННАТА" валута която се оказа, че съвсем не е такава за каквато ни я представяха!Докато другите още не са разбрали истината за "ЕДИННАТА" европейска валута припкай да я сменяш за немско евро и или за $!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 2
data
преди 8 години
+ хулите срещу държавните институции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 37 rate down comment 8
rover
преди 8 години
Няма ли най-после да има мощен инвесторски шут за досадниците от типа на Анастасио, КраЗ, Маз, Белаз и т.н. Докога червени маймуни ще наричат нашия народ ***? Ами ние просто сме честни и разумни. Знаем, че дълговете трябва да се връщат. Не сме шизофреници като гърците.Отсега нататък ще се обръщам с думата ,,мършооо,, към всеки индивид, осмелил се да ни хули като граждани и народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 8 години
не вярвам някой да очаква Гърците да върнат парите ( въпреки че едно излизане от ЕЗ и следващата от това девалвация ще свали рязко дъга ) . Спора винаги е бил за дефицита на гръцкия бюджет - просто бюджетния сектор в Гърция не отговаря на икономиката има . Та спора е че Гърция иска ЕЗ да продължи да финансира дефицита им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 5
pecan
преди 8 години
Мисля че отпускането на заем на Гърция ще потопи еврото надолу ,тъй като след Гърция ще последват Испания, Португалия и Италия.Не отпускане на заем би действал дисциплиниращо . Гръцките банки нямат пари за повече от седмица .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 8
nikiangel
преди 8 години
Това не са финансови министри а МАЙМУНИ. Идват когато им свирнат, и после подвиват опашки и всяка на клона от който е дошла. Поне малко самочувствие и самоуважение нямат ли за да кажат че повече няма да търпят и да се занимават с глупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 21
крас
преди 8 години
ЗАЩО ТАКАВА НЕРВНОСТ?СПОКО. Вие от фондацийката "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ" няма да видите в Гърция това което сеслучи в България - БЪЛГАРИЯ за АМЕРИКА и ЕС не е нищо повече от ЕДНА КОЛОНИЯ.Всичко е въпрос на мислене и усещането за свобода. За вас свбодата е ЗЛАТНАТА КЛЕТКА, ЗА ГЪРЦИТЕ НЕЩО СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО. Все пак те първи се освободиха от турско робство и ПЪРВИ НА БАЛКАНИТЕ НАПРАВИХА РЕПУБЛИКА!!На нас ни помагаха да се освобидим тези кото сега са ни врагове. Всичко при нас е тотално сбъркано!Предстои да бъде осъществен европейския проект "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" с административен център Одрин. ТОЗИ ПРОЕКТ ЩЕ СЛОЖИ КРАЯ НА ЕДНА ИЛЮЗИЯ - че сме държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
10 млрд годишно да връщат 30 години са 300 ми лихви ми други сътресения в бъдеще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
дори да има споразумение парите кредиторите ще ги видят след 30 години най малко евентуално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още