IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се появи в Брюксел без нови предложения*

Страната може да поиска мостово финансиране или молба за нова спасителна помощна програма към ЕСМ

16:55 | 07.07.15 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотос. Снимка: Ройтерс

По всичко изглежда, че срещата на Еврогрупата във вторник няма да доведе до очакваните положителни резултати. Очаква се финансовите министри от еврозоната да си отпътуват още след няколко часа, след като гръцката делегация не е представила никакви нови конкретни предложения. Такива ще има може би едва в сряда.

"Те казват, че ще представят нова молба и резюме на предложенията може би утре", каза пред Ройтерс и  високопоставен представител на еврозоната, който говори при условие за анонимност.

Британският Guardian също информира, позовавайки се на официален източник от еврозоната, че Гърция засега не е  представила нови предложения на кредиторите и планира да огласи  утре конкретни мерки за решаването на проблемите с държавния дълг. 

Според италианската новинарска агенция Ansa гръцкото правителство възнамерява да поиска мостово финансиране в размер на 7 млрд. евро. С него вероятно страната възнамерява да посрещне следващите плащания на траншове – към ЕЦБ и МВФ.

Правителството на Гърция възнамерява да подаде молба за нова спасителна помощна програма към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), твърди източник на германското издание Handelsblatt. Въпреки това обаче представителите на страната не са внесли нито писмена молба, нито писмени предложения, което е довело до объркване финансовите министри, пише още медията.

Официална пресконференция след срещата няма да има, а ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум ще даде само т.нар. doorstep – кратко изявление на вратата на залата. Според анализатори това говори, че и днес няма да има съществен пробив.

Междувременно и министърът на икономиката и вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел заяви днес за пореден път, че евентуално обсъждане на облекчаване на Гърция дълг може да се обмисли само след прилагането на реформи от Атина. Ще можем да говорим за намаляване на дълга, само когато гръцкото правителство покаже, че прилага реформите", заяви Габриел в интервю за седмичника Stern.

В противен случай "дългът отново ще започне да се увеличава само ден след намаляването му", допълни Габриел.

Засега Берлин твърдо отказва да се водят преговори по преструктуриране на колосалния дълг на Гърция, изправена пред финансово задушаване. И въпреки всичко именно това предоговаряне е поставено като условие за споразумение с кредиторите от гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас, отбелязва AFP.

Така по всичко личи, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас няма да изпълни поредно свое обещание - да постигне споразумение с кредиторите до два дни след референдума.

*Актуализирано в 17,20 часа

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 10 rate down comment 4
SSIW
преди 8 години
вместо борсите да се радват 4е тумора ще се махне те спадатХахаха ... това беше сладко :)) Искаш да кажеш, че има бизнес, който се радва да види, потребителите си с по-малко пари в джобовете ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 8 години
вместо борсите да се радват 4е тумора ще се махне те спадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 24
крас
преди 8 години
АКО ПОПИТАШ ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ КЛАСА КАКВО СМЕ - държава или колония СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ТЕ НЯМА ДА ВИ ОТГОВОРЯТ!КАКВО ЗНАЧИ ДА ПРЕДОСТАВИШ ПРАВОМОЩИЯТА НА НЯКАКЪВ ФРИЦ ЙОТИНГЕР ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ДА ПРЕГОВАРЯ ПО СКЛЮЧЕНИ ВЕЧЕ ДОГОВОРИ С РУСИЯ КОИТО СА В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ и по които европейските държави трябваше да ни плащат такси за транзита на руска газ?!ВИДЯХТЕ КАК ЙОТИНГЕР ПРЕДСТАВЛЯВАЩ НЕМСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ЗАГРОБИ ДЪРЖАВАТА НИ И НИ НАПРАВИ ОКОЛОВРЪСТНО НА ВСИЧКИ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ. ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ ПРЕОДСТЪПВАНЕТО НА СУВЕРИНИТЕТА НА ДЪРЖАВАТА НА ХОРАТА НА МЕРКЕЛ. НИЕ НЕ СМЕ И КОЛОНИЯ, ЗАЩОТО НИКОЙ УВАЖАВАЩ СЕБЕ СИ НАРОД НЯМАШЕ ДА ДОПУСНЕ ДА ЗАТВОРЯТ ЯДРЕНИТЕ МУ ЦЕНТРАЛИ КАТО УСЛОВИЕ ДА БЪДЕ КОЛОНИЗИРАН!Тази която направи това е на една от най високите позиции в изпълнителната власт. ЗАЩО ДОПУСКАМЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ?ЗАЩОТО НЕ СМЕ НАРОД, А СМЕ ***!ТОВА ЩЕ КАЖА ЩЕ СВЪРША!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 23
STRAHO
преди 8 години
Всички които недоумяват, изпадат в това състояние тъй като изхождат от позицията на гости в ЕС . Такава се възприемат българите /което не би трябвало да е така/! Резултат на ниско самочувствие. За разлика от българите гърците са наясно, че са равни с останалите и заедно с тях би следвало да пишат ПРАВИЛАТА! Кризата по гръцкия дълг е резултат от колективни действия /или бездействия/ и е редно отговорностите да се споделят. Когато европейците, буквално отписаха едни 160 милиарда, които ЕС дължеше на Украйна,които колективно, почти всички ЕС държави, откраднаха и усвоиха, обричайки украинците на глад, нямаше възмущения! Българите нямат участие разбира се. Защо тогава не изпаднахте в недоумение? Българите само подкрепиха грабежа и дори бонбон не получиха от "стестената" сума! Те са гости и трябва да са смирени! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
"А ВИЕ ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ ГО ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ С НЕГАТИВНИТЕ СИ ОЦЕНКИ ЗА НАПИСАНОТО ОТ МЕН "Осъзнаваме само, че те омоляваме да престанеш да обсипваш коментарите с тези фекалиййййййй....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 15
STRAHO
преди 8 години
Всички които недоумяват изпадат в това състояние тъй като изхождат от позицията на гости в ЕС . Такава се възприемат българите /което не би трябвало да е така/! Резултат на ниско самочувствие. За разлика от българите гърците са наясно че са равни с останалите и заедно с тях би следвало да пишат ПРАВИЛАТА! Кризата по гръцкия дълг е резултат от колективни действия /или бездействия/ и е редно отговорностите да се споделят. Когато буквално отписаха 160 милиарда които колективно, почти всички ЕС държави, усвоиха нямаше възмущения! Без българите разбира се. Защо тогава не изпаднахте в недоумение? Те само подкрепиха грабежа и дори бонбон не получиха! Те са гости и трябва да са смирени! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
абе еврото няма да из4езне каквото ще да става щото тогава сегашната криза ще бъде репетиция..за никой не е добре най малко за сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 17
STRAHO
преди 8 години
Всички които недоумяват изпадат в това състояние тъй като изхождат от позицията на гости в ЕС . Такава се възприемат българите /което не би трябвало да е така/! Резултат на ниско самочувствие. За разлика от българите гърците са наясно че са равни с останалите и заедно с тях би следвало да пишат ПРАВИЛАТА! Кризата по гръцкия дълг е резултат от колективни действия /или бездействия/ и е редно отговорностите да се споделят. Когато буквално отписаха 160 милиарда които колективно усвоиха нямаше възмущения! Без българите разбира се. Те само подкрепиха грабежа и дори бонбон не получиха! Те са гости и трябва да са смирени! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 35
крас
преди 8 години
ПРЕДПОЛОЖЕНИЯТА МИ СЕ БЪДНАХА - разговора беше като глухия и слепия. ТАКА ЩЕ БЪДЕ И ЗА В БЪДЕЩЕ. ГЪРЦИЯ ЩЕ ИЗДЪРЖИ НА БЛОКАДАТА!За кредиторите е приготвена кана със студена чешмяна вода. Ще го духат!ЩЕ ГО ДУХА И ЕВРОТО !!СЛЕД СМЯНАТА НА ГРЪЦКОТО ЕВРО С ДРАХМАТА ПРЕДСТОИ ДА ПАДНЕ И МИТА ЗА "единната европейска валута " !!ЕВРОПА Е В ТАКАВА ФИНАНСОВА КРИЗА, ЧЕ ДЪРТОФЛЯЦИ КАТО МЕРКЕЛ И ЦЕЛИЯ ТОЗИ СТАРЧЕСКИ ДОМ ОКОЛО НЕЯ ОЩЕ НЕ ОСЪЗНАВА НАКЪДЕ ВЪРВЯТ НЕЩАТА!А ВИЕ ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ ГО ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ С НЕГАТИВНИТЕ СИ ОЦЕНКИ ЗА НАПИСАНОТО ОТ МЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
абсолютен цирк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още