IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в София остават стабилни през първото полугодие

Надценени имоти все по-често се задържат по над 1 година на пазара, случват се и сделки с отстъпки от порядъка на 20 хил. евро, отчита агенция

13:08 | 28.06.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Цените на имотите в София остават стабилни от началото на годината, отчита агенцията за имоти Адрес. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделните квартали и да определени имоти.

Все по-забележима става тенденцията на застой за жилищата, които се предлагат на надпазарни цени, констатират от агенцията.

„При средна цена от 1 150 евро на кв. м в Лозенец вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1 800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара, но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не с 60%“, коментира изпълнителният директор на Адрес Георги Павлов.

Над 25% от имотите престояват на пазара повече от година преди да открият купувач, сочат данните на компанията. За първи път от няколко години вече има и случаи на отстъпки над 20 хил. евро.

През периода април-юни вече са налице сделки със сериозен компромис спрямо офертната цена. „Тези сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само преди 6-12 месеца за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите”, казва Павлов.

В същото време качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се реализират изключително бързо, а сделките са динамични, посочват от компанията. Близо 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 6 години
Лично аз ви заявявам - нова сграда, Варна, хубав квартал -полупразна меко казано. Изкупено всичко и стои празно. Ползва се под 50 процента. Каква инвестиция беееее е това. Затворени пари. Съответно заспала икономика, която чрез стъкмистики и уйдурми ми я изкарват на растеж, защото икономика се прави не само с пари, а и с акъл. А някой знае ли колко намалява София , колко застарява, малцинствата в младите набори колко са. Кой беееее, кой ще купува след 5 години. Тя провинцията няма хора вече, няма млади по-точно. Отде ресурси за растежи? Ние сме леко слаби в темите икономика, растеж, развитие, инвестиции и т.н. Можем да строим, строим. Ама не помага. Просто си изоставаме от ЕС, не наваксваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
крас
преди 6 години
СТРОИТЕЛЕН БАЛОН - това е резултата от ниските лихви по натрупаните ОГРОМНИ депозити и липсата на каквото и да е КРЕДИТИРАНЕ.Страшното ще се случи, когато този балон гръмне и когато НОВОСТРОЯЩИТЕ СЕ И НЕЗАВЪРШЕНИ СГРАДИ останат като паметници на инвазията да се ИНВЕСТИРА в недвижими имоти. ВСЪШНОСТ ПРОБЕЛЕМА Е МНОГО ПО СЕРИОЗЕН!Той се крие в лавинообразнато НАРСТВАНЕ НА ДЕПОЗИТИТЕ при липсващ икономически растеж. Насочването на ДЕПОЗИТИТЕ не към икономика и производството , а към ПРАЗНИ СГРАДИ които не носят никаква доходност на ИНВЕСТИТОРИТЕ ще изиграе лоша шега на БАНКОВАТА СИСТЕМА.Едва ли с ограниченията в КЕШОВИТЕ ПЛАЩАНИЯ ще се реши проблема с БАЛАНСИТЕ на банките в които ПРИВЛЕЧЕНИЯ под формата на ДЕПОЗИТИ КАПИТАЛ, ги превръща в едни огромни ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ. СРИВА НА ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА Е НЕИЗБЕЖЕН!Неговото ще зарочне със спукване на балона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още