IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Горещо“ лято за жилищния пазар

Недостатъчното предлагане на качествени жилища и раздвижването на пазара заради икономическото възстановяване го трансформират в пазар на продавача

08:11 | 09.10.15 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

И това лято се оказа сравнително „горещо“ за жилищния пазар в големите градове и особено в София. Ако по същото време на миналата година се активизираха огледите заради паниката около ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), тази година агенциите за имоти отчитат и чувствителен ръст на сделките – от порядъка на 15-20% и повече.

КТБ определено даде първоначален, силен тласък на пазара. Оживлението обаче съвпадна с възстановяването на европейската, а и на българската икономика, както и със силното понижение на лихвите по банковите депозити. Това изкара на пазара не само купувачите на имоти, които задоволяват собствените си жилищни нужди, но и хора със спестявания, които търсят по-висока доходност в сравнение с депозитите.

Така, след като 2014 г. беше определена като преломната за жилищния пазар у нас, 2015 г. се очаква да е най-силната за пазара след кризата и да постави началото на новия възходящ цикъл. И ако ефектът КТБ” вече започва да отслабва, пазарът е стъпил на добра основа за стабилен растеж през следващите години.

Нуждата от жилище – основен двигател на пазара

През последните година-две на жилищния пазар в големите градове започнаха да излизат хора, които отлагаха покупката във времето на криза и спадащи цени. Плавно се засилва и активността на купувачите, които придобиват имоти с цел инвестиция, макар че делът им от всички сделки остава в рамките на 20 на сто от всички.

Две са основните групи купувачи – тези, които придобиват първия си собствен дом, и тези, които продават по-малко и по-старо жилище, за да купят по-голямо, ново и с по-добра локация.

Това са и двете групи купувачи, които основно ползват ипотечен кредит, за да финансират сделката. Според данни на КредитЦентър от август 45% от изтеглените през лятото ипотеки са отпуснати на купувачи на първи собствен дом, а около 30% - на купувачи на ново, по-голямо и по-добро жилище, които дофинансират сделката с парите от продажбата на стария имот.

Все още рефинансиранията заемат съществен дял от пазара – 10-12% от изтеглените през лятото ипотеки.

Голяма част от купувачите на жилища обаче са успели през последните години да натрупат достатъчно пари в брой. Затова и доста сериозен дял от сделките се финансират кеш – при някои агенции той достига дори над 30 на сто.

Раздвижването на кредитния пазар обаче е далеч от истерията отпреди кризата. В по-голямата си част банковото финансиране не надвишава 70 на сто от стойността на сделката, коментира за Investor.bg Христо Георгиев, мениджър продажби на Arco Real Estate.

Доходност от отдаване под наем

Данните на консултантската компания "Адрес Недвижими имоти" сочат, че 15-20% от купувачите придобиват имоти за инвестиция, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията.

Концентрирането на икономиката в София логично продължава да привлича работна ръка от цялата страна и търсенето на жилища под наем в столицата остана относително стабилно дори в кризисните времена.

Според управителя на агенция "Софконсулт" Галина Максимова вече се наблюдава раздвижване на наемния пазар и лек ръст на наемите. Така инвестицията в имот в София става по-атрактивна с доходност от около 5% в сравнение с около процент от депозитите.

Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

50
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
до 23ето го членаЧл. 19. Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор.Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.кое точно казваш прави предварителния договор нищожен по тоя член?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 6
skeptika
преди 8 години
"Стидийинят" Юзър е завъшшил бакалско училище..със златен медалза това е толкова светнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 4
skeptika
преди 8 години
Момко..за Лозетн трябва да предвидиш и Два БТР-а , за през зимата!!много си .....умен ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 4
Miraka
преди 8 години
Твоето момче не е учило счетоводство, но искрено се надяеам и ти да не си учил никакви икономически науки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 5
Miraka
преди 8 години
Защо се хващаш за буквата? Дадох само нагледен пример. Кой купува и прпдава апартамент за една година? Разхвърли разходите от двата медеца без наем и таките за продажба върху 5 или 10 години. Дори и без да смяташ покачването на цената на имота, пак е доста по добре от смешните лихви в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Бате тая глупост с имот с СЕЛО ЛОЗЕН на цена 1800 ЕВРО на кв метър ходи да пробутваш някъде. В момета в google като потърсиш имоти в село Лозен излизат къщи с цена от 500 до 800 евро на кв. м. Лъжеш моето момче, не мисли, че се хващаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Ей негратмотник, разликата в цените се мери само $, злато или петрол, а не в левове. Абсурдно да ми твърдиш, че си печалба спряло лева, при положение в този период имаше ХИПЕРИНФЛАЦИЯ. Това, което си установил се вика ХИПЕРИНФЛАЦИЯ, а не доходност (печалба). През 1988 тези 16к лева са били 18к $, а след 15 години са се оказали към 38к $. Но ако сравним, че лева поевтинява около 3 пъти спрямо $ даже след деноминацията, а твоя имот е поскъпвал малко над 2 пъти, което значи реално СИ НА ЗАГУБА, защото през 1988 беше купил 18к $ а не имот щеше да имаш към 45к $ след 15 години, а не 38к $. Бегай да си доучиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Бате става въпрос за ПАНЕЛКА, а не за тухла. Кой *** ще ти плати 100К $ за 30 годишна панелка, чиито живот е 50г?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 5
plamenov
преди 8 години
Незнам от де ги вадиш тия цени!! Баща ми купи 3стаен (120м2) в дружба 2 88г за 16 000лв и го продаде 15г по-късно за 80к лв. после взе 2003 в Лозен до Строителния техникум за 500$ за м2 и сега му дават 1 800 Евро на м2 и той не го дава. Даже няма да смятам наеми през тези години а само разходите и пак не ти излаза сметката :p
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 2
plamenov
преди 8 години
Не мога да разбере защо търкаш клавишите да обясняваш ........ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още