IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти в Лондон все още са на тръни

Пазарът не е балансиран, а реалността е ясно видима в луксозния сегмент

13:49 | 08.09.16 г. 2
Инвеститорите в имоти в Лондон все още са на тръни

Когато 52% от британските гласоподаватели взеха историческото решение страната им да напусне Европейския съюз (ЕС), пазарът на бизнес имоти в Лондон усети бързо вторичните трусове, пише Financial Times.

Много инвеститори се отказаха от сделки в напреднала фаза на преговори, а частни инвеститори решиха да оттеглят вложенията си в отворени фондове за имоти, което доведе и до блокаж на работата на повечето фондове.

Редица потенциални наематели – най-вече от сектора на финансовите услуги, се отдръпнаха от пазара, а строители започнаха да замразяват планирани нови проекти. Купувачи на жилища пък преразгледаха плановете си за покупка на собствен дом и все още обмислят дали всъщност наистина се нуждаят от подобна инвестиция.

Само в рамките на месец стана ясно, че след трите изключително силни години за пазара на имоти в Лондон неминуемо ще последва спад. Най-уязвимите сегменти от пазара се оказаха офисите и луксозните жилища.

Равносметката след референдума за Brexit обаче показва, че сегашната ситуация е много по-различна от кризата през 2008-2009 г.

Сделки все още се случват, а и финансирането за сектора на имотите в Лондон не намалява, особено когато става въпрос за добри активи, както и трофейни имоти, коментира Адам Богданор от адвокатската кантора, специализирана в сделките с имоти, Berwin Leighton Paisner.

Индексите на цените на жилищата, изчислявани от различни консултанти, показват коренно различни картини за пазара. Едни сочат, че цените ускоряват спада си, а други – точно обратното, че цените продължават да растат.

Според консултантската компания Cushman & Wakefield вотът за Brexit е провалил около една трета от сделките с бизнес имоти, които са процедирани по това време. Същевременно обаче делът на сделките, които са продължили по план, продължава да е по-висок в сравнение с други региони във Великобритания.

В определени райони на британската столица продажбите освен това се случват на ценови нива отпреди референдума.

Според някои анализатори пазарът на бизнес имоти в Лондон се държи “изненадващо нормално”. Инвеститорите с дългосрочен хоризонт не бързат да излизат и продължават да търсят установени сгради с качествени наематели.

Брокерите обаче осъзнават, че пазарът не е напълно балансиран. Реалността се проявява с пълни сили в най-високия сегмент от пазара, в който цените – по единодушни оценки на експерти, със сигурност ускоряват спада си.

Смекчаващ фактор за пазара се явява спадът на обменния курс на британския паунд спрямо другите валути, което засилва атрактивността му за чуждестранни купувачи.

Секторът на бизнес имотите определено все още е нервен, въпреки изгодните обменни курсове на валутите. Пазарът на средностатистически жилища също е стабилен засега. Основното опасение за него е свързано със статута на имигрантите от ЕС предвид, че половината от работниците и служителите в Лондон не са британци, според данни на Националния институт за икономически и социални изследвания.

Новият кмет на Лондон Садик Хан се опитва да укрепи доверието, като настоява, че британската столица ще запази своя космополитен характер дори след Brexit. Всичко обаче зависи от това каква сделка ще постигне Великобритания с ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
тоя балон ще гърми до 1 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
тоя балон ще гърми до 1 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още