IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният бум в Европа се измества на изток

Пазарите в бившите комунистически държави от Централна и Източна Европа отчитат силни ръстове на цените и кредитирането

17:17 | 22.06.17 г. 4
<p>
	Изглед към замъка в Братислава. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед към замъка в Братислава. Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на имоти в Скандинавските страни се „охлажда“, а в Лондон купувачите полека се отдръпват заради неяснотите около Brexit. В Централна и Източна Европа обаче кредиторите засилват активността си в сектора на фона на рекордно ниската безработица, ръста на заплатите и експанзивната парична политика, пише Bloomberg в свой анализ.

Ниските дългове на домакинствата в региона означават, че пазарът е все още далеч от спирала. Споменът за кризата, която се усети от Балтийско до Черно море, обаче накара властите в Чехия и Словакия да затегнат правилата за банките. Възможно е и други държави в региона да предприемат някакви мерки, допълва информационната агенция.

„Заради кризата след 2008 г. централните банки са много по-чувствителни към събитията на пазара на имоти“, коментира Рафаела Тенцони, основател на базираната в Лондон консултантска компания ADA.

Според нея възстановяването на цените вероятно ще продължи поне докато пазарите на труда в региона останат силни и лихвите – рекордно ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Я *** у тема "Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?" ако обичаш и им обади на брокитата , дето лъскат бастуна нон стоп !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 4
alligator_29
преди 6 години
Поредната платена статия, как при нас ще се вдигнат цените на имотите ))) Запомнете цените на имотите ще се вдигат, когато търсенето ще надвиши предлагането, а при нас се наблюдава обратното, хиляди българи емигрират всеки ден в западна европа и други богати държави. Ако чакате немците и англичаните да дойдат, има още доста да чакате. Западноевропейците предпочитат Испания, Португалия и Италия, а по заможните Лазурния бряг във Франция. Живея във Велиобритания, тук България я мислят за 3 свят, само най-големите пияници, наркомани и тези които са на социални помощи избират България за почивка. Само за справка цените на ваканционните имоти в Испания и Португалия са същите колкото и в БГ, а времето, инфраструктурата, свързаност са в пъти по-добре. Не се заблуждавайте, имате да чакате бум още дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Вярно е , масово купуват около Балатон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още