IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се опитва да успокои прегряващия пазар на имоти в големите градове

Местните администрации налагат все повече ограничения на пазара, на някои места се стига и до арести на брокери

12:54 | 27.09.16 г.
<p>
	Властите в най-големите градове се опитват да обуздаят бума в сделките с жилища, до който се стигна заради предишните опити за справяне с прекомерните запаси от празни имоти.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Властите в най-големите градове се опитват да обуздаят бума в сделките с жилища, до който се стигна заради предишните опити за справяне с прекомерните запаси от празни имоти. Снимка: архив, Ройтерс

Китай се опитва да успокои прегряващия пазар на имоти в най-големите градове на страната. В някои от тях властите вземат безпрецедентни мерки, включително и заплахи и преследване на брокери на имоти, пише Financial Times.

Цените на жилищата в най-големите градове на Китай нарастват вече 15 поредни месеца. През август най-силно увеличение беше отчетено в Сиамен – над 40% на годишна база. Затова и местните правителства решиха да действат, за да ограничат „прекомерните спекулации“, посочва изданието.

В Ханджу например местното правителство иска от купувачите на земя да я платят в пълен размер в рамките на месец. С това решение властите в града се надяват да пресекат плановете на т.нар. „царе на парцелите“ - строителни фирми, които са склонни да платят дори по-висока от пазарната цена, за да се сдобият с терен за строителство.

Властите в най-големите градове се опитват да обуздаят бума в сделките с жилища, до който се стигна заради предишните опити за справяне с прекомерните запаси от празни жилища в градовете чрез намаляване на изискванията за първоначална вноска по ипотеките и на данъците при сделките.

Нандзин, столицата на провинция Дзиенсу, е поредният от големите градове, който реши да ограничи сделките с жилища само до местните жители. Хора без жителство вече нямат право да купуват имоти в града. Освен това местните жители, които вече имат две и повече жилища, нямат право да купуват повече имоти.

Междувременно днес в официалния вестник на китайската Комунистическа партия излезе пространен материал срещу спекулациите на жилищния пазар, в който се посочва, че „бурната ситуация с цените на имотите в големите и средноголемите градове създава нова мания на пазара“.

В статията се споменават и няколко компании, които нямат нищо общо със сектора на имотите, но са направили инвестиции с очакването да реализират бързи печалби от ръстовете на пазара.

Вчера регулаторите в Шанхай публикуваха и „черен списък“ с брокери, които са обвинени в „надъхване“ на пазара чрез създаване у купувачите на измамно чувство за спешност. Според регулатора тези брокери казват на купувачите, че трябва незабавно да сключат сделка или ще изгубят имота.

Този месец имаше и арести на брокери на имоти в Шанхай по обвинения, че са предизвикали фалшиви разводи, тъй като са обяснили на семейни двойки, че имат по-голям шанс да избегнат високите изисквания за първоначална вноска при покупка на жилище, ако нямат партньор.

Не само в Шанхай брокерите на имоти са под наблюдение. Арести на брокери има и в Чънду.

Междувременно пресата в Шънджън публикува информация, според които са продадени всички жилища по 6 кв.м, наречени „клетки за гълъби“, по 880 хил. юана (около 132 хил. щатски долара). Местната администрация отрече информацията, като властите поясняват, че само в една сграда в града има общо 11 такива апартамента, а на пазара са реализирани 6 от тези жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още