IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на бизнес имоти в Европа продължава да се засилва

Подкрепа на пазарите оказват добрите икономически условия и паричната политика на ЕЦБ

08:20 | 08.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доверието в сектора на имотите расте по целия свят, но най-видимо е засилването на пазарите в Европа, интересът към които продължава да се увеличава. Това се посочва в анализ на RICS за глобалните инвестиции в бизнес имоти, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

И през третото тримесечие на годината търсенето на бизнес имоти на водещите европейски пазари остава силно заради добрите икономически условия и паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Очакванията са капиталовите стойности на бизнес имотите да продължат да нарастват осезаемо през следващите 12 месеца в цяла Европа, пише още в доклада.

От гледна точка на наемателите индикаторите на RICS показват, че пазарът на бизнес имоти в Унгария показва най-добри резултати. Търсенето от страна на наемателите нараства и в сегмента на офис площите, и при търговските площи, и при индустриалните имоти. Това оказва подкрепа и на наемите, особено на наемните равнища в първокласните активи.

Засилена активност на наемателите във всички сегменти от пазара на бизнес имоти се очаква през следващите месеци и в Ирландия, Испания, Германия, както и в България, Румъния и Франция.

Същевременно пазарът на бизнес имоти във Великобритания отчита спад на доверието на инвеститорите след референдума за Brexit. Ситуацията се задържа през третото тримесечие и не се очаква промяна в близко бъдеще, посочват експертите.

RICS предупреждава, че голям брой фирми, работещи на пазарите в Европа, ще преместят дейностите си от Великобритания или поне част от тях, за да запазят достъпа си до пазара на Европейския съюз (ЕС).

От другите региони по света изключително силно е доверието на инвеститорите в имоти в Нова Зеландия, определени градове в Индия и определени райони в Азия и Близкия Изток.

В Русия и Бразилия обаче доверието на инвеститорите продължава да се понижава значително заради рецесията в страните, макар и да се смята, че пазарите на бизнес имоти в двете държави приближават дъното.

Що се отнася до капиталовите стойности на бизнес имотите, данните показват, че по-добри сделки могат да се открият на пазарите в Атина и Лисабон например. Ню Йорк, Токио, Цюрих, Женева, Брюксел, Мюнхен, Торонто и Париж се считат за скъпи или много скъпи, а Москва се определя като пазар, който предоставя справедлива стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още