IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите превръщат технологичните концерни в съюзници срещу тероризма

Деликатен въпрос е какво да се прави с екстремистки материали, които обаче не нарушават антитерористичните закони

12:11 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">&quot;Ислямска държава&ldquo; често използва социални медии, за да увеличава влиянието си. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

"Ислямска държава“ често използва социални медии, за да увеличава влиянието си. Снимка: Ройтерс

Британското правителство възнамерява да направи големи технологични компании като Facebook и Twitter свои съюзници в борбата си срещу ислямските екстремисти.

В четвъртък представители на големите технологични компании, включително Google и Microsoft, ще се срещнат с висши съветници на британския премиер Дейвид Камерън. Участниците в срещата ще търсят начини за предотвратяване на разпространяването на посланията на терористите чрез интернет. Освен това трябва да се затрудни и възможността им да набират бойци онлайн, пише Wall Street Journal.

Въпреки че големите технологични компании по принцип са склонни на сътрудничество с властите, все още има някои критични въпроси, които не са решени, твърдят британски държавни служители. Една от спорните точки е какво да се прави с онлайн материали, които властите считат за екстремистки, но не непременно и незаконни, и настояват да бъдат премахнати. В тази категория попадат например някои видеоклипове на проповеди на радикални духовници или интернет постинги от екстремисти, които рекламират на Запад своята борба в Сирия. 

Съображенията за поверителност на личните данни също играят сериозна роля, когато британските власти поискат от технологичните компании да разкрият лични данни на авторите на съмнително съдържание. Това е информация като например ползвани в акаунтите имена, потребителски имена, адреси на електронна поща и адреси на интернет протокола, на базата на които може да се определя местоположението на даден човек.

Според влиятелния вестник срещата, която ще се проведе в официалната резиденция на британския премиер Дейвид Камерън на Даунинг стрийт, ще се ръководи от Джо Джонсън, ръководител на политическия консултативен щаб на премиера. Говорител на премиер-министъра заявява, че срещата има за цел да се обсъди „какво можем да направим заедно в тази област". Facebook, Google, Twitter и Microsoft отказват коментар.

Големите технологични компании по принцип заявяват, че са отворени към правителствените заявки за изтриване на терористично съдържание. Много компании създават свои собствени политики срещу насилието и заплашителното съдържание.

Независимо от това, редица технологични концерни вече са се опитвали да откажат да изпълнят някои искания за заличаване на данни или разкриване на лична информация. Неофициално редица мениджъри на технологични компании твърдят, че се опасяват обичайните за Русия или Турция методи за цензура да не станат скоро ежедневие и в други държави. Те се опасяват, че правителствата могат да придобият твърде много власт.

Някои компании са скептично настроени по отношение на предаването на лични данни на потребителите към правителствата, по-специално, ако потребителят дори не е направил нищо незаконно, казва Майкъл Кларк, директор на независимия мозъчен тръст Royal United Services Institute. "Това в момента е много деликатна връзка", казва той.

Самите компании признават, че са готови да си сътрудничат с правителството в редица отношения. Във Великобритания Google е отговорил положително на 1100 от общо над 1500 искания на правителството за предоставяне на данни за лична информация, показват документи на групата.

Френски полицейски служители твърдят от своя страна, че много компании вече са създали специални страници, на които прокурорите може да молят компаниите директно за предоставяне на имена, адреси на електронна поща, данни за кредитни карти или други подробности за заподозрени лица.

Последна актуализация: 18:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още