IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Бумът на продажбите на смартфони затихва през 2016 г.

Очаква се световните продажби на устройствата да се увеличат с по-малко от 1% през тази година

12:29 | 30.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ръстът на световните продажби на смартфони ще се забави значително през тази година, сочи проучване на International Data Corp. (IDC). Това е поредното доказателство, че бумът на пазара на смартфони затихва, пише Wall Street Journal.

Компаниите ще продадат рекордните 1,45 млн. смартфона през 2016 г. според прогнозите на IDC. Това означава, че годишният растеж ще е с по-малко от 1%, което е значително по-малко от миналогодишните 10,4% ръст и 47% през 2012 г.

Скокът на продажбите продължава в Китай, Индия и Индонезия, както и в други развиващи се пазари, където потребителите купуват по-евтини устройства и се насочват към по-бързата 4G интернет връзка. Очаква се продажбите на 4G смартфони да нараснат с 21,3% до 1,17 млрд. бройки през тази година. В Индия Reliance Jio Infocomm се опитва бързо да промени пазара, като предлага пакети от данни и смартфони на много ниски цени, допълва още IDC.

Но този растеж е компенсиран от забавянето на зрели пазари като САЩ, който има 11,4% дял от продажбите в света и е вторият по големина след Азиатско-тихоокеанския регион според компанията. Откакто американските мобилни оператори спряха да предлагат намалени телефони, за да привличат потребителите, собствениците на смартфони в САЩ „станаха по-внимателни за стойността на телефона и не сменят устройствата си толкова бързо“, коментира Антъни Скарсела, мениджър проучвания в IDC.

Голямото забавяне тази година се случва отчасти заради очакваното свиване от 11% на продажбите на iPhone на Apple. Това е първият годишен спад на продажбите на устройството, откакто то дебютира на пазара през 2007 г. Apple държи около 14% дял от световния пазар на смартфони през тази година, твърди IDC.

Компанията прогнозира, че тазгодишните продажби на смартфони с операционна система Android, които сега представляват 85% от пазара, ще се увеличат с 5% спрямо миналата година. Телефоните, ползващи софтуера на Microsoft и на други компании, държат по-малко от 1% от пазара, допълва IDC. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още