IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лий Дзие Юн може да не се окаже толкова важен за бизнеса на Samsung

Лидерът на Samsung Electronics твърди, че не е взимал важни решения за компанията

08:21 | 25.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През продължаващото вече месеци разследване Лий Дзие Юн, милиардерът и наследник на Samsung Group, и неговите бивши заместници свидетелстваха, че той не е бил реално анагажиран с вземането на решения за най-големия южнокорейски конгломерат, пише Bloomberg.

Това може да му помогне да докаже, че не е престъпник, но също така може да навреди на репутацията му като мениджър на управлявания от южнокорейската фамилия бизнес, който помогна за съвземането на народа от последиците от войната.

Откакто Лий беше арестуван през февруари, Samsung Electronics отчете рекордна нетна печалба и пусна на пазара смартфона Galaxy S8, който постигна важен за имиджа и за търговските дела на компанията успех. 

Продажбите на чипове бележат бум, акциите достигнаха исторически връх, а компанията тъкмо пусна на пазара новото си устройство - Galaxy Note 8. Така че има ли значение дали съдията ще признае за виновен Лий в петък и ще го изпрати в затвора за максимум 12 години?

“В опит да се освободи от юридическите отговорности, Лий се представи за някой, който е некомпетентен и без каквато и да било визия”, коментира Куон Юн-джун, професор, който изследва корпоративното управление в Kyung Hee University в Сеул.

Прокурорите обвиниха Лий в даване на подкуп, присвояване и прикриване на активи в чужбина като част от скандала, който доведе до отстраняването на президента на Южна Корея Пак Кън-хе. Едно от обвиненията сочи, че Samsung е дала 800 хил. долара за кон, който е подарила на дъщерята на довереник на Пак.

Предполагаемата схема е имала за цел получаване на президентска подкрепа за сливане през 2015 г. на две дъщерни дружества на Samsung, което засили влиянието на Лий върху Samsung Electronics, който същевременно притежава само миноритарен дял от акциите, твърдят прокурорите. Samsung и Лий отричат обвиненията и твърдят, че сделката е имала за цел да насърчи конкурентоспособността на бизнеса.

Група от трима съдии се очаква да обяви присъдата на Лий този петък. Прокурорите искат 12-годишна присъда за един от най-влиятелните южнокорейски бизнесмени.

Може би най-убедителният аргумент, че Samsung може да бъде успешна без Лий е даден от самия него. Опитвайки се да спре сълзите си по време на последното си изслушване, 49-годишният мъж заяви, че знае малко за звената на Samsung, различни от бизнеса с електроника. Той твърди, че одобренията не са преминавали през него.

“Нямам никакви знания, за да взимам решения, нито компетенцията”, заяви той.

Лий коментира, че бившият главен изпълнителен директор на Samsung Electronics Чой Ги-сун е отговарял за основните проблеми в конгломерата и двамата “са споделяли информация”. Лий твърди, че Чой е негов наставник и използва корейско обръщение в знак на почит към него заедно с името му.

Освен това Лий посочва, че никога не е участвал в срещи на сега нефункциониращия Офис за корпоративни стратегии, воден от Чой, и никога не се е срещал с лидер на друго звено на Samsung, освен на това за електроника. Именно това подразделение е обект на национални телевизионни парламентарни изслушвания, в рамките на които депутатие твърдят, че има дълга история на лобиране пред държавните служители. По онова време Лий обяви, че разпуска офиса.

По време на последвалото свидетелство в съда Лий каза, че е бил “обучен” от Чой да обяви новината. Лий опровергава обвиненията, че е трябвало да разполага с достатъчно власт, че да ръководи най-мощния офис на Samsung.

Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още