IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лий Дзие Юн може да не се окаже толкова важен за бизнеса на Samsung

Лидерът на Samsung Electronics твърди, че не е взимал важни решения за компанията

08:21 | 25.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

“Независимо от резултата от случая фактите ясно показват липсата на лидерство и поемане на отговорност”, коментира Томас Кук, професор от McDonough School of Business към Georgetown University. “В собствените си свидетелства Лий признава това”, допълва той.

Лий посочва, че превръщането му в лидер на групата никога не е преминавало през ума му, след като баща му получи сърдечен удар през 2014 г. Лий Кън-хе, най-богатият човек в Южна Корея, не е виждан публично след това, макар че все още държи председателското място.

Когато прокурорът попита младия Лий как е възможно да не e знаел как Samsung подкрепя близки до властта, той коментира: “Казаха ми, че всичко върви добре, затова си помислих, че наистина е така”. И допълва: “Все още не съм запознат с детайлите. Наваксвам доста неща в рамките на това разследване”.

В защита на Лий бивши директори на Samsung Electronics са обяснили, че компанията има мениджъри професионалисти, които управляват различни звена, а Лий не е бил пряко ангажиран с много от процесите.

“Въпреки че не е зает с ежедневните операции, вицепрезидентът Лий допринася за стратегическото вземане на решения, свързано с бъдещия растеж и бизнес съюзите, на база на своята силна глобална мрежа и дългосрочната си визия”, коментира Samsung в имейл в сряда.

След като възрастният Лий се разболя, Чой заяви, че запазва “цялата власт” и е щял да председателства срещите, докато наследникът седи редом до него.

“Той трябваше да научи уроци за управлението на компанията”, коментира Чой. “Така че събирах информация и му я давах”, допълни той.

Чой твърди, че е споделял ключва информация с Лий от любезност. “Той не е от типа хора, които често споделят мнението си. Само понякога”, коментира Чой. 

Чой е един от четиримата бивши директори, обвинени с Лий. Той коментира, че е предпочел да не споделя информация със заместник-председателя относно отношенията с довереника на южнокорейския лидер.

“Исках да защитя наследника като не му казвам за това”, посочва Чой, докато Лий го гледа. “Мислех, че просто ще се откажа, ако това се превърне в проблем”, допълва той.

Контролираната от фамилията на Лий Samsung е най-големият южнокорейски конгломерат, включващ над 60 звена - от животозастраховане до карго и търговия с дрехи. Империята е с пазарна капитализация от 395 млрд. долара.

Samsung Electronics отговаря за по-голямата част отт тази капитализация със стойност от 272 млрд. долара. Компанията е най-големият позводител на смартфони и чипове за памет, а сред клиентите ѝ се нареждат Apple, Wal-Mart Stores и Microsoft, сочат данни на Bloomberg.

Тази година книжата на компанията са повишили цената си с 32%, представяйки се по-добре от бенчмарка Kospi.

Проблемите със закона не са нещо ново за фамилията Лий. Лий Кън-хе получи присъда за лишаване от свобода за три години заради избягване плащането на данъци. По-късно беше помилван от тогавашния президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още