IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Утопичният план на Netflix за завладяване на света

Глобалната стратегия на компанията разчита на преодоляването на културните различия между зрителите

14:33 | 08.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новогодишното желание на Netflix за 2016 г. беше да достигне до всички точки на света и тя почти изпълни тази цел още преди да e изминала и седмица от новата година. Както главният изпълнителен директор на компанията Рийд Хейстингс обяви на изложението CES в Лас Вегас, Netflix пуска услугата си в цели 130 страни (включително в България). Сега стрийминг платформата оперира по целия свят, като единственото забележително изключение засега е Китай, пише в свой анализ Bloomberg.

Освен това компанията иска да предлага универсална услуга. Така вместо във всяка страна тя да бъде различна, Netflix ще е напълно еднаква за зрителите в Ирландия, Израел, Иран и Индонезия. Този смел ход се базира на две много оптимистични предположения - че Netflix може да промени начина, по който медийните компании предоставят права за своите телевизионни предавания и филмите си, и че нейните алгоритми са много по-силни от всички културни различия между хората, живеещи във въпросните страни.

Нека разгледаме въпроса първо от бизнес страна. От изобретяването на видео камерите носителите на права върху медийни продукти предоставят лицензи за съдържанието, което създават, посредством серия от национални сделки.

До появата на стрийминга това имаше смисъл, защото кабелните оператори не работят в световен мащаб. В интернет ерата това се промени. Когато Netflix стартира на някои европейски пазари например, тя го направи без хитовия сериал “Къща от карти”, защото не притежава сериала. Само феновете на “Междузвездни войни”, които имат щастието да живеят в Канада, ще могат да гледат в платформата “Силата се пробужда”.

Найл Хънт, главният продуктов директор на Netflix, описва сегашната ситуация като временен етап към заличаване на международните граници, поне що се отнася до телевизионните програми. Netflix иска да сключи сделки за стрийминг на съдържание навсякъде по света.

Но това ще бъде доста тежка задача, защото голяма част от потенциалните партньори може да не могат да сключат подобни сделки, дори и да искат. 

“Може да са нужни 20 години и повече, докато това се случи”, коментира Хънт в интервю пред репортери.

Междувременно решението на компанията е да създава собствени предавания и филми. Знаейки, че може да прави каквото пожелае с вътрешните си продукции, Netflix планира да похарчи 5 млрд. долара за собствената си програма тази година, удвоявайки производството на оригиналното си съдържание.

Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още