IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Apple може да се окаже "пристанище в бурята"?

Компанията показва стабилност въпреки насрещните ветрове, твърдят анализатори

15:14 | 16.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономическите и пазарни проблеми в Китай, където Apple отдавна се бори за ръст на продажбите, повлияха негативно на настроението към акциите на компанията през последните няколко месеца. Но някои анализатори и инвеститори твърдят, че тези опасения са неуместни, пише CNBC.

За технологичния гигант “рискът се крие в това, че има макроикономическо забавяне като отражение на това, което се случи в Китай”, коментира Алекс Гауна, анализатор на JMP Securities. Но според JMP Apple “е едно от най-безопасните пристанища в бурята” заради нейната оценка и финансова мощ.

Според Гауна дивидентите на Apple са големи и се увеличават, а компанията има стабилен счетоводен баланс, чрез който да прави нововъведения.

Закари Карабел, ръководител “Глобални стратегии” в Envestnet, посочва още една причина макроикономическите опасения да се окажат преекспонирани.

“Бъдещият растеж на Apple зависи от потребителите не само в Китай, но и от тези в целия развиващ се свят, и ако тази теория бъде фундаментално разбита, това може да се окаже проблем”, коментира Карабел. “Освен ако, разбира се, не гледате на смартфона като на удобство, каквото правя аз”.

По думите му това означава, че “светът може да се разпадне, но хората все още ще трябва да харчат средствата си за тези устройства”.

Но ако експертът иска да избегне акциите и движението на цената им, обикновеният инвеститор трудно ще го направи.

“Факт е, че никой от нас няма избор, освен да бъде в Apple, защото, ако сте в някой индексен фонд, вие сте в нея така или иначе”, посочва Карабел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още