IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Направи го голямо“ - последната тенденция на родната борса

ETF-ът, мегафондът с акции от масовата приватизация и варантите на Феърплей са белите лястовици

10:27 | 25.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Родният капиталов пазар се развива и посоката, към която е поел, е към създаване на по-големи проекти - достатъчно големи, за да са атрактивни за чуждите инвеститори.

Само през 2016 г. има три явления, които са в тази посока.

Expat SOFIX ETF стартира през септември и вече има 24 млн. лв. активи, като плановете са да се листва и в Лондон, за да се осигурят чужди инвеститори. Нека сме наясно обаче - едва ли има чужд фонд, който да вложи пари във фонд(че) от само 2 млн. лв. активи. Дори 24 млн. лв. активи са малко.

Затова прави чест на пенсионните фондове, че замениха акции на компании от SOFIX за дялове във фонда, а вложиха и пари в брой, за да помогнат на този проект. Дано той е успешен, защото пробив в чужбина с малък фонд просто не става.

Много чужди инвеститори имат правило да купуват до 5% от даден фонд и инвестицията да е за поне 1 млн. евро. Простите сметки показват, че ETF-ът трябва да е за поне 40 млн. лв., за да е продаваем. А най-добре да е за 100 или 500 млн. лв.

Друга много добра идея за окрупняване, комбинирана с възможност за подобрен менидмънт на спящи активи, е Магефондът с акции от масовата приватизация, предложен през април от Централен депозитар.

Такъв фонд има в Румъния и е най-ликвидното дружество, успешно управлявано от реномирана западна компания. Успехите на румънския фонд са много, включително и събаряне на корупциона сделка в частично притежавано дружество. Дано идеята на Централен депозитар АД успее.

Третата добра идея в посока на предлагане на нещо по-обебмно е емисията варанти на Феърплей Пропъртис АДСИЦ. Компанията предложи емисия варанти, даващи възможност за записване на акции за 232 млн. лв.

Емисията е на финалната права, предстои изтичането на 2 декември на крайния срок за плащане на емисионната стойност на варантите, която е 0,001 лв. на варант, или общо 232 хил. лв.

Чисто хипотетично, без да обсъждаме детайлите около емисията на Феърплей, това е начинът за успех. А именно - да се емитират 232 млрд. книжа, всяка с минималната стойност от 0,001 лв., да се отиде при чуждите инвеститори и да се питат "Ще пакетирам голям портфейл от имотни проекти в България - за 232 млн. лв., ще участвате ли?“.

От една страна - фондът е досатъчно голям по критериите на фондовете (например, максимум 5% дял и 1 млн. евро минимално вложение).

От друга страна - с варантите е осигурен подходящ инструмент, защото правата за участие в увеличението на капитала са твърде изнервящ инструмент с кратък срок на валидност (обикновено 2 седмици), докато варантите са 5 годишни.

Няма как да отидеш в Лондон и да кажеш - „Бързо дайте парите сега, защото след 2 седмици търговията с правата спира“. Просто не е сериозно. По същата логика през 2015 г. "столичният Лас Вегас проект" в Мусачево искаше да емитира 1,375 млрд. варанта, отново на минималната възможна цена от 0,001 лв.

В обобщение - родният пазар се нуждае от големи и ликвидни емисии книжа, които да са атрактивни за чуждите инвеститори и да могат да се появяват на международната инвестиционна карта. Защото с оборот на компаниите от SOFIX от под 100 хил. лв. в 4 от последните 10 търговски сесии нещата изглеждат несериозно за инвеститорите.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава някои от посочените в статията инструменти и няма да ги търгува в срок от 3 дни след публикуване на статията.

Investor.bg кани читателите да споделят под статията какви други групи активи могат да се пакетират и предложат като инвестиция с по-голям размер.

 

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още