IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газификацията на домакинствата може да балансира енергийната система

По-масовата употреба на газ ще изчисти пиковете в потреблението на ток, смята Иванка Диловска

15:35 | 20.10.14 г. 24
Газификацията на домакинствата може да балансира енергийната система

Газифицирането на около 30% от домакинствата може да окаже благотворно влияние върху баланса в енергийната система. Това стана ясно от коментарите на експерти по време на дискусия, посветена на енергетиката, в Българската стопанска камара.

Иванка Диловска, председател на Управителния съвет на Института по енергиен мениджмънт, коментира, че според анализите на организацията газификацията на 1/3 от домакинствата ще доведе до отпадането на нуждата от 1,4 хил. мегавата мощности.

Използването на природния газ от домакинствата ще „изчисти“ пикове при потреблението на електричество, което ще балансира по-добре системата, обясни още Диловска. Домакинствата ще пестят и по около 100 млн. лева годишно от сметките си за енергия.

В енергийната стратегия, разработена от правителството на Пламен Орешарски, но все още непоказана публично, е предвидено ускоряване на газификацията, като до 2030 г. се предвижда 30% от домакинствата в страната да използват газ. 

В момента една от пречките за масовото навлизане на природния газ в домакинствата обаче е високата цена на суровината, както и на необходимото оборудване. Инфраструктурата достига до 13% от домакинствата, но са включени едва 3%. От „Овергаз“ коментираха преди време, че не само високата цена, но и твърденията, че Русия се кани да спира доставки на суровината, също влияят негативно.

Реално обаче битовите потребители са последните, на които ще бъде спрян газът при евентуален проблем с доставките от Русия. По думите на енергийния министър Васил Щонов домакинствата са защитени потребители и за тях доставките са гарантирани, доколкото е възможно, разбира се, при липсата на много алтернативи за доставка на природен газ, освен през Украйна.

При увеличаване на броя на домакинствата, които го използват обаче има възможност и за намаляване на цената, убеден е бившият премиер Иван Костов, сега ръководител на Лабораторията за управление на риска. Според него намалението ще дойде от факта, че повече потребители ще плащат таксите за пренос. От „Овергаз“ обаче коментират, че таксата за пренос отговаря за 1/4 от цената на природния газ и не е задължително наличието на повече потребители да се окаже решаващо за намаляването на цената на газа.

Енергийните експерти са категорични, че изтласкването на електроенергията от отоплителния пазар ще подобри баланса в системата. У нас прекалено голям брой домакинства се отопляват на електричество, което не е икономически ефективно, защото има загуби при трансформацията на електричеството в топлинна енергия. Затова и стремежът в Европа е повече домакинства да използват природен газ, при който няма преобразование.

Вариант за отопление, освен на природен газ, е и биомасата. Тази перспектива обаче не е добре разработена у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 7 rate down comment 0
lozkhris
преди 9 години
Ами естествено - то е все едно да си купиш РПГ за да целиш врабчета...Обаче масово се продават котли 24КВ и нагоре - колко му е да убедиш стрдностатистическия българин, който разбира само от чалга и ВИП Брадър, че колкото повече - толкова по-добре...Така за един апартамент, за който и 5 кВ са ти достатъчни се инстралира МАСОВО котел с 24 кВ и нагоре...Видях веднъж и 30 Кв за 90 квадрата... Еми ...както са казали - светът се крепи на глупаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Не се изразих правилно в пост 20.От минималната и максималната топлинна мощност зависи общия разход на газ, особено в климатични райони като България, където има ясно изразени 4 сезона понякога с дълги преходи между тях. Завишена минимална топлинна мощност дава много голям преразход в консумацията на газ. Ако жилището е с топлоизолация и добра дограма дори и 6KW минимална топлинна мощност на котела може да му е много и оттам да е икономически нецелесъобразно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Да - гледа се топлинната мощност, но тънкият момент е, че тя има максимална и минимална стойност за всеки котел, а ако човек се задълбочи в тематиката ще разбере какви гадове и мошенници са българските монополисти и в този бранш препоръчвайки котли с минимална кнсумация, от която никой няма нужда за да си гарантират максимални продажби на газ. Затова ще плащате сметки по 300-600 лв. за отопление на газ НО това не означава, че е невъзможно тази сметка да спадне 50-70%. Потърси малка фирма вносител да ти внесе качествен котел с топлинна мощност 4/20KW (4 минимум, 20 максимум). При котел 10/24KW не само, че няма да имаш никаква икономия но ще си и в доста голям преразход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
Nikodim
преди 9 години
До:bgManПрепоръчват котел Unical термична група Iven 04.Tова "консумация 4 кв. и максимална 15 кв" -консумация ли е или топлинна мощност ??? При мен топлинната мощност е 24kW
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Парното + котела идват към 4000-4500 лв.Ключа за изгодността на газа е в минималната консумация на котела. Ха сега се опитайте да намерите качествен котел в България с минимална консумация 4 кв. и максимална 15 кв. и ще раберете защо целият свят е открил топлата вода и живее евтино а тука продължаваме да се мислим за най-умни и по-хубави от всички тях а пък си оставаме прости и бедни български мизерници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Това е защото се оставяте на шарлатани да ви правят проектите и да ви избират котлите и термостатите. Ако наистина сте толкова големи спецове по темата (въпреки че приличате на обикновени средностатистически български *** и мизерници) ще знаете че вноса и предлагането на газови котли в България на 95% е монополизиран от вносителите и продавачите на газ в България.Ето моите резултати - 150 кв. м. енергоспестяваща къща (старо производство на държавното предприятие в Брацигово), отопление + топла вода, кондензационен котел VIESMANN за около 2 000 лв. дават зимна сметка за газ между 60 и 180 лв. месечно. Държа да уточня че 180 лв. е сметката за най-студения месец миналата година и при съжителство на 2 семейства и 25-27 градуса из цялата къща.За да имате нормален разход на газ трябва да си вземете котел с минимална консумация съобразена с вашите нужди, които обаче се внасят от ентусиасти инженери от бранша и в малки количества. Трябват ви котли 4/8 киловата (мин. макс.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
Jay Gould
преди 9 години
Смятахме го с една банкерка, 11 000 минимум. Като сложим към това което казваш и покачващите се цени на газта - избиване няма. Едни познати си пуснаха газ, изкараха една зима, после отново минаха на ток въпреки, че се бяха набутали с над 10 бона за уреди и всички джаджи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 3
Repoman
преди 9 години
За газификация минимума сума на апартамент е около 5к лв. И това е минимум, ако искаш по-добър котел, или термостати и управления или някакви други екстри, те са отгоре. Няма избивне. Отделно остави парите, но си е и разправия, всяка година да ти минават в апартамента на инспекция, да се заверява книгата на инсталацията, да ходиш още на едно място да плащаш сметки всеки месец, ... Просто не си струва. Реално нищо не печелиш, плащаш пак колкото ако се топлиш на ток с обикновени уреди, слагаш едни пари които никога няма да си ги върнеш като инвестиция, и си трупаш едни допълнителни разправии, все едно няма какво да правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 5
Jay Gould
преди 9 години
Преди 10 г. бях смятал колко би изляло газифицирането на един апартамент. Това са разходи които никога няма да се избият, а от тогава насам цените на газта за домакинства нарасна още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Пиковете в системата са стар проблем. Другарите могат да разкажат за времето на развития социализъм. Вечер режим на тока, на обяд всички улични лампи светят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още