IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на домати, дини и картофи в България намалява

Расте вносът на пресни зеленчуци и плодове

14:57 | 16.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Тази година земеделците в България са прибрали по-малко домати, пъпеши, дини и картофи, отчита анализ за основните земеделски култури, изготвен от Министерството на земеделието и храните. Към 8 октомври 2015 г. продукцията е с между 6,5% и 31,4% под нивото, отчетено към същия период на предходната година. Анализът е базиран на оперативни данни за текущото състояние на пазара.

Най-значителен спад се наблюдава при картофите (31,4%). От данните става ясно, че тази година с картофи са засадени 122 185 дка, или с 12,5% по-малко спрямо миналата година. Реколтираните площи пък са с 27,4% по-малко на годишна база (80 465 дка), а средните добиви намаляват с 5,5%.

При повечето основни зеленчукови култури обаче средните добиви намаляват спрямо реколта 2014, което е слабо изразено при доматите и картофите и съществено – при дините (с 21,6%) и пъпешите (с 24,3%).

Към този момент продукцията от пипер надхвърля с 26,1% производството отпреди година. Ръст има при засадените (13,2%) и реколтирани площи (7,1%), също и при средните добиви (17,7%).

По оперативни данни към 8 октомври се отчита понижение както на средните добиви, така и на продукцията от повечето овощни видове спрямо същия период на 2014 г.

По-значително намаление на производството се наблюдава при праскови, круши и кайсии (с между 17% и 32%), а по-слабо - при вишни и малини (с малко над 7%). Продукцията от сливи надхвърля с близо 10% нивото отпреди една година, в резултат на чувствително по-високия среден добив от декар, а тази от череши - с 1,9%.

Отчетен е 16,4% ръст на производството на ягоди на годишна база.

Към този момент продукцията от винени лозя е с 92,3% над отчетената към същия период на 2014 г., а тази от десертни лозя – с 88,6%. И при двата вида лозя засега се наблюдават съществено по-високи средни добиви спрямо предходната година.

Вносът на плодове и зеленчуци расте

По предварителни данни на НСИ през периода януари – юли 2015 г. в страната са внесени 142,5 хил. тона пресни зеленчуци и 153,3 хил. тона пресни плодове, съответно с 19,7% и 3,7% повече спрямо същия период на предходната година.

Най-голям принос за увеличение на общия внос на пресни зеленчуци има нарастването на доставките на картофи и домати - съответно с 66% и 31,2%, които традиционно се внасят в най-големи количества. В рамките на периода намалява вносът на лук, зеле и бобови зеленчуци.

При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Съществен дял заемат и доставките на дини и ябълки, които нарастват съответно с 18,8 и 6,2% на годишна база.

През първите седем месеца на 2015 г. износът на пресни зеленчуци намалява с 2,6% спрямо същия период на 2014 г., а този на пресни плодове – с 0,7%. Наблюдава се чувствително намаление на износа на лук и зеле, съответно с 82,1 и 43,2%. Същевременно износът на картофи, домати и моркови нараства с между 2,5 и близо 8 пъти.

Най-голям принос за намаление на общия износ на пресни плодове има регистрираният спад на изнесените количества черупкови плодове, ягоди и ябълки (с по около или малко над 70%).

Цени на едро

Към 9 октомври 2015 г. средните цени на едро на основни плодове и зеленчуци на тържищата в страната бележат разнопосочни изменения спрямо предходната седмица.

Съществено увеличение на седмична база се наблюдава при цените на доматите - с 23,2%, а по-слабо - при дините и ябълките, съответно с 2 и 4,1%.

При цената на едро на зеления пипер се отчита седмично понижение с 10%.

В сравнение със същия период на 2014 г., цената на едро на десертното грозде бележи спад от 25%, а тези на картофите и зеления пипер - съответно с 3,5% и 2,9%. Същевременно средната цена на едро на ябълки нараства с 5,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
ей сега с новия данък "градина" върху земята ще се "увеличи" още по-правилно производството. Явно е, че 1/4 от субсидиите на останалите "равноправни" съ-членове в йЕс-Сър .. не са достатъчни за првилното "увеличение"!Но, няма проблеми, акон е стане по един, винаги има друг начин да стане... "ПРАВИЛНОТО"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още