IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от САЩ ще движат пазарите до края на седмицата

Ръстът в непроизводствения сектор в САЩ и покачването на цената на петрола бяха основна движеща сила през изминалия ден

14:14 | 06.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Данните от САЩ са основна движеща сила на пазарите през тази седмица. Индексът за бизнес активността за непроизводствения сектор на ISM показа ръст от 57.1 пункта при предходен показател от 51.4 пункта, което е най-високото ниво на измерителя от октомври 2015 г. насам.

В същото време търговският баланс на САЩ разочарова, показвайки дефицит от 40.7 млрд. долара, като вносът се е повишил с 1.2%, а износът с 0.8%. От приръста във вноса на стойност 2,6 млрд. долара, 1,2 млрд. идват от плащания за използване на интелектуалната собственост, а именно – излъчването на летните Олимпийски игри в Рио. Вносът на петрол като обем достигна най-високото си ниво от януари 2014 г. насам.

Днес вниманието на инвеститорите пък ще е насочено към молбите за помощи за безработица, като очакванията са за повишение с около 1 000 молби на седмична база.

След излизането на данните щатският долар записа най-сериозен ръст спрямо японската йена с 0.58%, като първото ключово ниво за пробив преди излизането на неселскостопанската заетост в САЩ този петък е 104.50 йени за долар. На зелените пари помогна и изказването на председателя на Фед за Чикаго Чарлс Евънс, който заяви, че би подкрепил повишение на лихвените равнища през декември. Евънс добави, че бъдещите повишения все пак трябва да са подплатени с ръст в инфлацията.

Златото продължи да поевтинява рано тази сутрин след опита да се стабилизира през изминалия ден. След пробива на нивото при 1 300.00 долара за тройунция следващото ключово ниво ще бъде 1 258.00 долара за тройунция. Златото записа най-големия си спад от 3 години насам след изказването във вторник на президента на Фед за Ричмънд Джефри Лакър, който призова централната банка да повиши лихвените равнища по федералните фондове до 1.50%, за да спре бъдещо увеличение на инфлацията.

От своя страна, петролът е суровината с най-голям ръст в цената през си тази седмица, като вчера лекият суров петрол сорт WTI записа ръст от 2.34%. Цената отскочи след излизането на данните за петролните запаси в САЩ, които записаха пета поредна седмица на спад, този път с 2.98 млн. барела до 499.7 млн. барела. Основните сортове Брент и WTI се търгуват на върховете си от месец август, като тестът за тях ще е върхът, който записаха през юни.

Европейските борсови индекси поскъпнаха за осми пореден ден през изминалата сесия, като цената им се покачи в края на деня. Немският DAX30 записа лек ръст с 0.3% до 10 600.05 пункта след ръст в цената на акциите на Deutsche Bank от 2.8%. Френският САС40 също се покачи, като се търгуваше на ниво от 4 493.50 пункта.

Щатските индекси също успяха да поскъпнат, но за разлика от европейските, това бе първи ден на ръст за тях след серия от червени сесии. Главен виновник за поскъпването на индексите зад Океана бе петролът, който достигна близо 50 долара за барел през изминалия ден. Широкият S&P500 се покачи с 0.4% до 2 159.45 пункта, като най-сериозен ръст записаха финансовият и енергийният сектор.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/JPY

Двойката тества за трети пореден път подкрепата при 130.762. Необосновано скъпата йена дава добри предпоставки да очакваме възходящо движение, започващо около настоящата подкрепа. Несигурността на покупките тук идват от лирата, която е възможно да продължи поевтиняването си в контекста на предстоящото активиране на член 50. Поради това е добре да се наблюдават настроенията около лирата, за да се улови точният момент за краткосрочни покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още