IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът понесе най-губещата си седмица за последните шест месеца

Пазарните играчи виждат все по-голям потенциал на Стария континент, особено след изборите във Франция, а единната валута записа повишение от 2% миналата седмица

10:47 | 22.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Политическата несигурност в САЩ беше главният фактор, който спомогна за връщането на волатилността на финансовите пазари. Wall street отчете най-резките спадове от началото на годината през миналата сряда, а доларът понесе най-губещата си седмица за последните 6 месеца. Интересът на инвеститорите по света доскоро беше изцяло насочено към САЩ, но в последните дни наблюдаваме преоценка на ситуацията. Пазарните играчи виждат все по-голям потенциал на Стария континент, особено след изборите във Франция, а единната валута записа повишение от 2% през миналата седмица. За мнозина икономиката на ЕС се развива по-добре през 2017-та, отколкото тази на Америка, която показа забавен растеж през първото тримесечие, както и невъзможност на новата администрация да наложи дългоочакваните от пазарите реформи.

Реформите в САЩ ще бъдат допълнително забавени от започналото специално разследване срещу Доналд Тръмп и екипа му, което има потенциала да приключи с импийчмънт. От друга страна, в най-скоро време се очаква по-решителна и ясна позиция на Марио Драги и ЕЦБ по отношение на затягането на масивната програма за изкупуване на облигации, целяща да извади ЕС от рецесията, в която доскоро се намираше.

Златото отвори уверено в понеделник и се задържа около нивата, на които приключи миналата седмица. Благородният метал записа почти 2% повишение в цената си през изминалите дни, което е най-доброто седмично представяне за последния месец. В понеделник фючърсите поскъпнаха с 0.2% до 1 255.5 долара за унция, а спот цената се задържа около 1 255.30 долара, като преди това натрупа 0.6%. Скандалите около Доналд Тръмп би трябвало да подкрепят цената в следващите няколко дни. В понеделник благородният метал беше подкрепен и от новината за още един успешен ракетен тест на Северна Корея. Важно е да се отбележи, че по данни на Щатската Комисия за търговия с фючърси върху суровини хедж фондовете са намалили дългите си позиции в злато за трета поредна седмица, данните са налични до 16-ти май.

Доларът започна седмицата плахо, а доларовият индекс се изкачи с 0.1% от нивото, на което завърши петъчната търговия. В ранните часове на деня индексът се задържа на стойност около 97.20 пункта. Все пак щатската валута напредна срещу йената по време на азиатската сесия в понеделник, а това е развитие, дължащо се главно на новините от Северна Корея. Доларът добави 0.2% до 111.43 йени за долар.

В понеделник еврото се отдръпна леко от 6-месечните върхове, на които приключи седмицата. В петък видяхме повишение от 0.8% при двойката EURUSD, a върхът за деня беше регистриран на 1.12 долара за евро. Единната валута записа най-доброто си представяне за последната година, подпомагана от утихналия политически риск и все по-позитивните изгледи пред икономиката на ЕС. В понеделник сутрин двойката записа леко понижение от 0.1% до 1.1182 долара за 1 евро. По данни от САЩ, както и благодарение на калкулации, извършени от Ройтерс, разбираме, че към 16-ти май дългите позиции в евро са на рекордни за последните 3 години нива.

Петролът се покачи, благодарение на очакванията за удължаване на наложените от ОПЕК ограничения в добива и предлагането. В понеделник фючърсите върху сорта Brent поскъпнаха с 25 цента, или 0.5% до 53.86 долара за барел. Фючърсите върху сорта WTI успяха да преминат психологическата граница от 50 долара за барел, а и двата сорта натрупаха около 10% от дъната, отчетени по-рано през май. Повечето пазарни участници очакват ОПЕК и Русия да се договорят за удължаване на ограниченията до март 2018-та, а решение по въпроса ще бъде взето на 25-ти май. Към момента е договорено съкращаване на добивите с 1.8 млн. барела на ден, но според някои анализатори в дългосрочен план това далеч не би било достатъчно.

В края на миналата седмица Wall street се съвзе от преживяния по-рано шок. Американските акции завършиха петъчната търговия с повишения, подпомогнати и от слабия долар. Много експерти са на мнение, че слабият долар би оказал сериозен ефект в дългосрочен план върху печалбите на експортно-ориентираните американски компании, които вече показват по-добър растеж от тези, насочени главно към домашния пазар. Индустриалният индекс Dow Jones записа повишение от 140 пункта до 20 804 пункта, а водещите компании в него бяха Boeing и Caterpillar. Всичките 11 сектора в широкия S&P500 завършиха на зелено в петък, като измерителят записа ръст от 0.7% до 2 381 пункта, а водещ сектор беше индустриалният.

Седмицата обещава да е вълнуваща за инвеститорите, тъй като е изпъстрена с икономически и политически новини. В понеделник ще се проведе среща на министри от еврозоната, на която за пореден път ще бъде обсъждан въпроса с гръцкия дълг и програма за неговото евентуално изплащане. Внимателно следено от инвеститорите ще бъде и изказването на влиятелния член на Фед Харкър, което ще видим в 17:00 българско време.

Най-очакваната политическа новина ще бъдат показанията на уволнения от Тръмп шеф на ФБР, Джеймс Коми. Възможно е в сряда той допълнително да атакува Тръмп, но е възможно и да оттегли твърдението си, че президентът на САЩ се е опитвал да повлияе на федерално разследване. В сряда ще видим и последното заседание на Фед, на което лихвата не беше променяна. Тонът тогава беше по-мек от очакваното, а от тогава излязоха данни, показващи забавящо се потребление.

Разбира се, огромно влияние върху пазарите ще има срещата на ОПЕК на 25-ти май, която може да донесе очакваното от мнозина удължаване на споразумението за намаляване на добива на петрол.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

На 18 публикувахме идея за краткосрочна търговия: „Ще търсим къси позиции при двойката, ако продажбите на дребно за Великобритания са по-слаби от очакваното. По-слаби данни ще дадат моментен натиск върху лирата, който ще засили ефекта на понижение при двойката.“

Данните за продажбите на дребно бяха положителни и подкрепиха дългосрочната перспектива пред лирата, но неподходящи за краткосрочната ни цел. Не получихме необходимите условия. Лирата поскъпна рязко, но ограничено спрямо кошницата от валути. Именно това показва сравнително изчерпаните сили на биковете, GBP е се готви за корекция?

USD/JPY

На 5 май публикувахме следния коментар: „При тази двойка, положителните данни биха подпомогнали биковете, това ще доведе до пробив на канала във възходяща посока. Има трейдъри, които считат корекцията за флаг (потвърждаваща фигура), но според нас това е стандартна корекция с хармонични движения. Пробив над локалния максимум няма да бъде възприет като бичи сигнал на техническа база. Нужно е да видим импулс, корекция и тогава да търсим покупки – разбира се на фона на положително NFP.“

NFP показаха положителен отскок и доларът поскъпна. Предположенията ни за липса на достатъчно интерес към двойката бяха напълно точни. Цената се покачи моментно и коригира дълбоко, би следвало да купуваме. Този ход, обаче не е препоръчителен, тъй като според нашия анализ, фокусът в момента не е върху щатската валута. По-добре ще бъде да изчакаме предварителните данни за брутния вътрешен продукт и ако те се окажат достатъчно оптимистични, да търсим покупки. Миналата седмица CPI се оказа малко под очакванията, а това отлага покупките в търсене на идеалния момент.

AUD/JPY

На 19 публикувахме следния коментар: "Двойката има потенциал за покачване. Индикациите за нарастване на силата на биковете са изцяло технически. Имаме сравнително разкривена „обърната глава с рамене“, ако купим е добре да затворим 70% от експозицията си около 82.955. Изключително плитък толеранс за 70% от покупките, за да гарантираме добър мениджмънт, останалата част затваряме след достигане на 83.500 или по-високо."

Цената се покачи рязко според очакванията ни, 70% от дългата позиция бяха затворени при 82.955, където в момента консолидира двойката. Оставяме отворена позицията, тъй като след частичното затваряне при 82.955 нямаме риск от загуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още