IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът продължи да губи позиции спрямо основните валути

Все още водещите фондове са заели дълги позиции в двойката USDJPY

11:33 | 01.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Доларът продължи да губи позиции спрямо основните валути, като през вчерашния ден се понижи с близо 1% спрямо кошница валути. Това се случи след изявление на Доналд Тръмп, направено на среща с фармацевтичния сектор вчера, в което заяви, че Япония и Китай девалвират валутите си и това не е справедливо спрямо американския народ. Тръмп допълни, че от години двете страни манипулират валутните пазари и това не е честно спрямо американските компании, който изнасят по този начин по-скъпа продукция от конкурентите си от Китай и Япония. В бъдещето споразумение за търговия с Япония Тръмп посочи, че ще бъде включена клауза, с която ще бъдат предотвратени бъдещи манипулации. Вследствие на тези изказвания японската йена поскъпна спрямо щатския долар с 0.85% до 112.77 йени за долар. Все още водещите фондове са заели дълги позиции в двойката USDJPY, така че ще бъде интересно да се види какво ще се случи след изказването на Тръмп и дали ще видим покупки след спада при двойката или обратно, ще станем свидетели на разпродажбата й.

Щатският долар бе подложен на натиск и от обвинението на ръководителя на новия Национален съвет за търговия на президента Тръмп - Питър Наваро, че Германия се възползва от подцененото евро. Наваро посочи, че еврото прилича на германската марка, чиято ниска стойност е давала на Германия предимство пред търговските ѝ партньори. След изказванията на Наваро еврото поскъпна с 0.96% до 1.0800 долара за 1 евро. Днес е заседанието на Комисията по паричната политика на Фед, което може допълнително да отслаби долара. Пазарните анализатори посочват, че шансът Фед да повиши лихвените равнища днес е около 15%.

Слабият долар и несигурната политическа обстановка продължават да подтикват инвеститорите да се насочват към златото като актив убежище. През изминалия ден ценният метал се търгуваше на цена 1 211.58 долара за тройунция, което бе повишение с 1.26% спрямо предходния ден. Петролът поскъпна с 0.34% до 52.84 долара за барел, след като от ОПЕК обявиха, че са намалили добива си с повече от 1 милион барела дневно или 88% от това, което картелът договори през декември. Към момента изглежда, че цената на петрола ще остане в рейндж. Днес Щатската енергийна администрация (EIA) ще представи седмичния си доклад за петролните запаси на САЩ. Очакванията са за повишение на запасите с 2.6 млн. барела, което може да доведе до спад в цената на черното злато.

Политиките на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и серията слаби икономически данни от еврозоната доведоха до червена вълна на европейските борси. Германският DAX30 се понижи с 1.3% до 11 586.85 пункта след обявлението, че Deutsche Bank ще трябва да плати 630 млн. долара глоба заради схема за пране на пари в Русия. Щатските борсови индекси също приключиха на червена територия, като Dow Jones се понижи с 0.5% следван от S&P500 с 0.1%. Спадът в акциите на Under Armour Inc. с 26%, United Parcel Service Inc. с 6.8% и Exxon Mobil с 1.4%, натежаха най-много на щатските борси.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

Двойката предлага интересна ситуация по отношение на Вълновата теория. Имаме завършила петица, последвана от три-вълнова корекция "ABC". Пазарът е изпълнил първа вълна, а сега най-вероятно се развива нейната корекция, образуваща втора вълна, която, ако се съобрази с нивата на Фибоначи трябва да достигне до 61.8, след което да отскочи нагоре. Именно около това ниво е резонно да търсим вход с дълги позиции. Най-близката цена, която може да достигне, е зоната около 0.8160, където очакваната петица ще бъде равна на миналата такава, а имаме и съпротива на връх от преди това. В очакване сме на фундаменталните новини в САЩ днес, за да видим дали те ще са в подкрепа на този сценарий.

GBP/USD

Средносрочното ускорение при валутната двойка остава възходящо. След вчерашния спад при долара, който изстреля двойката във възходяща посока, очакваме корекция до зоната на съпротива от 1.2527. В 11:30 часа българско време ще се публикува производствения PMI индекс за януари. При по–високи от очакваните стойности, британската валута има потенциалът да поскъпне спрямо зелените пари, тествайки зоната на съпротива около 1.2591.

EUR/CAD

При тази двойка имаме задържане на цената под пълзящата средна, като едновременно с това се получава графичната фигура „флаг“. При пробив на ниво 1.38350 може да се очаква движение надолу до 1.33550. Формацията е част от по-голяма фигура „Глава с рамене“, която е в подкрепа на този сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още