IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът записа най-слабото си тримесечие за последните 7 години

Смесените икономически данни от САЩ накараха много пазарни участници да обърнат поглед към Европа

11:31 | 03.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Доларът записа най-слабото си тримесечие за последните 7 години, отчитайки понижение от близо 9% срещу еврото. Инвеститорите насочиха вниманието си към по-агресивните коментари от страна на няколко централни банки, а смесените икономически данни от САЩ накараха много пазарни участници да обърнат поглед към Европа, тъй като политиката на количествени улеснения изглежда е пред края си. Твърде голямата несигурност, свързана с преговорите за Brexit, все още замъглява перспективата пред икономиката на Обединеното кралство, но въпреки това паундът успя да достигне нивото от 1.30 долара в края на миналата седмица, а очакванията за лихвено увеличение в страната преди края на годината преобладават. Канадският долар беше подпомогнат от възстановяващите се цени на петрола, а заедно с позитивната реторика, намекваща за лихвено увеличение на 12-и юли, обменният курс срещу долара достигна 1.30 канадски долара за 1 щатски.

Доларът отвори седмицата с повишение, а доларовият индекс се покачи с 0.05% до 95.67, отдалечавайки се от 9-месечното дъно, достигнато в петък. В последните дни стабилност се наблюдава единствено при обменния курс с японската йена, където щатската валута бележи скромен напредък. Изненадващата загуба на премиера Шиндзо Абе на изборите в неделя изпрати двойката USDJPY до 111.90, но бързо след това се възстанови до 112.29 йени за долар. Коментарите от страна на няколко централни банки натежаха на зелените пари, като напоследък пазарите са скептични относно възможността на Фед да увеличи лихвата за трети път през годината. Валутният пазар е фокусиран най-вече към бъдещите промени в монетарната политика в Европа и други региони. Еврото се понижи с 0.05% в ранните часове на понеделник, след като достигна 14-месечен връх при 1.1445 долара в петък.

Цената на златото остана стабилна в ранните часове на понеделник, след като загуби повече от 2% през месец юни. Спот цената се търгуваше около 1 241 долара за унция, а фючърсите с доставка през август понижиха цената си с 0.1% до 1 240 долара за унция. Според данни от петък хедж фондовете са намалили дългите си позиции във фючърси на злато за трета поредна седмица. Активите на SPDR Gold Trust, най-големият фонд с позиции само в злато, са намалели с 0.14% в петък до 852.5 тона.

Петролният добив в САЩ намалява за пръв път от месеци, което оказа подкрепа на цената на суровината въпреки растящото производство от страна на ОПЕК. Петолът сорт Brent поскъпна с 5% през миналата седмица и започна новата с повишение от 6 цента до 48.83 долара за барел. Фючърсите на американския петрол сорт WTI добавиха 15 цента към стойността си до 46.19 долара за барел, а спот цената записа повишение от повече от 7% през миналата седмица. Добивът на петрол в САЩ е намалял миналата седмица за пръв път през последните 23 седмици, но от друга страна производството на Либия достигна нов рекорд през уикенда. Страната е разкъсвана от конфликти, а петролната ѝ промишленост започна да се възстановява в последните месеци, заедно с износа на Нигерия. И двете държави не участват в споразумението на ОПЕК, макар и да са част от организацията.

Щатските борси завършиха предимно на зелена територия в петък, записвайки силно представяне за първата половина на годината. Единствено технологичният индекс Nasdaq завърши на неутрална територия, но за сметка на това от началото на годината отчете повишение от 14%, което е най-силното първо полугодие за индекса от 2009 година насам. Последният месец донесе предимно разпродажби на технологичните акции, а Nasdaq загуби около 2%. Въпреки това повечето анализатори смятат, че това е циклична корекция, която няма да бъде трайна. Технически анализатори от JP Morgan заявиха, че не виждат фигури, които да показват меча корекция в средносрочен план, а забавянето при акциите се дължи най-вече на покачващата се доходност по облигациите, което ги прави по-изгодни за инвеститорите. Това от своя страна се отрази благоприятно на банковия сектор през миналата седмица, а заедно с перспективата за по-високи лихви и по-свободни регулации в САЩ изгледът пред този сектор остава положителен. Dow Jones завърши сесията в петък с повишение от 0.29% и затвори на 21 349 пункта. Акциите на Nike бяха водещи, а най-слабо се представиха тези на Goldman Sachs. Широкият S%P500 добави 0.15% и приключи сесията на 2 423.41 пункта, като водещ беше индустриалният сектор.

В понеделник инвеститорите ще следят данните от проучването, измерващо бизнес активността в производствения сектор на Обединеното кралство. Данните са показателни за развитието на икономиката, а стойности над 50 пункта показват развитие. Данните ще излязат в 11:30 часа българско време, очаква се леко забавяне през последния месец, но въпреки това прогнозната стойност е над 50. В 17:00 ще видим данни за същия сектор и в САЩ, чрез престижното проучване на ISM. Прогнозите са за увеличение на стойността, което би разсеяло някои съмнения и би дало тласък на зелените пари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

AUD/USD

Цената достигна до очакваното ниво при 0.7716, като в момента вече се намира в низходящо движение. Очакванията са за корекция до зоната на подкрепа при 0.7530. В допълнение трябва да се отбележи, че там се намират и двете пълзящи средни, които може да окажат допълнителна подкрепа за оттласкване на цената във възходяща посока.

AUD/NZD

Двойката се намира до възходящата тренд линия, като през последните дни се движи в диапазон от 130 пипса, от 1.0360 до 1.0490. Продължителната консолидация може да генерира възходящ импулс, който да премине над сформиралата се зона на съпротива и да отведе цената до низходящата тренд линия при нива от порядъка на 1.0850.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още