IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът започва седмицата с понижения

Еврото се покачи до 1,1373, след като преди седмица бе поевтиняло до 1,1097 долара

14:45 | 06.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар претърпя значителни загуби, след като данните за неселскостопанската заетост в САЩ за месец май разочароваха пазарните участници. Слабите резултати от едва 38 000 новосъздадени работни места при очаквания от 160 000 потопиха зелените пари с 1.6% спрямо кошница от основни валути, което представлява второто най-голямо дневно обезценяване на долара от началото на годината. След записаните резултати вероятността за повишение на лихвените нива от Федералния резерв на САЩ (Фед) другата седмица намаляха, което бе отразено и в котировките на долара. С оглед и на предстоящия референдум във Великобритания централните банкери могат да се въздържат от действия този месец. Очакванията за действия на институцията през юли също намаляха, но вероятно председателят Джанет Йелън ще насочи вниманието към евентуално затягане идния месец на изявлението си по-късно днес във Филаделфия.

Доларът се потопи спрямо йената до 106.50 в петък в резултат на негативните данни, докато днес започна седмицата отново с понижения, за да се завърне около нивата при 107 по време на азиатската сесия. Близостта на валутната двойка до критичното за Токио ниво при 105 възвръща вероятността от интервенция на властите на валутния пазар. Зелените пари загубиха територия и спрямо единната валута. Еврото се покачи до 1.1373, след като преди седмица бе поевтиняло до 1.1097. Въпреки загубите за зелените пари вследствие на слабите данни цялостната икономическа картина за САЩ се запазва в своите рамки и евентуално въздържане от повишение на лихвите този месец би било повлияно повече от вота на Острова, отколкото от доклада за заетостта.

Британският паунд поевтиня с 0.8% спрямо щатския долар от началото на азиатската сесия, след като стана ясно, че според предварителните допитвания привържениците за излизане на Великобритания от Европейския съюз се увеличават. Стерлингът се потопи до 1.4351 долара, докато стоковите валути записаха силни повишения спрямо долара в петък, възползвайки се от моментната слабост на зелените пари. Австралийският долар записа ръст от близо 2%, но започна седмицата с понижения, след като инвеститорите реализираха резултата от петъчната търговия.

Петролът също записа слабо увеличаване на стойността си след падането на долара. Въпреки ръста обаче, американският лек суров петрол записа първата си червена седмица от последните 4, след като не успя да навакса понижението, което бе реализирано около срещата на ОПЕК. Брентът от своя страна успя да запише 8-о повишение за последните 9 седмици. Златото също реагира с ръстове за новината на неселскостопанската заетост, покачвайки се над 1244 долара за тройунция е петък. Благородният метал обаче се обърна към пониженията с началото на азиатската сесия, свличайки се около 1240 долара за тройунция.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

След слабите резултати на трудовия пазар в САЩ, щатският долар се обезцени рязко спрямо кошница от основни валути. Двойката е в зоната на подкрепа, която обсъдихме в миналите анализи. Положителните данни за Австралия оказаха подкрепа на австралийския долар, който бе разпродаден след отрязването на лихвения процент на 3 май. От техническа гледна точка двойката е в зона на подкрепа, но фундаментът, който стои зад движението на цената не е благоприятен за отваряне на дълги позиции. В средносрочен план двойката е по-вероятно да се окаже в широк диапазон на консолидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още