IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги - спасението на глобалните пазари през следващата година?

Инвеститорите се опасяват, че с повишаване на лихвените проценти в САЩ ще се засилят рисковете за финансовите пазари

11:07 | 27.11.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

2015 г. е към своя край, а Марио Драги отново се опитва да запази посоката на европейската икономика. През следващата година трейдърите може да разчитат на подобни негови усилия и за глобалните финансови пазари, ако засилващото се политическо напрежение и международна агресия се окажат по-продължителни, коментира Bloomberg.

Напоследък инвеститорите пренебрегваха подобни напрежения до голяма степен заради ликвидността, която раздаваше Федералният резерв (Фед) чрез почти нулевите лихвени проценти и изкупуването на облигации.

Оптимистично напрежение продължава и през последните дни, след като терористичните атаки в Париж не успяха да разтърсят особено индекса САС 40, а свалянето на руския изтребител от Турция преди няколко дни доведе само до краткосрочно разпродаване на акции на международно ниво. Индексът DAX отбелязва ръст, въпреки че полемиките около наплива от имигранти към Германия предизвикват съмнения около политическото бъдеще на канцлера Ангела Меркел.

Сега, след като Фед е готов да започне повишаването на лихвените проценти за пръв път от 9 години, някои се опасяват, че пазарите вече няма да бъдат толкова неподатливи на геополитиката.

„Видяхме как геополитическите рискове достигат нивата си след падането на Берлинската стена, но това все пак се отрази изключително слабо на пазарите“, каза Тина Фордам, главен глобален политически анализатор в Citigroup Inc. “Въпросът е дали затягането на Фед ще означава по-малко ликвидност, така че тези рискове вече започват да се отчитат“.

Ако това е вярно, то тогава според Фордам през 2016 г. политиката ще измести икономическите предизвикателства, като например забавянето на Китай, като ключови причини за риск на пазарите. Освен това през следващата година ще се проведат президентските избори в САЩ и вероятният референдум за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз, както и редица други избори.

Според проучване на Bank of America Corp. сред фондови мениджъри от този месец геополитиката е най-големият „риск от резки пазарни движения“, като 38% от анкетираните споменават рецесията в Китай, а 23% се опасяват от дългова криза на развиващите се пазари.

Дали инвеститорите наистина ще обърнат повече внимание на тези елементи може би в крайна сметка зависи от това дали допълнителни парични стимули от Европейската централна банка на Драги могат да успокоят пазарите спрямо такива заплахи като оттеглянето на Фед. Счетоводният баланс на Фед в момента възлиза на около 25% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, а този на ЕЦБ – който в момента е около 20%, би трябвало да се повиши, може би дори с по-бърз темп, ако Драги засили програмата си за изкупуване на активи следващата седмица.

Както Фордам отбелязва, Европа изглежда особено уязвима. Тя се опасява, че напреженията се превръщат от идиосинкратични към взаимосвързани заради създаването на връзки между миграцията и тероризма, например, или заради Brexit.

В Deutsche Bank AG стратегът Маркос Арана не се чувства толкова притеснен, отбелязвайки, че глобалната парична политика ще остане доста облекчена дори с повишаване на лихвените проценти в САЩ, а геополитически напрежения винаги има някъде по света.

„Пазарите са изключително фокусирани върху Фед и ЕЦБ“, казва той. „Това няма да се промени скоро. Усещането може да е наистина за повишаване на геополитически рискове, но пазарът не реагира на тях и това ще продължи да бъде така, освен ако някои големи геополитически рискове не се материализират“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Според мен светът е драстично променен не от последните месеци, а от поне 20-25 години, но много хора продължават да мислят чрез методологията от студената война, която вече е остаряла. Това, което виждаме в момента, е цяла контра-революция, която се наблюдава навсякъде в развития свят, от САЩ до Западна Европа и даже в Австралия като хората масово отвхърлят всички достижения на "лявата революция" от 60-те години на 20 век (сексуалната революция и появата на социалната държава). В момента наблюдаваме смъртта на безумната лява утопия на свят без национални граници и световно братство и равенство и ЕС също както СССР беше е от грешната страна на барикадата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Не е спараведливост, защото гърците са хрантутници и те отдавна трябваше да си намалят бюджетните разходи! Това, което казваш е индиректен проблем за германците, но бежанците са проблем преди всичко на идиотската им политика, която се опитват да наложат и на останалите страни!Европа ще се разцепи, тъй както е нормално да бъде, всяка страна ще си определя дневния ред вътре. От тук на сетне предстои да гледаме как ще се развива "симбиозата" - арапи-шваби! Светът е вече друг, той се измени буквално за месеци. Много от хората обаче са застинали в 2012г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
В последните години германците критикуваха мързеливите гърци за кризата в еврозоната, но направиха една фатална грешка. Като принудиха гърците на намалят бюджета и за започнат масови съкращения в крайна сметка се оказа, че гърците нямат пари, за да си охраняват границите и особено бреговата линия заради германските икономии. А почти всички нарушители, които проникват нелегално в Гърция, в крайна сметка се оказват в Германия и я дестабилизират превръщайки я в голям вариант на Гърция. Справедливост с една дума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Навярно преди изборите 2017г. ще удари рецесията. Ако не дай си боже през пролетта има атентати и продължаваща ескалация с псевдобежанци, нещата ще се развиват много по-скоростно. Източна Европа вече показа среден пръст на Германия и Франция. Новата дългова криза ще направи неизгодно стоенето не само в Еврозоната, но и в ЕС. Въпрос на месеци е да се ревизират дори постъпленията от много еврофондове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Навярно преди изборите 2017г. ще удари рецесията. Ако не дай си боже през пролетта има атентати и продължаваща ескалация с псевдобежанци, нещата ще се развиват много по-скоростно. Източна Европа вече показа среден пръст на Германия и Франция. Новата дългова криза ще направи неизгодно стоенето не само в Еврозоната, но и в ЕС. Въпрос на месеци е да се ревизират дори постъпленията от много еврофондове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 8 години
да ни разкажеш и утрешния си сън ако обичаш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Страхувам се, че спасение няма да има, а ще има разпад. В момента в Германия, моторът на еврозоната, цари анархия - икономиката и е много тежко ударена от скандала с VW, санкциите срещу Русия и заедно с това десетки хиляди знайни и незнайни терористи влизат в страната всеки ден. Германски икономисти говорят, че цената на бежанската криза ще над 1 трилион евро за Германия. Германската опозиция в лицето на AFD се ползва с рекордно доверие партията вече 3-та на национално ниво и 2 втора сила в Източна Германия, а тази партия е твърдо против еврото и против всички аспекти на ЕС с изключение на общия пазар. Ако следващата година в Германия биват приети нови 2 милиона бежанци, каквато е прогнозата, AFD ще спечели изборите в началото на 2017 и тогава ще дойде края на вашето любимо евро, а Драги ще се присъедини към армията от 30 милиона безработни в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още