IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото продължи ралито си

След публикуването на протокола за паричната политика на ЕЦБ европейската валута поскъпна с нови 0,34% спрямо щатския долар

14:39 | 19.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

От публикувания вчера протокол от срещата на комисията за парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) е видно, че централните банкери са готови да използват всички необходими инструменти, за да противодействат на евентуалните последици от Brexit.

От ЕЦБ заеха твърда позиция преди референдума, че ще направят всичко възможно, за да сведат до минимум икономическите спадове. От протокола става ясно още, че реакцията на представителите на банката след референдума във Великобритания не трябва да захранва спекулациите за допълнителни мерки от страна на ЕЦБ. След излизането на протокола за паричната политика на централната банка европейската валута продължи да поскъпва спрямо щатския долар, като двойката приключи вчерашния ден на ниво от 1,3472.

Щатският долар записа понижение от 0,35% спрямо кошницата от валути въпреки позитивните данни от излязлото изследване на Федералния резерв във Филаделфия, измерващо общите бизнес условия на производителите в областта. Индексът отчете повишение от 2,0 пункта при очаквани 1ь4 пункта. Щатската икономика отчете и спад с 4 000 при молбите за безработни в страната, които през изминалата седмица са били 262 000.
Молбите за обезщетения за безработица е индикатор, който отразява броя на безработните, които за първи път се регистрират за обезщетения за безработни, за периода на предходната седмица.

Британският паунд също записа повишение спрямо зелените пари. Двойката GBP/USD приключи вчерашния ден с ръст от 0,71% до 1,3162. Продажбите на дребно във Великобритания успяха да изненадат анализаторите и отчетоха ръст от 1,4% на фона на очакванията за повишение от 0,1%. Спадът на цената в паунда през изминалия месец насърчи туристите да увеличат потреблението на стоки в страната.

Петролът от своя страна продължи поскъпването си, подкрепен от по-слабия долар, като премина ключовите нива при 50 долара за сорта Брент и 48 долара за лекия суров петрол. Руската федерация също заяви, че ще се присъедини към разговорите за стабилизиране на цената на петрола, които бяха инициирани от Саудитска Арабия.

Индексите в Европа продължиха да поевтиняват, като германският DAX30 приключи вчерашния ден на ниво от 10 594,30 пункта, а лондонският FTSE100 затвори деня на 6 872,00 пункта. Щатските индекси приключиха деня на обратния полюс, като широкият S&P500 записа ръст от 0,2% до 2 186,13 пункта, а индустриалният Dow Jones достигна до 18 588 пункта, на фона на добрите корпоративни отчети и поскъпващият петрол.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

AUD/CAD

На 10 август коментарът ни за двойката беше следният: "Поскъпването през последните 11 дни отведе цената до ключова, структурна съпротива около 1,00926. Продажби около зоната ще бъдат сравнително добър ход, като таргетирането и затварянето на позицията може да се случи на две етапа. Около първото ниво на подкрепа е добре да затворят повече от 50% от късата позиция, останалата част може да затворим при следващата психологическа подкрепа или да гоним много по-ниски нива от посочените на графиката."

Силното низходящо движение проби нивото при 0,9949 и се насочи към 0,9705. Това ниво вероятно ще бъде достигнато в рамките на следващите няколко сесии, като импулсът на движението има потенциал да понижи двойката още по-ниско.



USD/JPY

Двойката попадна в широко ниво на съпротива, разположено около психологическото ниво при 100,00 йени за долар. Задържане на цената около текущите нива има потенциал да предизвика обръщане на формиралия се низходящ тренд.



BUND

Германската 10-годишна облигация се движи в тесен рейндж през последните 2 месеца, но въпреки това цената остава в силния възходящ канал, формиран от средата на юни 2015 г. Хоризонталното движение на цената вероятно ще продължи през следващите седмици до достигане на долната граница на ценовия канал. Около това ниво вероятно ще станем свидетели на подновяване на възходящото движение, което да отведе бунда в зоната 169,00 – 171,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още