IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешка изпрати цената на златото на 6-седмично дъно

Британският паунд успя да се възстанови от дъната, достигнати през последните 10 дни

12:14 | 27.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фундаментален коментар – Денислав Янакиев

Цената на златото достигна най-ниското си ниво от почти 6 седмици насам, след като голяма поръчка за продажба и по-силният долар повлияха отрицателно върху метала, но въпреки това тези загуби бяха ограничени покрай политическата несигурност в света.

Спот златото отчете спад от 1,06% до 1243,02 долара за тройунция, като по време на сесията успя да достигне ниво от 1 236,46 долара за тройунция, най-ниското ниво от 17 май.

Продажбата на 18 500 лота злато, което се равнява на 1,85 милиона тройунция, както и на 5000 тройунции сребро на стоковата борса Comex за кратко време, е причината за резкия спад в цените, коментира Афшин Набави, ръководител в MKS. „Очевидно някой е продал по погрешка и след това е изкупил веднага, обирайки стоповете под 1250 долара за тройунция.

От фундаментална гледна точка все още има много несигурност по света, покрай политиките на Доналд Тръмп, Брекзит и спасяването на две италиански банки. „Светът се намира в геополитически хаос и златото все още е добра застраховка.“ Това коментира трейдърът в MKS Бернард Син.

Твърденията, че Доналд Тръмп има връзки с Русия, хвърлят сянка върху първите месеци от управлението му. Преговорите по Брекзит допълнително засилват притесненията за глобална стабилност. През това време в Италия се наложи държавата да помогне на банките Popolare di Vicenza и Veneto Banca, въпреки че банковата индустрия все още има около 335 млрд. евро дългове.

Липсата на вяра сред инвеститорите в допълнително повишение на лихвените равнища в САЩ тази година успя да задържи цената на долара надолу. Тази седмица се очертава да има много изявления от Федералния резерв, както и много други централни банки.

Малък спад при йената рано по време на европейската търговска сесия бе предизвикан от подобрения апетит за риск сред инвеститорите и помогна да задържи нивото на доларовия индекс сравнително непроменен. Доларът се търгуваше с 0,58% печалба спрямо йената на ниво около 111,91 йени за долар, а еврото от своя страна се намираше на ниво около 1,1179 долара за евро.

Британската лира успя да се възстанови от дъната, достигнати през последните 10 дни, поради несигурността около сформирането на следващото правителство. Причината за това е насочването на централната банка на Англия към повишаване на лихвените равнища тази година. Паундът се търгуваше на 1,2717 паунда за долар.

Цените на петрола поскъпнаха в понеделник по време на сравнително спокойна търговска сесия, почти възстановявайки се от 7-месечните дъна от миналата седмица. Въпреки това печалбите бяха ограничени от увеличаващите се запаси на лек суров петрол в САЩ и други страни.

Фючърсите на сорта петрол Брент се търгуваха на зелена територия около 45,85 долара за барел, което е ръст от 31 цента. Фючърсите на американския петрол приключиха сесията с ръст от 37 цента на 43,38 долара за барел.

“Смятам, че този ръст се дължи предимно на силния спад при цените, който в направи суровината по-атрактивни за покупки и не е изненадващо, че виждаме засилена активност на това ниво“, коментира Джон Килдъф, партньор в Again Capital.

Добивът на шистов газ в САЩ се е увеличил с около 10% от миналата година до около 9,35 милиона барела на ден. Иран от своя страна, който увеличи продукцията си, за да успее да си възвърне част от пазарния дял, обяви, че продукцията е надвишила 3,8 млн. барела за ден и се очаква да достигне 4 млн. барела до март 2018 г. Това е и датата, до която бе удължено споразумението за свиване на петролните добиви от страна на ОПЕК и още 11 производители, включително Русия.

Американските акции приключиха търговската сесия със смесени резултати, след като ръст във финансовия сектор успя да преодолее загубите на акциите на технологичните гиганти.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average приключи 5-дневната си губеща серия, записвайки ръст от 15 пункта до 21409.55 пункта, като най-голям принос за това имаше Goldman Sachs. За кратко индексът успя да покачи стойността си с повече от 100 пункта по-рано през сесията. S&P 500 от друга страна затвори непроменен, като телекомуникационният и финансовият сектор бяха водещи. Технологичният Nasdaq обаче записа спад от 0,3% до 6247,15 пункта, след като акциите на Facebook, Amazon и Alphabet затвориха на червена територия.

Европейските борси затвориха на зелена територия в понеделник, след като излязоха новини, че Италия е достигнала до сделка за подпомагането на две банки в страната. Европейският индекс Stoxx600 отчете ръст от 0,37%, като повечето сектори записаха печалби.

Италианското правителство обяви, че е готово да похарчи 17 млрд. евро, като сделката включва прехвърлянето на най-добрите активи на двете банки Banca Popolare di Vicenza и Veneto Banca към Intesa Sanpaolo по номинална стойност. Това решение дойде два дни, след като Европейската централна банка предупреди, че въпросните банки най-вероятно ще фалират.

В резултат акциите на Intesa Sanpaolo поскъпнаха с около 3,5% в понеделник. Английският индекс FTSE100 успя да реализира печалби от 0,31%, или 22,67 пункта, завършвайки сесията на ниво от 7 446,80 пункта. За разлика от другите индекси, немският индекс DAX30 реализира загуби, достигайки 12 773,83 пункта.

Днес ще бъде интересен ден, като се очертава да има волатилност на пазара, тъй като ще има изявления от страна на президента на ЕЦБ Марио Драги, председателя на централната банка на Англия Марк Карни и председателя на Фед Джанет Йелън. Първото изявление на Драги е от 11 часа българско време. Той ще бъде последван от Карни в 13 часа, а Йелън ще завърши изявленията в 20 часа.

Също така в 17 часа ще излязат данни за потребителското доверие в САЩ, като се очаква спад в стойността на индекса до 116,1 пункта. За сравнение, стойността на индекса за потребителското доверие в САЩ през миналия месец е била 117,9 пункта. Това може да повлияе отрицателно на американската валута, тъй като потребителското доверие е водещ индикатор за потребителското потребление, което се взима предвид при оценката за цялостната икономическа активност.

Технически коментар – Димитър Петков

USD/JPY

До този момент двойката се движи по очаквания от нас сценарий, а именно по посока на възходящата тренд линия и над двете пълзящи средни. Цената премина над съпротивата от 111,80 йени за долар, като в момента тества подкрепата в същата зона. Очакванията остават позитивни за двойката със следваща цел 113,15. Моментът е подходящ за дълги позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
Няма грешка тука - някой е изтръскал маймуните от клона и е събрал прилични кинти в процеса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
zap
преди 6 години
"Очевидно някой е продал по погрешка 1,85 милиона тройунции" ?по 1250 долара за тройунция??вЕрно ли ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още