IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите повишиха очакванията си за повишението на лихвите в САЩ през декември

Доларът започна новата седмица с ръст, подкрепен от изявлението на Уилям Дъдли, президент на Федералния резерв за Ню Йорк

11:20 | 20.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът започна новата седмица с ръст, подкрепен от изявлението на Уилям Дъдли, президент на Федералния резерв за Ню Йорк. Дъдли изрази увереност, че покачването на средното часово заплащане ще окаже положително въздействие върху нивото на инфлацията, която в последно време дава сигнали за отслабване. Той заяви още, че стабилното състояние на пазара на труда е друг фактор, който би помогнал за стабилизирането на потребителските цени около нивото от 2%, определено от централната банка. "Инфлацията е малко под целевото ниво, към което се стремим, но смятам, че ако пазарът на труда продължи със стабилното си представяне, това ще доведе до ръст при заплатите. А с това и самата инфлация ще достигне желаното от нас ниво от 2%", заяви Дъдли по време на изявлението си в Ню Йорк.

В същото време инвеститорите повишиха очакванията си във връзка с потенциалното повишение на лихвените нива през декември. Фючърсите по федералните фондове, които се ползват за измерител на вероятността Федералния резерв да повиши лихвите, се покачиха в петък след обяд до 47% спрямо 41% ден по-рано. Доларовият индекс, представящ изменението на щатската валута срещу кошницата от шест основни валути, се повиши с 0.4 на сто, достигайки 97.55 пункта.

Еврото отстъпи с около половин процент спрямо долара до нива от 1.1146 долара за евро. Спрямо японската йена единната валута се търгуваше с повишение на нива от 124.33 йени за евро. Последните публикувани данни от CFTC показаха, че нетните дълги позиции в евро са се увеличили, достигайки най-високите нива от шест години насам. Британският паунд отстъпи до 1.2732, след като Великобритания стартира официално преговорите по напускането на ЕС. Парламентарните избори доведоха до загуба на депутатски места за Консервативната партия, а това даде тласък на спекулациите за възможността да видим "Мек Брекзит". В крайна сметка събитията се оказаха положителни за британската валута, която успя да поскъпне през последните 2 седмици.

Златото се понижи до 4-седмично дъно, повлияно от коментарите на Дъдли, които доведоха до ръст за долара. В същото време започналите преговори от страна на Великобритания за излизането ѝ от ЕС успяха да дадат известна подкрепа за метала, ограничавайки поевтиняването му. Спот цената на златото намаля с 0.70% до 1247.41 долара за тройунция. Това е най-ниското ниво от 24 май насам. Фючърсите върху метала се понижиха с 9.80 долара до 1246.70 долара. "Големият виновник за това, което виждаме да се случва със златото, е доларът", каза Уорън Патерсън, пазарен стратег в ING. "Виждам известен шанс цената на благородния метал да получи подкрепа от несигурността, свързана със стартиралите преговори за излизане на Великобритания от Европейския съюз", допълни още Патерсън. От техническа гледна точка първата сериозна подкрепа за жълтия метал е зоната около 1 248 долара, което е близо до 100-дневната пълзяща средна. От друга страна ключова съпротива се явява нивото при 1260 долара, което е в близост до 55-дневната плъзгаща се средна.

Петролът се срина до 7-месечно дъно в понеделник, поевтинявайки с над един процент до 44.20 долара за барел. Черното злато продължава с негативното си представяне от миналата седмица, притиснато от информацията за нарастващото производство през последния месец в САЩ, Либия и Нигерия. Цените на петрола са се сринали с 13% от края на май насам, когато от ОПЕК успяха да се договорят за удължаване на програмата за ограничено производство. Страните от картела успяха да се споразумеят за ограничаване на добивите до 1.8 млн. барела на ден за още девет месеца. Но според много анализатори покачващото се производство на шистов петрол в САЩ, както и увеличените добиви от страна на Либия и Нигерия, които не са част от петролното споразумение, ще подкопаят опитите на ОПЕК да ребалансира петролния пазар.

В понеделник Wall Street затвори на положителна територия като Dow Jones и S&P500 завършиха търговската сесия на рекордни нива, съответно на 21 525.99 и 2 453.46 пункта. Технологичният индекс Nasdaq пък скочи с малко над 1.4% до 6 239.01. Според Антъни Конрой, който е президент на Abel Noser "акциите на технологичните компании се връщат към растеж, след като по-рано през миналата седмица успяха да запишат по-сериозно понижение". През миналата седмица технологичните акции загубиха около 0.8 на сто от стойността си, което обезпокои част от инвеститорите. Технологичният сектор в САЩ е най-силно представящия се от началото на годината с ръст от 17.2%. В Европа, водещите пазари също отчетоха повишение, след като партията на френския президент Емануел Макрон успя да спечели парламентарно мнозинство. Водещият френски индекс CAC40 нарасна с близо процент, а общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 поскъпна с 0.86%.

Днес ще бъдат представени данните за текущата сметка както в Еврозоната, така и в САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Двойката тества ниво на подкрепа, то е част от възходящ канал започнал миналата година май месец. Психологическата зона ще ни покаже дали апетитът към щатския долар спрямо канадеца остава валиден или биковете ще разхлабят позициите си. Ако видим забавяне на ценовото движение около трендлинията и последващ възходящ пробив на консолидацията ще се търсим покупки в средносрочен план. За момента само наблюдаваме реакцията на цената.

EUR/JPY

На 15 минутна графика имаме образувано ABC, но вероятността да се отиграе пълноценно е малка. От една страна двойката е в пасивна фаза, от друга тества съпротивата, образувана от контра трендлинията на корективната формация от по-висок порядък (H4). Календарът днес е беден на събития, поради това ако видим пробив под фигурата ще търсим къси позиции, но изключително краткосрочни.

NZD/CAD

На 12 юни публикувахме: „Данните се оказаха особено положителни, това доведе до рязко покачване на канадеца. Смятаме, че подобни силни макроикономически новини няма как да останат само с този импулс. Канадската валута се намира по дъната спрямо кошницата и допълнително покачване през настоящата седмица ще бъде нещо съвсем нормално. Ако видим корекция, ще търсим покупки.“

На 13 допълнихме: „Целта е изпълнена, затворихме 70% от експозицията, възможно е удължаване на импулса през следващите дни.“

Широката консолидационна формация, която се образува след импулса отслабва вероятността за ново поевтиняване, затваряме и останалите 30% от късата позиция. Ако се появи подходящ фундаментален катализатор или структурна формация, които да увеличат силите на продавачите ще продадем отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още