IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският долар бе повлиян позитивно от поскъпването на петрола вчера

Рано тази сутрин суровинната валута се търгува с леко отстъпление до 1.3190

11:25 | 11.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Цената на петрола скочи с 3.09% през изминалия ден след коментар на руския президент Владимир Путин, който посочи по време на Световния енергиен форум в Истанбул, че Русия е готова да се присъедини към решение за замразяване или намаляване на добива на петрол, което е необходимо за запазване на стабилността на петролния пазар. Путин изрази надежда, че на заседанието на ОПЕК през ноември тази идея ще се въплъти в конкретни договорености. Руският добив скочи с близо 4 на сто през септември до 11.11 млн. барела дневно, което бе нов рекорд за периода след разпадането на Съветския съюз.

Саудитският министър на енергетиката Халид Ал Фалих посочи по-рано през деня, че ОПЕК трябва да е сигурна, че няма да предизвика шок на пазара с прекалено рязко свиване на производството. Фалих допълни, че ОПЕК ще бъде изключително отговорна като институция при взимането на крайното решение за замразяване на производството. По думите му не е немислимо цените на петрола да се повишат с още 20% тази година до 60 долара за барел. Рано тази сутрин цената на черното злато достига ниво от 51.07 долара за барел, след като изявленията на Путин и Фалих затвърдиха постигнатата договорка през изминалия месец в Алжир за понижаване на добива до около 32.5-33 млн. барела дневно.

Канадският долар бе повлиян позитивно от поскъпването на петрола и поскъпна с 0.9% спрямо щатския долар в края на вчерашния ден, като рано тази сутрин се търгува с леко отстъпление до 1.3190. USD/JPY продължи да поскъпва, като следващо ниво на пробив за засилване на възходящото движение е 104.50 йени за долар. Днес двойката продължава поскъпването от 0.61%, постигнато вчера, като се търгува на ниво от 103.89.

Златото продължава своята консолидация след пробива от миналата седмица на нивото от 1 300.00 долара за тройунция, като следващото ключово равнище за засилване на низходящото движение ще е 1 250.00 долара за тройунция.

Повишението в цената на черното злато помогна на европейските борсови индекси, който записаха първата си зелена сесия от четири дни насам. Германският DAX30 записа ръст от 1.3% до 10 623.05 пункта, след като акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с 3.4%. В Лондон FTSE100 се покачи с 53.11 пункта до 7 095.50. След като президентът на Русия Владимир Путин подкрепи бъдещо споразумение за замразяване производството на петрол щатските борсови индекси записаха повишения, вследствие на повишаването на акциите на енергийните компании в тях. Широкият S&P500 записа ръст от 0.5% до 2 166.42 пункта, а индустриалния Dow Jones завърши деня на ниво от 18 350.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/NZD

Двойката се намира в ясен и изразен низходящ тренд от август 2015 година насам. В момента цената се намира при ключова зона 1.5720/1.5750, като е по-вероятно пробивът на посоченото ниво да е неуспешен и двойката да поднови движението си към 1.5050. При евентуален успешен пробив и тест на ключовата зона, може да станем свидетели на цени от порядъка на 1.6229, където се намира силно ниво на съпротива.

NZD/USD

В момента търговията на кивито с американския долар се извършва на нива от 0.7050/0.7060, като цената се намира до ключово ниво на подкрепа в близост до възходяща тренд линия. Очакванията са за възходящо движение на двойката до 0.7206, където има сформирало се ниво на съпротива от средата на месец август тази година. Зоната е тествана многократно, като е доказала силното си влияние в продължение на изминалите два месеца.

USOIL

Погледнато в дългосрочен план, петролът се намира във възходящ тренд от декември 2015 година насам, като през вчерашния ден цената достигна важно ниво на съпротива при 51.56, образувайки двоен връх. Рязкото поскъпване през последните дни предполага формирането на корекция до възходящата тренд линия, като след това "черното злато" вероятно ще продължи с възхода си. При пробив над 52 долара, петролът няма сериозни нива на съпротива и вероятно ще достигне нивата на образувалия се през февруари-юли 2015 г. ценови канал, който е в диапазона 56.50 - 61.75 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:52 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още