IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макроикономическата обстановка върна долара към печалбите

Вероятно Европейската централна банка ще инициира нови количествени улеснения следващия месец

11:21 | 17.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Макроикономическата обстановка върна долара към печалбите

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар се повиши до нов 7-месечен връх по време на азиатската търговия, след като инвеститорите обърнаха поглед отново към наближаващата среща на Федералния резерв на САЩ (Фед) през декември, на която се очаква институцията да пристъпи към действие. Зелените пари поскъпнаха спрямо кошница от 6 основни валути, задминавайки дори нивата след силните данни за неселскостопанската заетост в САЩ от 6 ноември. От друга страна, по всичко личи, че Европейската централна банка ще инициира нови количествени улеснения следващия месец, което ще даде допълнително предимство за долара и ще подкопае основите на еврото.

Единната валута поевтиня спрямо долара до 1.0674 вчера, а днес започна деня със силни разпродажби, като към момента се търгува за около 1.0650 долара. Доларът записа силно поскъпване и спрямо японската йена. Валутната двойка се покачи до 123.33, наближавайки върховите стойности след силните данни за неселскостопанската заетост при 123.60. Покачването стана факт, след като инвеститорите отдадоха внимание на нарастващите нагласи за повишаване на лихвените нива в САЩ за първи път от близо десетилетие. Японската йена бе разпродадена вчера, след като първоначално спечели от нарасналите опасения на пазарните участници за несигурността на Стария континент, но впоследствие считаната за убежище валута загуби позиции.

Новозеландският долар поевтиня спрямо щатските пари, поради очаквания за завишени нива на инфлация за последното тримесечие на годината. Това би дало повод на Новозеландската централна банка да понижи лихвените нива в страната по време на следващата среща на институцията, насрочена на месец декември. Новозеландският долар се потопи до 0.6468 вчера, а през азиатската сесия днес разпродажбите се засилиха. Австралийският долар също загуби територия спрямо долара. Валутната двойка се понижи до 0.7080, но поевтиняването бе спряно от доклада на Австралийската централна банка, който бе оповестен днес. Централните банкери на страната споделиха намерения, че слаби нива на инфлация, ще дадат предпоставка за количествени улеснения, ако се наложи, но институцията ще прибегне до такива мерки само в краен случай. Това неутрализира поевтиняването на австралиеца и спря спада на валутата.

Въпреки разочароващите резултати за спада в производството в Канада, валутата на страната ограничи загубите с покачването на цената на петрола. Доставките на промишления сектор в Канада са се понижили с 1.5%, което представлява най-ниското ниво от месец май насам. Това изненада инвеститорите, които очакваха, че не дотам скъпата валута ще стимулира производителите. Разпродажбите на канадски долари, обаче бе ограничено от ръст в цената на „черно злато“. Щатският суров петрол се повиши до 43.24 долара за барел, докато Брентът записа ръст до 45.18 долара за барел. Въздушните удари на Франция в Сирия засилиха опасенията от проблеми с доставките на „черно злато“. Също така продукцията на ОПЕК за октомври е намаляла със 120 000 барела на ден, в сравнение с месец по-рано, като по този начин са достигнати най-ниски нива от месец май насам.

На фондовите пазари в САЩ се наблюдаваше възстановяване на основните индекси след разпродажбите през миналата седмица. Печалбите на енергийния и телекомуникационните сектори бяха водачи на позитивното движение. S&P 500 записа най-силното си дневно представяне от 3 седмици насам, повишавайки се с 1.5% до 2 053.18 пункта. „Сините чипове“ записаха сходен ръст от 1.4%, достигайки 17 483.01 пункта.

С възстановяването на рисковите намерения на инвеститорите, златото се върна към червената територия. Покачването на долара също допринесе за разпродажбите на благородния метал, който потъна до 5-годишно дъно. Очакванията, че Фед ще прибегне до повишение на лихвените нива през следващия месец оказва натиск върху метала, докато ръстът в долара прави инвестицията в злато за държатели на чуждестранни валути по-скъпа. Потреблението на двата най-големи консуматори на злато в света, а именно Китай и Индия е намаляло значително, поради забавянето на техните икономики, което доведе до спад в цената на метала до 1 074 долара за тройунция.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Поскъпването на долара спрямо кошницата от шест основни валути се отрази върху двойката. На 11 ноември, сряда, писахме, че след корекция е добре да купим долар срещу йена. След красив и хармоничен флаг на 1-часовата графика поскъпването е факт. Флагът, който сме оградили с успоредни диагонали, е тренд потвърждаваща фигура и активирането й е технически сигнал за покупка. Всеки, който е купил по сигнала, е препоръчително да затвори част от позицията си около настоящата цена и да даде възможност на двойката да достигне около 124.39.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още