IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неселскостопанската заетост в САЩ започна да влияе на пазарите

Единната валута започна възстановяване спрямо долара, след като достигна 2,5-месечно дъно при 1,0896 в средата на миналата седмица

10:31 | 02.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

Австралийският долар поскъпна днес след обявяването на позитивни новини, касаещи производствения сектор в Китай. Показателите в икономика номер две записаха първо увеличение от месец юни насам, достигайки 48.3 пункта при очаквания на пазарните участници от 47.2 пункта. Силната обвързаност на австралийската икономика с тази на Китай допринесе за повишението на австралиеца. Спрямо долара валутата поскъпна до 0,7148 днес, след като стана ясно, че поръчките за износни стоки от Китай са се увеличили. След това обаче валутната двойка загуби част от импулсното движение, тъй като въпреки добрите новини китайската икономика остава нестабилна, което провокира предпазливост у инвеститорите относно склонността им да поемат по-големи дози риск.

Централната банка на Австралия ще реши дали да повиши основните лихвени нива във вторник, като инвеститорите не очакват промяна в текущите 2%. Ако обаче се стигне до промяна на тези стойности, са възможни резки спадове или повишения на австралийската валута. Но новината, която остава във фокуса на инвеститорите тази седмица, е неселскостопанската заетост в САЩ. Тези данни ще бъдат обявени в петък, като по-добри резултати от очакваните биха засилили очакванията за повишение на лихвените нива отвъд океана, както и биха довели до поскъпване на щатския долар.

Зелените пари за момента отстъпват спрямо еврото, което напредна до 1,1041. Единната валута започна възстановяване спрямо долара, след като достигна 2,5-месечно дъно при 1,0896 в средата на миналата седмица. Доларът поевтиня и спрямо японската йена, достигайки 120,25 с началото на търговията днес. Като цяло доларовият индекс записа спад от 0,2% спрямо кошница от 6 основни валути. Въпреки това за седмицата до 27 октомври дългите позиции в щатски долари са се увеличили до $21,6 млрд. Спрямо $13,32 млрд. от предходната седмица.

Новините от Китай оказаха влияние и върху цената на черното злато. Щатският петрол поевтиня в ранните часове днес, тъй като инвеститорите очакват по-слабо търсене от страна на Китай в предстоящите няколко месеца. Поскъпването миналата сряда вследствие на намалените запаси в САЩ бе коригирано и цената за американския сорт се установи около 46,30 долара за барел.

Златото падна до най-ниското си ниво от 4 седмици насам, записвайки и 4-ти ден на загуби. Вероятността Федералният резерв на САЩ (Фед) да повиши лихвените нива тази година оказва негативно влияние на благородния метал. Златото поевтиня до 1136,84 долара за тройунция в началото на търговията днес. Металът записа силно представяне през октомври, но след конференцията на Фед миналата седмица и възобновилите се очаквания за повишение на лихвите в САЩ след впечатленията, които оставиха централните банкери, цената на метала тръгна надолу. В световен план позициите в злато са намалели с 0,3%, а новината за неселскостопанската заетост в икономика номер едно ще може да даде силен импулс в цената на златото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

В сряда миналата седмица Фед даде индикация, че през декември вероятно ще вдигне лихвения процент. Това доведе до рязко поскъпване на долара през същия ден. В четвъртък и петък инвеститорите прибраха част от печалбите си и това доведе до спад на зелените пари спрямо всички валути в кошницата.

Следствие на корективното поевтиняване на долара, еврото поскъпна неуверено в края на миналата седмица. Покачването на единната валута за момента е временно явление. Тест на съпротивата около 1.1148 ще бъде добро ниво за отваряне на къси позиции. Фокусът на инвеститорите през идната седмица ще бъде насочен към данните за заетостта в САЩ. Те ще бъдат обявени в петък и ще са от решаващо значение дали доларът ще продължи своето поскъпване или по-трайно ще отстъпи назад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още