IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При пробив под 1 250 долара за тройунция златото може да продължи да поевтинява

Рано тази сутрин ценният метал върна част от покачването си и се търгува на ниво 1 255.67 долара за тройунция

11:25 | 14.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Спадът в износа на Китай помрачи перспективите за растеж пред световната икономика през изминалия ден. Вчера стана ясно, че китайският износ се е сринал с 10% през септември, а вносът се е свил с 1.9%. Щатският долар се отдалечи от достигнатия 7-месечен връх, след като апетитът за риск на пазарните участници отстъпи вследствие на слабите данни от Азия и очакванията за вдигане на лихвените равнища в САЩ в края на годината. Зелените пари отстъпиха с 0.46% спрямо кошницата от 6 основни валути. Дори по-добрите данни за безработицата в САЩ не подкрепиха щатския долар. Молбите за помощи за безработни остават на 40-годишно дъно. Броят на подадените молби остават под 300 000 вече 84 поредни седмици. Молбите остават без промяна на ниво 246 000, като това е най-ниската стойност от ноември 1973 г.

Лошият търговски баланс на Китай повлия положително на златото, като инвеститорите се насочиха към активите убежища. Рано тази сутрин ценният метал върна част от покачването си и се търгува на ниво 1 255.67 долара за тройунция. При евентуален пробив на нивото от 1 250.00 долара за тройунция, се очаква продължение на низходящото движение.

Петролът поскъпна въпреки увеличението на петролните запаси в САЩ с 4.85 млн. барела. Лекият суров петрол сорт WTI поскъпна с 0.52%, а сорт Брент с 0.42%. Петролните запаси в страната записаха първото си увеличение от 6 седмици, като първоначално това доведе до спад в цената на петрола с около 1%, но в последствие и двата сорта приключиха на зелена територия. Бъдещо поскъпване на суровината може да бъде възпрепятствано от ключовото ниво на 51.70 долара за барел.

След първоначалния си спад борсовите индекси в Европа приключиха на зелена територия в края на изминалия ден. По-лошите от очакваното данни от Китай и опасенията около лихвените равнища в САЩ притесниха пазарните участници в началото на деня, но оптимизмът все пак надделя в края и германският DAX30 приключи на ниво от 10 448.35 пункта. Индексите зад Океана приключиха на най-ниското си ниво от месец насам. Първоначалните спадове бяха компенсирани до известна степен от покачването на цената на петрола. Широкият индекс S&P500 записа понижение с 0.3% до 2 131.64 пункта, като индустриалния Dow Jones записа същия спад в процентно изражение до 18 095.45 пункта. От секторите в състава на широкия индекс най-силен натиск оказаха акциите на финансовите компании, които поевтиняха със средно 1.1%, и акциите на енергийните компании, които изгубиха 0.66%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

USD/JPY

Както очаквахме на 12 октомври, двойката достигна зоната на съпротива, като отбеляза по-високи върхове, достигайки до 104.63, след което направи дълбока корекция, но не успя да отбележи по-ниско дъно. След пробив на конкретното ниво и успешен тест, можем да станем свидетели на възходящо движение, извеждайки цената до 107.58 йени за долар.

NZD/USD

Кивито намери подкрепа в зоната на възходящата тренд линия на ценовия канал при котировки от 0.7040/0.7050. Нивото се оказа силна подкрепа и даде тласък за възходящ импулс за двойката, извеждайки я до 0.7132. След кратка корекция можем да станем свидетели на ново поскъпване към зоната на съпротива при 0.7203.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:23 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още