IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е зад последните движения на биткойна да стои схема на Понци?

Скокът на криптовалутата между 11 октомври и 4 ноември се асоциира със съмнителна схема и увеличено търсене от Китай, сочи анализ на Bloomberg

21:49 | 11.11.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След ръста през последния месец биткойнът отново тръгна надолу от 4 ноември 2015 г. насам. Въпреки че към 19:17 ч. българско време на 11 ноември 2015 г. стойността на криптовалутата е с над 27% по-висока спрямо месец назад, спадът през последната седмица е сериозен.

На 4 ноември 2015 г. един биткойн се търгуваше за 408,74 долара, сочат данни на специализирания в сферта на биткойна и дигиталните валути сайт CoinDesk. Към 19:17 ч. българско време на 11 ноември 2015 г. един биткойн вече струваше с почти 100 долара по-малко – 312, 87 долара.

Търсенето на причини зад движението на цената на криптовалутата често е непосилна задача, но скокът, регистриран между 11 октомври и 4 ноември 2015 г., се асоциираше главно с две събития – съмнителна схема с участието на руския математик Сергей Мавроди и увеличено търсене от Китай. Двете събития може да са неразривно свързани.

Регистрациите на потребители и трансакциите на биткойн борси като BTCC – една от най-големите в Китай – са се увеличили драстично от септември 2015 г. насам, когато Сергей Мавроди стартира последната си схема.

Според някои засиленото търсене на биткойни в Китай е свързано с опита на инвеститорите да избягат от волатилния пазар на акции в страната. Това обяснение обаче няма много смисъл, имайки предвид непредвидимостта и честите резки колебания в цената на биткойна.

Увеличеното търсене за криптовалутата по-скоро е свързано с последната Понци схема на руснака Сергей Мавроди, набрала популярност в Китай. Мавроди е математик и е известен с финансовите пирамиди, които организира от 1994 г. насам. Заради действията си излежава три години и половина в затвора, където влиза през 2003 г.

Последната идея на Мавроди е сайтът mmmglobal.org – услуга, която самият той описва като „общност, в която хората си помагат един на друг.“

Според Alexa.com, класация на сайтовете по трафик, mmmglobal.org започва да набира скорост в края на септември – точно преди скока в стойността на биткойна, като ръстът в трафика към сайта идва от Индия, Южна Африка, Китай, Филипините и Бразилия. Участниците в схемата могат да дават и да искат финансова подкрепа, като трансакциите стават в биткойни пряко помежду им без посредници.

Когато някой потребител изрази готовност да помогне, в замяна на сумата, която е предоставил като финансова подкрепа за друг потребител, той получава в акаунта си фиктивни валутни единици - „Мавро“. След това на свой ред потребителя може да поиска финансова помощ и да размени своите Мавро за стойността им в долари по текущия валутен курс на биткойна.

Потребители, които вече са предоставили реална финансова подкрепа и са получили Мавро, могат да увеличат броя им и съответно стойността на финансовата подкрепа, която могат да поискат, с между 20% и 100% месечно. С колко точно зависи от това колко активни са в рекламирането на услугата във Facebook и в изпълняването на други „задачи“.

В mmmglobal.org подробно е описано с пример как, ако предоставите финансова помощ на стойност 100 долара, ще получите 100 Мавро в замяна, които, ако сте активен потребител и изпълнявате съответните задачи, може да увеличите до 200 Мавро след един месец и след това на свой ред да поискате помощ в размер на 200 долара, която ще получите по текущия курс в биткойни.

Сайтът предупреждава, че няма гаранции за възвращаемост, или че сумата ще ви бъде изплатена.

Едва ли използването на биткойна за такива цели е била идеята на създателите на криптовалутата, но всяка идея може да се превърне в средство за правене и на добро, и на лошо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 1
khao
преди 8 години
то цялата далавера е понци схема .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Хареса ми - ''всяка идея може да се превърне в средство за правене и на добро, и на лошо'' и при банкирането Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре го обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...''- статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още