IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел, започнете да вършите работа!

Ако европейците смятат, че ЕС е добър инструмент за справяне с кризи, нека насочат усилията си натам, коментира FAZ

08:41 | 20.09.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаме на ЕС е закачено на статуя на бившия британски премиер Уинстън Чърчил. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Знаме на ЕС е закачено на статуя на бившия британски премиер Уинстън Чърчил. Снимка: Ройтерс

Беше си ясно и преди: нито ще се продъни небето, нито ще настъпи краят на света, ако Великобритания наистина напусне ЕС. Но е ясно също така, че излизането на британците от Общността ще е свързано с разходи както за ЕС, така и за самата Великобритания.

Някои избиратели, гласували за Brexit, тепърва ще съжаляват, че са повярвали на приказките за безгрижните времена, които щели да настъпят, когато страната им най-после пререже европейските окови, пише Клаус-Дитер Франкенбергер в коментара си за Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Близо четири месеца след референдума правителството в Лондон все още няма ни най-малка представа, камо ли пък план какви позиции да застъпва на преговорите за излизане от ЕС. И затова все отлага тяхното начало.

Лондон много добре знае, че мераците на онези, които подкрепиха Брекзита, влизат в пряк сблъсък с реалните интереси на доскорошните партньори от Общността. Така например е пределно ясно, че британците ще продължат да имат достъп до европейския вътрешен пазар само ако на Острова остане в сила правото на свободно придвижване. Или поне ако това право не бъде драстично ограничено.

С други думи: Лондон ще трябва да обясни някои неща на британските избиратели, гласували за раздяла с ЕС. А той, впрочем, ще продължи да си съществува и след като загуби една от своите страни-членки.

ЕС на 27-те ще трябва да направи всичко възможно, за да превърне своето обединение в история на успеха - това би трябвало да се разбира от само себе си. В същото време членуването в Общността е свързано и с конкретни задължения. И затова не е редно при обсъждането на важни теми страните-членки да се държат като побойници, които само се замерят с всевъзможни (често безпочвени) обвинения. Ако правителствата на държавите от ЕС наистина са убедени, че този съюз е добър инструмент за справяне с кризите на съвремието ни, нека насочат своята политика и своята реторика тъкмо натам.

Разбира се, и в бъдеще ще има остри сблъсъци между различните мнения и интереси. Това е просто другата страна на европейската многоликост. Много важно е обаче в какъв дух и в каква атмосфера ще бъдат преодолявани тези различия. Вътрешна и външна сигурност, бежанска криза, икономически подем - европейците са изправени пред наистина сериозни задачи. И е време да се захванат с решаването им. Още повече, че кредитът на доверие сред гражданите е почти на изчерпване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Кучица. Не личицаДоуточняване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Бих добавил, че сега губят до голяма степен гласът и влиянието си в Европа, а за да прави бизнес с европейците трябва да играят по техните правила. Мисля, че голям автогол си вкараха. Лично аз исках да останат. Те са добри в бизнеса. За съжаление най-вероятно ще играят ролята на личица между Щатите и Европа.Да падението продължава от загубите на колониите, през отпадането от Ялтенската тройка, сега Брегзита и няма да се учудя ако загубят Гибралтар и Шотландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
Kosto
преди 7 години
До 12: А бе няма износ за ЕС ама всички бензиностанции в Германия са BP, Shell, Aral (BP). Петролните продукти също.А по магистралите в Англия виждам повече БМВ и Мерцедес отколкото в Германия и със сигурност по-скъпи модели. Какво мислят тези фирми е интересно. Отделно има ли окупационни английски войски в Германия? А за финанси няма какво да говорим. Там е Англия доминираща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Работил съм с почти всички европейски нации. По-енергични хора от англичаните няма. Различни са от ленивите континенталци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Като гледам, това значи Британия да не може да прави бизнес с ЕС :) Твърде скъпа лира като цяло + данъците ДДС=няма да напусне, инак стават като Норвегия отпреди петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Великобритания е внесла в бюджета на ЕС 12.2 млр евро за 2014 г. Ако напусне, вероятно ще начислява и ДДС на европейските стоки. Това са поне още 10 млр допълнително(в случай че дефицита и в търговията и с ЕС е 50). Няма да приема лесно имигранти от Европа. Няма Германия и Франция да и извиват ръцете, като избора на мухлясалия Юнкер. Е, ако това се отнасяше за вас, бихте ли се отказали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Няма да има никаква загуба за работни места на острова с изключение на тези в европейския парламент. Великобритания има 50 млрд. паунда годишно търговски ДЕФИЦИТ при търговията с омразния европейски съюз. Великобритания няма почти никакъв износ за европейския пазар около 90% от икономиката е базирана на услуги, а единен пазар на услуги в Европа НЯМА. Единствените работни места, които ще бъдат загубени ще бъдат във Волцбург, Германия и Бордо, Франция където VW без това е полужив ще загуби третия си най-голям пазар в света заради Brexit.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 1
honaniga
преди 7 години
Напротив аз бих изпратил децата си в Западна Европа за да научат най-доброто от тях и да запазят най-доброто от България. Бих приел хора които искат да вземат най-доброто от нас и да допринесат с най-доброто от техният бит и култура. На обратната страна са комплексарите, които смятат, че като си българин си второ качество човек ( говоря за западните комплексари) . Нашите пък ще се изрепчат с "Що е българин се е юнак". За съжаление комплексарите и от двете страни са мнозинство. Истината е, че има добри неща да се научи от всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
emilioner
преди 7 години
Според мен въобще британците няма да активират клаузата за излизане.Най добре е правителството да подаде оставка и да има избори.Нека друг да поеме отговорността за драстичната загуба на работни места и сриване на икономика което ще последва след един брекзит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Орел, рак и щукапо някаква си слука,Такваз им работа дошла,да теглят заедно кола.А той, орелът, кат крилат,все тегли на висококир Рачо тегли наназада щуката - в дълбоко.Кой крив, кой прав.. не знамала товарът си е още там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още