IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската илюзия за равните жизнени стандарти

До 2020 г. ЕС ще похарчи 352 млрд. евро, за да помогне на бедните региони да настигнат развитите. Резултатът обаче е съмнителен

11:12 | 29.07.16 г. 53
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Африка започва на юг от Рим. Поне така се шегуват мнозина в Италия. Това е политически коректен намек за корупцията, мафията и лошото управление в южната част на страната. Но се има предвид преди всичко икономическата ситуация.

От години Южна Италия е зависима от останалата част на страната. От години Европейският съюз се мъчи да промени това и постоянно налива нови пари в регионите Апулия, Калабрия, Сардиния и Сицилия. Но това не помогна, пише в свой анализ Die Welt. 

Италианското Медзоджорно (Югът, бел. ред.) остава зависимо. Регионите около Палермо, Месина и Реджо ди Калабрия всъщност трябваше да отчитат ръст над средностатистическия, за да наваксат изоставането от по-богатите региони на Европа. Но между 2000 и 2013 г. ръстът е подобен на отчетения в Мюнхен, а пропастта остава голяма, става ясно от събрани регионални данни на Института на германската икономика (IW) в Кьолн, представени на Die Welt. Институтът поставя южната част на Италия в категорията „изоставащи", които въпреки бедността растат с темп под средния за ЕС.

Данни като тези могат да породят съмнения за досегашната европейска структурна политика. Нейната цел все още е онези региони, които са в икономически неравностойно положение, да се изравнят с развитите и богатите региони, тоест – да се развиват по-бързо. 

В продължение на десетилетия се изливат сериозни пари за заложената в Договора за ЕС цел „да се намали изоставането на най-необлагодетелстваните региони". За периода между 2014 г. и 2020 г. са планирани разходи в размер на 352 млрд. евро - една трета от бюджета на ЕС.

Най-голямата част от парите традиционно се излива към Източна Европа и Испания, Португалия, Италия и Гърция. Всъщност кохезионната политика на ЕС е една огромна машина за преразпределение, но има все повече съмнения за успеха на гигантската помощ за развитие. „Европейската регионална политика никога не е била толкова успешна, колкото си го представяхме", казва Хенри Гьоке, автор на изследването на IW.

Легенда: В червено са "изоставащите" региони, в зелено - "развиващите се". При кликване върху даден район изскачат данни за БВП на глава от населението към 2000 г. и 2013 г. и растежът за периода.

И в момента структурните политики водят до сериозни спорове. Бюджетният експерт на германския Християндемократически съюз CDU в Европейския парламент Ингеборг Гресле се гневи от години от факта, че ресурсите всъщност се прахосват, вместо да се влагат в смислени проекти. 

Преразпределянето на парите за политиката на сближаване се превърна в самоцел, смята тя. „Те не се наказват, ако не се справят. Но също така и не получават нищо, ако има успех," казва тя. „Това се превърна в перверзна система".

Особено разтревожена е тя от положението в Италия. Гресле често пътува до там, за да разговаря с официални лица и да провери на място проектите. И отново се връща вкъщи с чувството, че няма никаква промяна.

„За мен Южна Италия е класическо доказателство, че ние допускаме съществени грешки с настоящата форма на политиката на сближаване", казва тя. „Не може един от основателите на ЕС да получава в продължение на толкова много десетилетия все повече пари, но да не отчита никакъв реален резултат". 

До каква степен е успешна като цяло структурната политика е спорно. Традиционно тя трябва да доближи изостаналите райони до богатите части на Европа. С инвестиции в инфраструктурата например.

Реалността не е толкова леснa за разбиране. „Силен напредък постигат цялостно някои страни от Източна Европа и някои региони в Испания и Португалия," се казва в проучването на IW. От друга страна, има множество региони, които изостават икономически с ръст под средния за ЕС. Освен Италия това се отнася за много области в Гърция, Франция и Великобритания.

Дори и в Германия има такива области. Окръг Меркиш-Одерланд в Бранденбург например отчита ръст от едва 16% от 2000 г. насам. С това той е на едно ниво с Месина в Сицилия.

Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
ей НЕ ИСКАТЕ КАПИТАЛИЗЪМ, АМА КАК ДА ИСКАТЕ, ТО НЕ СТЕ ОБРАЗОВАНИ, ВИЕ СТЕ САМО РАБОТНИЦИ, КАК ДА ИСКАТЕ, ТАМ НЯМАТЕ РАЗВИТИЕ, И ПОНЕЖЕ НЕ ИСКАТЕ САБОТИРАТЕ ВСИЧКО, ЗА ДА НЕ МОЖЕ НИКОИ ДА СЕ РАЗВИВА, ТАКА ЛИ??? ЗНАЧИ ЩОМ ВИЕ СТЕ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗЪМА .. НИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ИНВАЛИДИТЕ, ДА НЕ МОЖЕМ И НИЕ, ТАКА ЛИ ??? АМИ ЕДНО ВРЕМЕ ВСИЧКИ СТЕ БИЛИ РАВНИ И ПО ТОВА КАКВО МИСЛИТЕ ????? И СЕГА СТЕ СИ СЪЩИТЕ, УСПЕЛИ СА ДА ВИ ПРОМИЯТ... ЗАТОВА РЕЗУЛАТАТА ВЕЧЕ 27 ГОДИНИ Е ПОСТ КОМУНИЗЪМ С ВАШЕ ДЕЙНО УЧАСТИЕ И МУТРО ИКОНОМИКА...СЪЩАТА КАТО ПО РУСКИ ТЕРТИП, ТАМ ЕДНИ ПОСЛУШНИ ДРУГАРИ ЩЕ СТАНАТ НАЙ БОГАТИ ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
При него е нон стоп въртележка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 7 години
Основни емоционални фази, през които преминава пациентът: отричане - безпомощност и гняв - депресия - приемане.Та къде сте вие точно сега?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 7 години
Ако сте слушали внимателно професора, може би сте разбрали основата на настоящата икономическа ситуация. Ако пък нищо не сте разбрали, това си е ваш проблем. Не случайно предложих да извадите основните моменти от тезата на професора и в отделна тема, аргументирано и с факти да го оборите. Ще бъде полезно за всички!Относно "социализтическата утопия", професора е споделил, как той лично вижда възможното развитие на нещата. И Вие и аз имаме пълното право да не се съгласим с него.И да, там където съм аз, всичко е "мед и масло" - искрено се надявам и професора и Михаил Хазин дълбоко да са се объркали! Защото това ще означава, че и внуците ми ще ядат хлеб! "Но не забравяй фактите приятелю, фактите ........." Поради тази причина държа една къщичка и двайсетина декара на село за всеки случай. Че и пушката на дядо ми, консервирана на тавана.А Вие си псувайте на воля, ако това ви помага да изпуснете парата .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
А ве, какъв професор ве, некадърник !!??? говорещ за социалистически утопии..???КОГА ИДВА КРАЯ НА ТОЯ МОДЕЛ??? КОГАТО ПУТИН ВИ КАЖЕ ЛИ???? АНАРХИСТИ СТЕ И НЕКАДЪРНИЦИ ... ТОВА е???? МОЖЕ ЛИ ПУТИН ДА ЖИВЕЕ В ДОЛАРОВ СВЯТ И ДА ГО ЯД КАТО ТЕБЕ И ВСЕКИ ДЕН ДА СЪБАРЯ КАПИТАЛИЗЪМА... И ДА ИСКА ХОРА СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ НА ВСИЧКИ ЕТАЖИ ВЪВ ВЛАСТТА ЛИ КАКВО ИСКА??? БОЛНА РАБОТА Е ТОВА ВАШЕТО ... МОЖЕ ЛИ ТОДОР ЖИВКОВ ДА ИМА СРЕДЕН 2.88 И ДА СРИЧА КАТО ЧЕТЕ, А ВИЕ ДА ГО АПЛОДИРАТЕ 45 ГОДИНИ, М.АМ.ИЦ.АТА ВИ БОЛНА ...????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 7 години
"...и прочетох освен статията и всички постове на писалите."първом го прочетох като "..и прочетох освен статията и всички постове на писателите." :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 1
Biso
преди 7 години
Също така ви предлагам, след запознаване с работата на американския професор, който съм посочил в предишния си пост, да извадите основните моменти, да отворите една отделна тема и там стегнато и аргументирано точка по точка да докажете, че не е прав!Разбора се във вашите аргументи против тезата на професора, можете да използвате нарицателни от рода на ЧЕРВЕНИ ТЕРОРИСТИ И АНАРХИСТИ, което ще допринесе изключително за дълбокото и детайлно разбиране на настоящата икономическа ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 1
Biso
преди 7 години
Ако регирате толкова първосигнално, че всичко що говори на руски език по презумция е червен тероризъм и комунизъм, препоръчвам ви да се запознаете с работата на този човек, но тук трябва да разбирате англииски език: economist Dr. Richard Wolff, University of Massachusetts professor "Capitalism Hits the Fan": https://***.youtube.com/watch?v=Al12e1EVmZUИ както е казал един известен в миналото човек: Фактите са упорито нещо - с тях не можеш да спориш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Даа, края идва, само че ЗА ЧЕРВЕНТИЕ ТЕРОРИСТИЧНИ РЕЖИМИ, ТЕ СА ПРЕХОДНИ И СЪЗДАВАТ МНОГО СИВИ ПАРИ И ОРЪЖИЕ ЗА ТЕРОРИСТИ ... ТОВА НЕ ГО ЛИ ЗАГРЯХТЕ ДО СЕГА АНАРХИСТИ И ЧЕРВЕНИ ТЕРОРИСТИ???? КАКЪВ КАРАЙ, НА САЩ И ИКОНОМИКАТА И НА СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА И КАКВО ОЩЕ ??? КРАЯТ Е САМО ТОТАЛИТАРЕН .. ЗА ВАС НЯМА ДРУГО, ВИЕ СТЕ РОДЕНИ В УТОПИЯ И Я ПРОДЪЛЖАВАТЕ, САМО ЧЕ СТЕ ВЪЗРАСТНИ И НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ТЪРПИ ПОДОБНИТЕ АНАРХИЧНИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЛУПОСТИ ... ТО НЯМА НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ ТУКА САМО ЧЕРВЕН ООЛИГОФРЕНИ!!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още