IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как страхът от глобализацията помага на десните популисти в Европа

Изследване показва защо политици като Марин Льо Пен или Норберт Хофер се радват на растяща популярност

11:51 | 04.12.16 г. 6
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

В случай, че Норберт Хофер стане президент на Австрия, това ще е поредното доказателство, че традиционните партии започват да стават все по-непопулярни, а популистките – все по-харесвани.

Във Франция лидерът на десните популисти Марин Льо Пен има реални шансове да спечели провеждащите се догодина избори, предава Deutsche Welle. В Австрия резултатите на популиста от "Партия на свободата"  Норберт Хофер и на неговия опонент, подкрепения от Зелените Александър Ван Дер Белен, са изключително близки. В Холандия, където също ще се проведат избори през 2017 г., партията на ислямофоба Геерт Вилдерс има около 30% подкрепа.

Защо симпатиите към дяснопопулистките идеи растат толкова бързо? Добър отговор на това дава изследване на Bertelsmann-Stiftung. Резултатите от него показват съществуването на две сили, които благоприятстват за това – традиционните ценности и страхът от глобализацията.

Процесът на глобализация разделя Стария континент – 45% от населението на ЕС смята този феномен за заплаха. „Хората чувстват, че глобализацията им вреди и че политиците вече не се интересуват от обикновения човек“, смята авторът на изследването. Един от най-големите страхове на противниците на глобализацията е мигрантската вълна, въпреки че те „имат по-малко контакти с чужденци, отколкото тези, които възприемат глобализацията като шанс“.

Във Франция и Австрия недоволните от отворения свят са мнозинство. Над половината от интервюираните в проучването от тези държави изпитват страх от икономически кризи и от глобализирането. В Испания и Италия въпреки тежката икономическа ситуация там са най-големи оптимисти. Оптимисти са също така и във Великобритания.

В Германия например повечето от хората са „за“ глобализацията. „Ние сме една от малкото държави в ЕС с растяща икономика. Пазарът на труда не е бил толкова добър през последните 25 години и това оказва влияние върху населението да възприеме глобализирането като нещо положително“, изразява мнение експертът от Berlin für Sozialforschung Волфганг Меркел.

Друг резултат от изследването, който въобще не е изненадващ, показва, че повечето противници на глобализацията са сред поддръжниците на десните популисти или на националистите. Около половината от поддръжниците на британската UKIP, италианската „Форца Италия“ и на френския „Национален фронт“ са критични към отворените граници за хора, услуги, капитали и стоки. Най-голям брой антиглобалисти се наблюдава сред поддръжниците на „Алтернативна за Германия“ - 78% от последователите й са против отворения свят.

Страхът от глобализация определя и някои други политически възгледи на интервюираните – който се страхува от глобализацията е „за“ излизане на държавата си от ЕС и няма доверие на политиците. 34% от противниците на глобализацията считат климатичните промени за лъжа – това е възглед, който е широко разпространен сред десните популистки движения.

Дали това е предвестник на края на демокрацията в Европа? Волфганг Меркел не смята така. “За дяснопопулистките партии в страни като Швеция, Холандия, Германия или Италия демокрацията не е провал. По-особен обаче е случаят с подобни партии в държави като Полша и Унгария – две млади демокрации, които бяха сред първите попаднали в капана на десния популизъм.“

Пред западноевропейските общества съществуват много препятствия, които трябва да бъдат преодоляни. Като цяло обаче Волфганг Меркел смята, че тези общества са стабилни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
На мястото на звездичките пише ***.И
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 7 години
Виж с'я! Популист си ако не приемаш за нормално ***, *** и други *** да парадират публично изродството си. Освен това трябва да си толерантен, към крадци изнасилвачи и главорези - иначе си популист. Демократично е - някой, който започва за първи път работа като министър-председател да бъде "избран" за ръководител на ПЕС и тяхен ръководител в Европейския парламент. Недемократично е ти, да не си съгласен с мнението на тези .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Как страхът от глобализацията помага на десните популисти в Европа"Отвращението от глобализацията е правилното заглавие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още