IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои факти ще влияят на пазарите днес

Нови обвинения срещу Volkswagen, по-добри от очакванията данни от Китай и лек ръст на цената на петрола

09:56 | 01.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои факти ще влияят на пазарите днес

С помощта на специализираното издание Finanzen.net обобщаваме накратко фактите, които ще оказват вероятно най-сериозно влияние на пазарите днес:

1. Германският DAX ще продължи възстановяването си

Германският водещ индекс DAX ще открие сесията днес с повишения. Предсесийните индикатори сигнализират ръст от 1 на сто за DAX за първата сесия от новия месец.

2. Борсите в Китай днес са затворени

На китайските борси днес няма да има търговия. Причината е национален двудневен празник. От Япония пък идват новини за сериозни печалби. 

3. Окръг в Тексас обвинява VW

Окръг в американския щат Тексас е предявил иск срещу германския Volkswagen заради скандала с манипулацията на данните за отделяните газове от дизелови автомобили. В подаденото в сряда производство Харис Кънтри настоява за до 25 000 долара глоба за всеки ден, в който е имало нарушение на законите на САЩ. Става дума за поне 6000 продадени в региона дизелови коли, а общата сума може да достигне 10 млн. долара.

4. Еврото е малко по-слабо

Единната европейска валута се котира в ранната търговия в четвъртък малко под нивото от 1,12 долара. През септември годишната инфлация в еврозоната падна до -0,1 на сто, докато икономистите очакваха стагнация.

5. IPO раздвижване в Германия

Борсовият кандидат Covestro не се притеснява от волатилността на финансовите пазари. Подразделението за изкуствени влакна на Bayer възнамерява до 2 октомври да осъществи борсов дебют в размер на до 2,5 млрд. евро – най-голямото IPO в Германия от 2000 г. насам. Междувременно интернет порталът Scout24 ще се появи на борсата с цена на акция от 30 евро за брой. По този начин компанията цели да набере 228 млн. евро, съобщи компанията в нощта срещу четвъртък. 

6. Цената на петрола се повишава леко

След по-добри от очакваното данни от Китай цената на петрола пое леко нагоре. В сутрешните часове барел (159 литра) от сорта Брент с доставка през ноември струва 48,77 долара, което е с 40 цента над цената от предния ден.

7. САЩ приеха временен бюджет до декември

Американският Конгрес прие временен бюджет до декември след няколкоседмични дебати, за да предотврати очертаващата се бюджетна блокада. Срокът на новото финансиране е до 11 декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още