IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Близкия изток и глобалните рискове

От Магреб до Пакистан нестабилността в региона създава най-голям риск на световно ниво, коментира Нуриел Рубини

17:24 | 04.10.15 г. 28
<p>
	Останки след бомбардировки по ивицата Газа <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Останки след бомбардировки по ивицата Газа Снимка: Ройтерс

В сравнение с останалите геополитически рискове днес дългата дъга на нестабилност, простираща се от Магреб до афгано-пакистанската граница, е най-големият. С Арабската пролет, която става все по-далечен спомен, нестабилността по тази дъга се засилва. И наистина, от трите страни, където започна Арабската пролет, Либия се превърна в провалена държава, Египет се върна към авторитарен режим, а Тунис е икономически и политически дестабилизиран от терористични нападения, коментира Нуриел Рубини, професор в Stern School of Business към Нюйоркския университет и бивш старши икономист в Белия дом.

Насилието и нестабилността в Северна Африка се разпространява и върху Субсахарска Африка, като Сахел – един от най-бедните и екологично унищожени региони в света, в момента е в ръцете на джихадизма, който се промъква и към Африканския рог на изток. А, както и в Либия, граждански войни бушуват в Ирак, Сирия, Йемен и Сомалия, които все повече приличат на провалени държави.

Сътресенията в региона (за чието стартиране САЩ и техните съюзници помогнаха, опитвайки се да сменят режимите в Ирак, Либия, Сирия, Египет и на други места) се отразяват негативно и на други преди сигурни държави. Напливът на бежанци от Сирия и Ирак дестабилизира Йордания, Ливан и дори Турция, която става все по-авторитарна под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Междувременно, при положение, че конфликтът между Израел и Палестина все още не е решен, Хамас в Газа и Хизбула в Ливан представляват хронична заплаха за жестоки сблъсъци с Израел.

В тази несигурна регионална среда голямата борба за регионално надмощие между сунитската Саудитска Арабия и шиитски Иран се отразява бурно на Ирак, Сирия, Йемен, Бахрейн и Ливан. И макар че скорошната сделка по ядрената програма на Иран може да намали риска от разпространение, вдигането на икономическите санкции върху Иран ще предостави на лидерите му повече финансови ресурси, с които да подкрепят шиитските си съюзници. По на изток Афганистан (където възраждащите се талибани може да се върнат на власт) и Пакистан (където местните ислямисти представляват постоянна заплаха за сигурността) рискуват да се превърнат в полупровалени държави.

И все пак, забележително е, че въпреки „пожарите“ в по-голямата част от региона цените на петрола се сриват. В миналото геополитическата нестабилност в региона задейства три глобални рецесии. През 1973 г. войната Йом Кипур между Израел и арабските държави доведе до петролно ембарго, което утрои цените, и до стагфлация (висока безработица в комбинация с инфлация) през 1974-5 г. Иранската революция от 1979 г. доведе до друго ембарго и ценови шок, който даде старт на глобална стагфлация през периода 1980-1982 г. А иракската инвазия в Кувейт през 1990 г. предизвика нов скок на цените на петрола, който доведе до американска и световна рецесия през 1990-1991 г.

Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 5
comet
преди 8 години
Не мога да мечтая че мигрантите ще напуснат сегашна Европа, защото Европа днес не е Европа отпреди 50 или 100 години способна да ги изрита като мръсни котета (каквото заслужават болшинството от тях, дошли в Европа като възнаграждение за каквото са извършили в страните от които идват тея нещастни бивши наемни главорези). Тези мигранти не са подобни на източноевропейските дето отидоха с визи да работят и допринасят прилежно докато вземат паспорти, тези са асайлъм сикърс, т.е. закрепват ги като търтеи към социалната хранилка може и до живот (разбирай разпад на системата от която цоцат) срещу което стават еничари срещу народите си. Компактно отдалечаване на целият Европейски съюз няма как да го мечтая докато ги има Брюксел и НАТО (пъпната ни връв със САЩ), по-скоро Европейският съюз ще бъде жертван като буферна зона при задълбочаване на конфронтацията (нали змията най-хапе когато умира, а ще се раздели с опашката си само ако й я отхапят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Обратното-ако ИДИЛ и т.нар. "мигранти"(мисля никой не се залъгва тук, че те не са такива, или поне голяма част от тях не са) изчезнат ЕС ще се стабилизира. Ако изчезнат заради Русия, то ЕС ще се отдалечи от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Не, не значи нищо такова. Но когато обяснява("Дипломацията"), че Съветите винаги са били надежден партньор и често пъти не просто са изпълнявали техните задължения по международните договори, а често пъти са ги и надхвърляли, а в главата "Търгът на Сталин" на практика обяснява, че Сталин е бил принуден от ...Кисинджър им вика "демокрациите"(това дето сега му викаме Северо-Атлантическата култура) да сключи пакта ***-Рибентроп, то почваш да си мислиш, че в същност ги уважава. А когато ги нарича военен гигант пак те кара да се замислиш твоето виждане за света колко е в киреча. Цитатите, които ти бях подбрал са в същност косвено критика на администрацията на Обама, до колкото му позволява положението на Кисинджър. И пак те питам-къде си прочел нещо от него, щото ако беше щеше да знаеш, че няма нищо общо с Обама. Виж-като стил има много общо с Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 8 години
Щом западните "независими" медии вият на умряло значи руснаците удрят здраво където трябва.Злото на света тръгва от кенефистанските щати които си мислят че всичко на планетата трябва да е за тяхното благоденствия.Но Володя ще им разкаже играта.Или се прибират в *** си подобие на държава или бомбите политат на тяхна територия.Време е светът да ликвидира тоя гнусен цирей
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Нямам време и желание да следя всичко в нета и се отнасям с уважение и благодарност към всяка добронамерено споделена информация за накъде вървят нещата.http://***.debka.com/article/24926/Chinese-warplanes-to-join-Russian-air-strikes-in-Syria-Russia-gains-Iraqi-air-base
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
хахах :) Кви сте риби :) тая "новина" се върти от седмица поне в нета :) Ама блиц нали са много умни и бързи, едва сега я виждат :) Ама вие пак си кълвете де:)) Та ето какво мисли по въпроса руската агенция Спутник :) Подчертавам Руска, контролирана от Кремъл ... http://sputniknews.com/world/20150928/1027641739/china-syria-aircraft-carrier-rumors.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
аз преписването не го иам за жирналистика, тези тук са преписвачи не са жирналисти ! Просто Студентчета и са им дали позивна от тука ше преписвате и толкоз. Тази страница няма бюджет за нищо друго. Тряя да си завършил Журналистика въоръжен с камера и бегом на мястото на събитието, а с тея правописни грешки тука и барабски стил, аз съм по-добър журналист и от тях.Питай ме кога Инвестора ше финансира някой от тея малолетните да отиде някъде да снима и да предаде материал на живо .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Не мое, но не пречи Журналистиката да е втората най-древна професия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 4
comet
преди 8 години
И Китай подпука "Ислямска държава" в Сирия!http://***.blitz.bg/news/article/365389Май от трибуната на ООН бе обявено (от Русия, Китай, Иран, Казахстан, ) началото на съвместна дълго подготвяната синхронизирана мащабна атака срещу имперските амбиции на фашистките мафиоти от САЩ и политическите им марионетки от ЕС, което при успех в Близкия изток ще има лавинообразен ефект с присъединяване на неутралните и разпад на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Абе на някой прай ли му впечатление къде се скриха тея ИДИЛа ?!? Нали беха ужс, страх и напаст на Света ?!? Що стана с резането на глави къде ги тея циркаджии със знамената ...... ?!? Ало писателката ти моеж ли да отговориш или само плямпаш там за 500 стин леа ако и толкоз има ?!? ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още