IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Правителството на Тереза Мей ще падне през 2018 г.

Британският премиер няма да успее твърде дълго да балансира върху тънкото въже, по което ходи, смятат анализатори

16:45 | 04.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Консервативното правителство на британския премиер Тереза Мей ще се срине през 2018 г. и ще доведе до нови, предсрочни избори според проучване на Morgan Stanley, публикувано в Business Insider.

"Смятаме, че правителството ще оцелее през 2017 г., но ще падне през 2018 г.", показва изследването на екип от икономисти и стратези, ръководени от Якоб Нел и Мелани Бейкър.

След като не успя да спечели пълно мнозинство по време на общите избори през юни, Мей бе принудена да сключи сделка със Северноирландската Демократична юнионистка партия, за да си гарантира управлението.

Слабото парламентарно мнозинство на Май означава, че само шепа твърди лидери ще е достатъчно да се разбунтуват срещу Мей, за да предизвикат катастрофален колапс на правителството.

Основният аргумент на Morgan Stanley, според който правителството ще се срине през 2018 г., е че Мей ще успее да балансира до края на 2017 г. върху тънкото въже, задоволявайки както умерените, така и по-радикалните крила на Консервативната партия и широката общественост, но това няма да продължи твърде дълго време. 

"Тази година смятаме, че правителството направи достатъчно отстъпки, за да позволи на преговорите за Brexit да се развиват, а управляващите остават заедно само защото резултатът от тях е все още отворен“, смята екипът на Morgan Stanley.

В момента разговорите за Brexit навлизат в нов етап, като британският министър по Brexit Дейвид Дейвис и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние проведоха напрегната пресконференция миналата седмица в края на последния кръг от разговори.

По време на тази конференция Барние каза, че британските и европейските преговарящи не са постигнали "решителен напредък" по ключовите въпроси, които се обсъждат, докато Дейвис каза на практика обратното.

Двете страни все още не са постигнали споразумение за правата на гражданите, границата между Република Ирландия и Северна Ирландия и финансовите задължения на Великобритания.

Разговорите относно бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, включително търговията, първоначално се предвиждаше да започнат следващия месец. Това обаче изглежда малко вероятно, тъй като двете страни все още се борят да намерят обща основа по ключови въпроси.

„Очакваме ЕС да предложи избор между близки отношения, в които Великобритания може да участва в единния пазар и митнически съюз, но ще следва правилата на играта на ЕС, или по-хладни отношения, в които Великобритания постига пълен суверенитет над границите, съдилищата и законите, но не участва в единния пазар и митническия съюз", посочва се в доклада.

"Смятаме, че този избор ще раздели кабинета и Консервативната партия и ще доведе до загуба при вот на недоверие в парламента, което ще предизвика предсрочни избори", прогнозират още от американската инвестиционна банка.

Това политическо безпокойство ще въздейства върху икономиката, а колапсът на правителството ще замрази растежа, нещо, което може да накара Английската централна банка да намали лихвите или да предприеме нова програма за количествени облекчения, въпреки че това е малко вероятно, посочват от банката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Не знам кой ще падне и кой ще остане но в този ЕС нещата никак не са розови.ОТ ВАША ДНЕШНА СТАТИЯ КАСАЕЩА ИЗОЛАЦИЯТА НА ПОЛША ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЧЕТЕМ: За ЕС залогът също е голям. Спорът задълбочи разногласията в съюза точно когато той трябваше да се примири с напускането на Великобритания.КОЛКОТО АНГЛИЧАНИТЕ ПО ДЪЛГО СЕ РАЗКАРВАТ ИЗ КОРИДОРИТЕ НА ЕС ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ СА РАЗНОГЛАСИЯТА, които в даден момент ще доведат до бягството от единната валута - ЕВРОТО.ТРАГЕДИЯТА ЩЕ ДОЙДЕ В МОМЕНТА В КОЙТО ФЕД ВДИГНЕ ЛИХВИТЕ.Това ще е след ФЕВРУАРИ 2018 година когато шефката на ФЕД бъде сменена от човека на ТРЪМП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още