IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите през 2017 г. - нарастване на несигурността

След ръстовете от последните месеци можем да очакваме периоди на корекция, прогнозира анализаторът на ActivTrades Каролейн Де Палмас

12:39 | 06.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През последните месеци стойностите на основните фондови индекси се повишиха рязко – най-вече на щатските индекси, които записаха известни загуби през първата половина на 2016 г., но впоследствие бяха заличени. Имайки предвид дължината и продължителността на тези покачвания, би трябвало скоро да очакваме някакви периоди под формата на корекции, смята анализаторът на ActivTrades Каролейн Де Палмас.

По думите й тези спадове могат да се окажат добра възможност за откриване на позиции в някои сектори (особено във финансовия, петролния и сектора луксозни стоки). Естествено, според нея основният сценарий трябва да бъде насочен към продължаване на възходящото движение.

„Пазарите бяха подкрепени от по-добрите показатели за икономическия растеж на САЩ, които се очаква да продължат да бъдат така добри (или дори по-добри ) и през 2017 г. Покачването на лихвените проценти в САЩ също бе причина за масово преразпределение на финансовите активи, да не говорим за петрола, който спадна рязко през първото тримесечие на 2016 г., но се възстанови от историческото споразумението между страните членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол)“, обяснява Де Палмас.

Протоколът от последното заседание на Федерална комисия по откритите пазарни операции (FOMC) бе оповестен тази седмица. Членовете на борда отбелязват, че управлението на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп с една „по-експанзионистична фискална политика“ може да повиши вероятността за „малко по-строга парична политика, отколкото се очаква в момента“, което допълнително ще засили щатския долар.

„Днес ще бъде оповестен докладът за заетостта извън земеделието в САЩ за декември, който може да доведе до повишаване на волатилността в зависимост от постъпващата информация и това как пазарите ще я изтълкуват. Анализирането на този доклад ще помогне на инвеститорите да разберат доколко здрава е щатската икономика и в каква посока се движи. Данните от този доклад ще повлияят и върху решенията на FOMC относно текущата парична политика“, посочва тя.

По думите й първите сто дни от управлението на Тръмп ще бъдат зорко наблюдавани, за да се види дали той държи на обещанията си. „Експанзионистичната икономическа програма на 45-ия президент на Съединените щати, включваща големи инфраструктурни промени, данъчни облекчения както за домакинствата така и за бизнеса, би трябвало да доведе до увеличаване на растежа в САЩ, щатския долар, както и подобряване на прогнозите за корпоративните печалби в бъдеще“, прогнозира анализаторът.

Според нея доброто представяне на Wall Street би следвало да подкрепи европейските пазари. По думите й нормално е експортно ориентираните европейски компания да се възползват от слабостта на еврото.

В същото време несигурността нараства. „Нека не забравяме неочакваните събития от изминалата година, последиците от които тепърва предстоят да станат известни и несъмнено ще играят важна роля на пазарите“, подчертава  Де Палмас.

Политическият пейзаж е привидно изместен, особено в Европа. Според нея президентските избори във Франция, парламентарните избори в Германия и новото италианско правителство - всички те имат потенциал да повлияят на пазарите, особено ако преминаването към национализъм продължи.

Графикът около Brexit също ще се следи внимателно, както и първите стъпки на Доналд Тръмп като нов президент на САЩ, който ще стъпи в длъжност на 20 януари. „Съществуват множество изненади по тези въпроси“, смята тя.

По думите й световният растеж също бе неблагоприятно засегнат от икономическото забавяне в Китай, което все още продължава да притеснява инвеститорите, наред със силния отлив на капитали, обезценяването на юана, спада на валутните резерви и големия дълг на Китай.

Имайки предвид всички възможни изненади, които предстоят през 2017 г. и техния потенциал, за икономистите е трудно да направят икономически прогнози за годината. „Трябва ли точен сценарий, за да се направи прогноза, или по-скоро е необходим сбор от алтернативни възможни сценарии? Трудно е да се отговори на този въпрос. Така или иначе, всички ние се питаме дали динамиката, наблюдавана в края на 2016 г., ще продължи и през тази година“, посочва анализаторът.

„Началото на новата година е перфектно време да направите анализ на вашата търговия през последната година. Важно е да обърнете внимание на това, какво сте направили по отношение на вашето благосъстояние и инвестиции. Само тогава, когато минете през този процес, вие ще бъдете в състояние да определите вашите финансови цели и да се движите напред към тяхното осъществяване“, съветва Каролейн Де Палмас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още