IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повтаря ли се мрачното минало за централните банкери?

Според анализатор има паралели между 30-те години на миналия век в Германия и настоящето на еврозоната

08:13 | 10.02.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Препрочитайки биографията на Ялмар Шахт – "Банкерът на Хитлер", от Джон Вайц, забелязвам някои интересни паралели между 30-те години на миналия век и настоящето, които не бях обмислял досега, пише Волфганг Мюнхау от Eurointelligence за Financial Times (FT). Добре известно е, че Хитлер е разчитал на Шахт, централния си банкер, за да финансира планове си за въоръжаване. Но Вайц посочва още – и това е потенциално приложимо за ситуацията в еврозоната днес, че Шахт е можел да преследва неортодоксалните си политики в централната банка (Reichsbank) само заради подкрепата от диктатора.

Ако екстремистки лидер дойде на власт в голяма страна от еврозоната – например Франция или Италия, какво ще се случи, ако в страната се избере централен банкер с проницателността на Шахт? И какви биха били шансовете подобен екип да успее да насърчи икономическия растеж в краткосрочен план?

Бих искал да подчертая, пише Мюнхау, че не сравнявам никого с Хитлер или пък с Шахт. Това, което имам предвид е какво може да направи един неортодоксален централен банкер, ако той или тя има политическата подкрепа да излезе извън преобладаващата ортодоксалност.

Шахт изкарва два мандата като председател на Reichsbank – в късните 20-те години, когато слага край на хиперинфлацията в Германия, и между 1933 и 1939 г. Трудно е да се каже, че е човек с единни икономически възгледи: през 20-те години той подкрепя златния стандарт, но в началото на 30-те се противопоставя на консенсуса за политики на икономии и дефлация. Шахт твърди, и с право, че Германия не може да изпълни плащанията по репарациите, определени в плана Йънг, приет през 1929 г.

Връщайки се обратно в Reichsbank, Шахт организира едностранно преструктуриране на частния дълг на германски компании към чужденци. Германската икономика вече е спечелила от отказа от златния стандарт през 1931 г., а Шахт трупа стимули след стимули. А това е една от причините за първоначалното възстановяване от депресията, която без съмнение е подпомогната от микс от хлабава фискална и парична политика.

Сегашната ортодоксална политика на Брюксел и Франкфурт, която се споделя и от Северна Европа, има някои паралели с дефлационните възгледи, които преобладават през 30-те години. Днешните политици и централни банкери са фокусирани върху фискални цени и намаляване на дълга. Както през ранните 30-те, ортодоксалната политика има патологични качества. Когато свършат нещата за казване, днешните централни банкери говорят за „структурни реформи“, въпреки че никога не уточняват какви точно реформи целят да постигнат.

По принцип икономическите проблеми на еврозоната не са трудно решими: Европейската централна банка (ЕЦБ) може да даде на всеки гражданин чек от 10 000 евро. Проблемът с инфлацията ще се реши в рамките на дни. Или ЕЦБ може да емитира собствени IOU (буквално I Owe You – Имам дълг към теб) – това, което прави Шахт. А може и ЕС да емитира дълг, а ЕЦБ да го купи. Има много начини да се печатат пари. Всички те са забележителни – и незаконни.

Днес няма нацистки партии в еврозоната, освен в Гърция. Но Франция и Италия имат популистки партии вдясно, които очевидно са извън текущия политически консенсус. Представете си сценарий, при който Бепе Грило, лидер на италианската партия „Пет звезди“, спечели изборите в Италия през 2018 г.

Мандатът на Иняцио Виско, гуверньор на централната банка на Италия, изтича през ноември същата година. Грило ще бъде в позиция да избере свой собствен централен банкер. Може би ще избере някой също толкова изобретателен и безмилостен като Шахт и ще може да намери начин да изкара Италия от еврозоната чрез паралелен валутен режим за преходен период, като междувременно обяви дефолт по собствения си дълг.

Обезценяването и увеличаването на инвестициите в публичния сектор, които ще бъдат възможни при нов режим, може да доведат до незабавен икономически растеж.

Ако Марин Льо Пен стане президент на Франция през 2017 г., може да се наложи да изчака още четири години, за да наложи контрол върху централната банка. Мандатът на гуверньора Франсоа Вилерой изтича едва през 2021 г. Предвид властта на френския президент обаче Льо Пен може да не се нуждае от подкрепата на централния си банкер, за да прави каквото си иска.

Нямам съмнение, пише Мюнхау, че краят на което и да е популистко правителство в Европа ще бъде катастрофален, но в краткосрочен план те все пак може да успеят да доведат до икономически растеж и именно това ги прави опасни.

Не трябва обаче да очакваме точно повторение на миналото. Както казва Карл Маркс, това ще бъде история, която първо ще се повтори като трагедия, а после като фарс. Дори най-приемливата версия на 30-те години ще бъде някакъв вид трагедия. Периодът на все по-тесния съюз в Европа ще приключи, а експериментът с еврото ще се окаже пълен провал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
САЩ винаги има стратегии занапред и търг.споразумение с ЕС е една от тях освен ,че набутаха дойчебамката с около 70 трлн. деривати Отделно САЩ внасят около 40% от петрола а ЕС около 80% и т.н. Първо трябва да се осъзнае ,че става въпрос за системна криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441и ако искат да се оправят трябва да вземат мерките които предлагам - забрана на офшорките и т.н. регулации с цел 5-6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегнат 3-те планетарни катастрофи : петролна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231екологична - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445и финансова - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Друже Кhао, много е удобно да опонираш без нищо да казваш. Покажи и ти там нещо - твоята опорна точка, твоята резервна гума, твоята струнна теория. Може да точката "G", може да е "H" - няма значение. Преди време писаха, че точката "G" била мит - там има спор, хем няма човек, който да е опитвал да забие лоста си от първи род там. Какво остава пък за такива сложни геополитически схеми, в каквито сме вкарани днес. Има известно право да мислим, че Европа все още се опитва да се еманципира от САЩ, макар и безуспешно. Западна Европа бе окупирана с кадифени ръкавици от САЩ в противовес на завоюването на Източна Европа от Сталин в края на ВСВ. И докато Горбачов предаде Съветската империя срещу внос на шарени пасти за зъби и кока-кола, то САЩ все още диктуват военната и икономическата политики в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Това че не ми е приятно турци да пазят гърба на българите не ме прави предател. По скоро прегледай твоята позиция! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Ти ли си тези "сънародници" ? :))) По името което си се писал не мога да съм сигурен!? Може да си ЕВРЕИН или Р-О-М ...а може и турчин. Как бих могъл да знам!? Хайде да не се предфставяш за "сънародниците ми" . Това че висиш и си цвъкаш + а на мен - не те прави убедителен ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Аз неам нищо напреки американците ако склонят малко глава не се изживяват като Шефове и тея Неоконовете се махнат и наистина бачкаме заедно и делим по-равно ама не по братски, а по-равно тогава що да не сме с тех и що да ги мразим ?!?! Но те вместо да помагат те го играят бамбъшката и курвачката, все по тъча и то се види нагледно, че не функционират така нещата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
и Маймунчев и неговата орда ни карат тука да даваме и увеличим военния бюджет на 3 трилиона за НАТО в Европа. Е за ко ?? Начи аз няма да ям а ше плащам на моя църен брат американеца пушките тъй ли ? Е нали Европата дава по-малко за отбрана защото нашите "братя" се занимават с тва. Е са и за тва да плащаме и то на тех да плащаме щото НАТОто е техно ... Е за чий са ми американците като всичко сами си плащаме ?!? Те кво да не са ги галили 5 Папи по главата и само като Владиката да събират ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
мда сигур, за тва ни натресоха тея кюмури да им плащаме масрафа, че и на Турците да плащаме щото НАТОто е заето да се заяжда с руснаците и да прай дармадан при арабляците, но не и да ни пази от прииждащите орди !! ЕС икономически са доста по-добре над САЩа, европейските стоки са далеч пред американските, храни (все още без ГМО), облекло, коли и т.н.. Американците доминират само военно и нищо друго абсолютно нищо и искат тяхното магаре да е мъжко и да е отгоре. И как става това ? ми като си отслабиш съюзника,че иначе другите ще предпочетат съюзника и ти отиваш да спиш ей тва праат нашите американски братя - подават ни го само от кьош леко и тънко. Ако ЕСто имаше собствена армия ехеееее да ги видим тогава дали щяха да ни се надуват толкова Сашови, за тва още само за идеята за такава армия беше убита в зародиш ..... мдам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 8 години
точно пък САЩ имат интерес от силен ЕС, ае стига и ти ни залива с комунистическите ти глупости ... ама от комунисти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
Императорът
преди 8 години
Дори и с европейците САЩ няма как да поставят Русия на колене, иначе си прав в някаква степен. Тях не ги интересува какви партии ще управляват в Европа - искат да разбият ЕС и да залеят Европа с орди диваци - защото нигърът осъзнава, че един силен ЕС е истинската заплаха за САЩ в най-важното отношение - икономическото. Във военно отношение русия е най-опасен, но непреодолим съперник - защото ако започне война и Русия бъде изправена на ръбът на поражението и е под заплаха от завладяване (колкото и невъзможно да е това), просто ще заличи САЩ от лицето на земята !!!!Иначе паралелът е забавен - чакаме фюpeрът да излезе от гробът ли? Не е ли по-добре да излезе Дуче, щото и Сталин не е добра идея да?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 8 години
Страхо, кво е чувството да си предател и да си мразен от сънародниците си ?харесва ли ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още